Пентагонът създава шпионска служба за невоенни цели

Pan.bg 26 апр 2012 | 04:29 views (1666) commentaries(0)
img segabg.com
Армейското разузнаване ще партнира на ЦРУ в събирането на демографска, политическа и друга информация извън зоните на бойни действия

Министърът на отбраната Леон Панета заема мястото си преди слушанията за военните разходи в бюджетната комисия към Камарата на представителите. Не е ясно дали за новата служба ще са необходими допълнително средства. По геополитически причини Иран ще бъде приоритет в дейността й. Зад Панета американки държат надписите "Не" на война в Иран".
Пентагонът планира да активизира разузнавателната дейност срещу високоприоритетни цели, като примерно Иран. Ведомството извършва реорганизация на своето разузнаване, чиято цел е да се разшири дейността на военния шпионаж и да се съсредоточат усилията извън зоните на военните действия.

Създаваната нова структура - Тайна служба на Министерството на отбраната (Defense Clandestine Service), ще сътрудничи тясно с ЦРУ. По този начин често съперничещите си ведомства ще работят заедно. Тези усилия са насочени към активизиране на разузнаването в чужбина в момент, когато задачите на ЦРУ и на военните се сближават. Според високопоставен военен представител въпросният план е бил разработен след секретно изследване, извършено миналата година под ръководството на директора на националното разузнаване. Авторите на проучването стигнали до извода, че военните трябва да съсредоточат усилията на своето разузнаване върху по-важни цели извън рамките на тактическите цели и съображения, засягащи Ирак и Афганистан.

Новата служба ще "прави така, че нейните служители да се намират на правилните места, за да отговорят на тези изисквания", каза представителят, който пожела анонимност.

Той отказа да разкрие подробности в кои по-конкретно направления ще се извършват тези промени. Известно е обаче, че през последните години основните приоритети на разузнаването бяха борбата срещу тероризма, неразпространението на оръжията за масово поразяване и новите глобални сили като Китай.

Създаването на службата съвпадна с новите назначения на редица високопоставени ръководители в Пентагона, които имат богат опит в разузнаването и изградено мнение относно грешките и недостатъците на военните шпонски програми, които хората в ЦРУ смятат за крайно неефективни.

Министърът на отбраната Леон Панета, който подписа миналата седмица заповедта за създаването на новата служба, бе директор на ЦРУ в периода, когато това ведомство широко използваше в борбата си срещу "Ал Кайда" военна техника, като безпилотните летателни апарати.

Заместник-министърът на отбраната по разузнаването Майкъл Викърс, който всъщност бе главната движеща сила на тези промени,
е добре известен като един от авторите на програмата на ЦРУ за въоръжаването на афганистанските моджахедини, които изгониха Съветите от Афганистан през 80-те години. В миналото той е служил в американските войски със специално предназначение.

Преустройството ще засегне неколкостотин оперативни служители на военното разузнаване, които в момента действат в чужбина. Те са от Агенцията по разузнаването на военното ведомство (Defense Intelligence Agency - DIA). След създаването на новата служба броят на оперативните служители ще се увеличи пред следващите години "от неколкостотин на още неколкостотин", както посочи източникът. Заради провокативното наименование на новата агенция той се опита да притъпи безпокойството на онези, които смятат, че Пентагонът се стреми да изземе функциите на ЦРУ и на неговата Национална тайна служба. Това "не означава привличането на нови кадри..., не означава появата на нови пълномощия", каза той. По думите му ДИА просто пренарежда акцентите в дейността си, "защото ние излизаме от зоните на военни действия и се опитваме да определим новите потребности през следващите няколко години".

Но представители на Конгреса заявиха, че искат да видят повече подробности от новия план. "Моят въпрос е защо се прави това? Какво става и какво не достига днес", попита високопоставен представител на Сената, който предварително е бил запознат с новата служба.

В известен смисъл общите черти на този план с нещо напомнят усилията на Пентагона от времето на Доналд Ръмсфелд (военният министър при Джордж Буш-младши), насочени към това да се дадат на военните онези области от разузнаването, които отдавна са владение на ЦРУ.

Но втори представител на Конгреса заяви: "Ако това е опит от рода, какъвто наблюдавахме при Ръмсфелд, когато той се стремеше да засили агентурната дейност, за да има по-добра опора в сравнение с това, което правеше ЦРУ, това би било причина за безпокойство. Но аз не мисля, че това се случва сега".

Информацията за новия план прозвуча седмица след като за нов ръководител на ДИА бе назначен ген. Майкъл Флин от сухопътните сили на САЩ с голям опит в специалните части и в борбата срещу ислямистите в Ирак и Афганистан. Докато служеше в Афганистан, той рязко разкритикува разузнавателната дейност в тази страна - според него специалистите по събиране на информация твърде много са фокусирали вниманието си върху военните заплахи и не са разбирали по-мащабния демографски и политически контекст на войната.

Представителят на Пентагона заяви, че в новата Тайна служба на военното министерство ще влязат около 15% от служителите на ДИА. Новите и по-ясно рамкирани кариерни възможности ще дадат на офицерите от разузнаването повече шансове да продължат работата си в чужбина.

Новата служба напълно съответства на тенденцията за сближаване между разузнавателните ведомства. Американските сили със специално предназначение все повече се занимават със събиране на разузнавателна информация в чужбина и взаимодействат с ЦРУ по множество въпроси, включително при операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен в Пакистан и продължаващите удари на безпилотните самолети в Йемен.

Наблюдава се сближаване и между ръководните органи на разузнавателните служби. Преди Панета бе директор на ЦРУ, а сега неговият пост е зает от военен - генерала в оставка Дейвид Петреъс.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка