Росен Плевнелиев: Пред Българската армия има ясни цели

Pan.bg 08 май 2012 | 13:21 views (2229) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Доволен съм, че по отношение на Българската армия имаме ясни стратегически документи, имаме ясни цели, годишни, и разбира се, план за реформи, който се спазва. Това каза президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев по повод 100-те дни от встъпването му в длъжност. Още през първата седмица на моя мандат, припомни той, на моето първо посещение в Брюксел, се видях и с главния секретар на НАТО, разговаряхме с него, получихме пълна подкрепа за реформите в армията, за действията, които предприемаме по трансформацията на нашата армия, като един полезен и достоен член на семейството на НАТО.

Бях първият президент на държава-членка на НАТО, продължи държавният глава, който посети Афганистан в края на месец февруари в един изключително труден момент – след рязка ескалация на напрежението във връзка изгорените по погрешка книги от американски войници. По повод на това посещение той уточни: „Нека да бъда много честен към вас и да ви кажа, че реших да отида именно в този момент и бях първият президент на държава, който отиде в този тежък момент. Ако трябваше да чакам два месеца да ми осигурят коридор за български държавен самолет, те се наричат коридори на сигурност, за Афганистан, просто нямаше да съм там навреме. И днес да се наложи да го направя, в труден за нашите войници и нашите партньори момент, ще го направя пак. По-важно е президентът да бъде там, когато има нужда от него, а не просто формално, когато има възможност.”

С моето посещение там, със срещите ми на най-високо ниво с главнокомандващия на Обединените сили, с президента на Афганистан аз се убедих и получих високи оценки за работата на нашия контингент, каза още Роесн Плевнелиев. Видях с очите си, отбеляза той, техния висок професионализъм и, разбира се, техния авторитет и уважение, което те са заслужили с делата си в Афганистан.

Партиите постъпиха наистина национално отговорно на първия Консултативен съвет по национална сигурност, каза още държавният глава. Показахме, посочи той, че можем да загърбим теснопартийните интереси и противоборства и да се обединим около важни за страната реформи. Според него е бил постигнат изключителен успех на първия Консултативен съвет по отношение на реформата в сектор „Сигурност”, резултат от съвместните усилия на президентството, на парламента
и на изпълнителната власт. За първи път от съществуването на Консултативния съвет по национална сигурност той вече имал и свои разработени правила за работа, които много скоро предстои да бъдат приети. Заседанията на Консултативния съвет по национална сигурност ще се свикват редовно, така както постановява законът, обеща Росен Плевнелиев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка