Денят на хирурзите или Джулай ивнинг за Българската армия

Pan.bg 01 юли 2012 | 13:16 views (9777) commentaries(17)
img Анализ на Pan.bg

Днес е 1 юли. Справката сочи, че има доста събития на тази дата.

На 1 юли празнуват всички, които се чувстват хипита и млади по дух. Джулая е традиционен хипи празник в България и по света. Името на празника се свързва с известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. July Morning). Въпреки че традицията е свързана със световното хипи движение през 1960-те, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

На 1 юли празнуват и лекарите-хирурзи, народните лечители, баячките, врачките. Подреждат се билките, набрани на Еньовден - да се използват за лечение през цялата година. Хората, които имат близки с душевни болести или пък недъгави, трябва да ги заведат на църква или да ги изкъпят в извор - да оздравеят. Именници са Козма, Кузман, Дамян, Дамяна.

На 1 юли очакваме поредния Ценови шок. От днес влизат в сила новите високи цени на тока и газа. В някои градове се увеличава и цената на парното. В София пък и водата поскъпва.
Увеличение на заплатите и пенсиите не се очаква.

На 1 юли обаче Българската армия не празнува. За нея настъпва Джулай Ивнинг или по-скоро - последен залез на слънцето над десетина Н-ски поделения, както и за над 2700 военнослужещи, които дадоха мило и драго за армията. За тяхното отстраняване не се намери скалпел от някой лекар-хирург, който празнува днес. "Скалпелът" извади министърът на отбраната Аню Ангелов.

И дори тези 2700 може да се повишат като бройка, защото Враца остава без военнослужещи, които може да решат завинаги да станат цивилни, а не да си търсят нови работни места във военни формирования в Южна България. От флота пък отпадат над 500 човека, от формированията в Шумен - около 800... За съжаление нито сега, нито впоследствие министърът на отбраната ще каже точната бройка на съкратените, но бъдете сигурни, че тя е над 2700.
Създадена е организация тези военни, които желаят да продължат службата си в други гарнизони, да подадат рапорт за някои от
разкритите нови вакантни длъжности, така че промените да са факт към днешна дата, обясниха от МО.

image
С хирургическа точност Аню Ангелов ще съкрати над 2700 човека

През тази година се извършва реорганизация на въоръжените сили и закриване на някои военни формирования, които усилено се крият от МО. Нека поне ние да ви запознаем тях.

РТВ, към ВВС

Започваме с РТВ, макар че те са към ВВС. Слагаме ги на първо място, защото на практика РТВ почти престават да съществуват.
От състава на РТВ си взехме последно сбогом с Мечи Чал, Емона, Игралище, Радишево.
Никъде нито в Бялата книга, нито пък Аню Ангелов споменава, че оставаме голи като пушки и с едно РТВ формирование на Черно Море. Но пък нали имаме ракетен щит от НАТО, който вече е действащ. Министърът обаче пак не казва, че реално няма нищо такова, защото кораби на НАТО в Средиземно море, които действат по тази мисия и могат да прихванат ракета, просто НЯМА! И така - останахме без охрана на Черноморието ни.

СВ
Останахме без армия и в Северна България.
Силно намалени остават военните формирования около Плевен, като Пета механизирана бригада отива в историята, както и в Шумен, Белене, а Враца завинаги се сбогува с военнослужещите. С лека ръка се премахват 1000 военни.
Същото е положението и с военните формирования около Сливен и Асеновград.
image

ВВС

Какво е положението във ВВС - тук се предвиждат съкращения. България остава с две действащи авиобази. Съгласно Плана за развитие на Въоръжените сили, от 1 юли предстои създаването на нова 24-а авиационна база, която ще бъде дислоцирана на две летища – на Крумово и на Враждебна. Транспортните самолети от Враждебна ще са в състава на Транспортна авиационна група, която ще е част от авиобазата в Крумово. Същото е положението и с Граф Игнатиево. На нейно подчинение е вече учебната база Долна Митрополия. Безмер засега остава, но не като основна авиобаза, а като база за предно разполагане. Каквото и да означава това...
През последните няколко месеца казахме последно сбогом на такива дивизиони с велики традиции в ЗРВ като Божурище, Требич, Трилистник,Ягодово, Владиславово, Поморие и т.н!
image
След Прегледа на структурата на въоръжените сили към 2013 г. ВВС ще включват командване, две авиационни бази, база за предно разполагане, зенитно-ракетна база, база за командване, управление и наблюдение, база за специална техника и рота военна полиция.
За съжаление много опитни летци и инструктори напуснаха състава на ВВС - това сториха над 15 човека от Долна Митрополия, 6 човека само за около месец в Граф Игнатиево, 40 процента от подготвените летци във Франция на вертолети Кугър в Крумово...

ВМС
Военноморска база-Варна след над 114 години живот престава да съществува. Според Аню Ангелов това е само една промяна на абревиатурата, нищо повече. Но като пункт за базиране и на подчинение на Бургас, това просто не е самостоятелно ядро във Варна.
image
Историята с превръщането на военноморските бази в пунктове за базиране и подчиняването им на една база също не е флотска идея. ВМС били избрали Бургас. Къде ще отидат? Не е прав министърът, който преди дни заяви, че до края на годината структурни променя няма да има. А може и да не знае човекът, че леките сили (ракетните катери в Бургас) престават да съществуват, че се извежда среден десантен кораб „Антарес”, че се преобразуват (от два в един) миночистачните и спомагателните дивизиони във Варна и Бургас. И това ако не са промени? И всичките по желание на ВМС?

Техниката

Към 2014 г. армията ще разполага с 80 танка, 280 бoйни бронирани машини, 96 артилерийски системи, 16 бойни самолета, 7 транспортни самолета, 6 бойни и 19 транспортни вертолета, 6 бойни кораба и 11 кораби за бойна поддръжка и спомагателни.
Нека да видим с какво разполага армията ни в момента.
От състава на СВ през 2012 г. е почти същото количество техника описани по-горе.
От състава на ВМС - 2 фрегати "Верни" и "Дръзки" в Бургас, третата - "Горди" я купихме да служи за резервни части. Така че, когато Аню Ангелов говори за наличност от три бивши белгийски фрегати, не му вярвайте.
Една корвета "Мълния" в Бургас, която до 2014 г., както и двата ракетни катера, ще бъдат извадени от въоръжение.
Във Варна оставаме без Подводен дивизион (още от началото на 2011 г.), в наличност е една фрегата "Смели" и 2 корвети - "Решителни" и "Бодри". Всички други кораби са от спомагателния флот. В "Чайка" на въоръжение са 3 нови хеликоптера "Пантер" и с голите обещания на министъра за ремонт на 3 броя Ми-14.

От състава на ВВС:
В Безмер - 4-6 броя Су-25 от Безмер, които не летят от 6 юни
В Граф Игнатиево - 6-8 летящи МиГ-29 (макар че се водят 15 в статистиката),
- 3 летящи МиГ-21, които до 2013 ще излязат от въоръжение.
Във Враждебна - 3 летящ "Спартан", 1 летящ Ан-2, един летящ PC-12, един летящ Ан-30.
И голи обещания за ремонт на Л-410 или пък Ан-26.
В Крумово - 3 летящи "Кугъра" от 12 нови!
- 4 летящи Ми-17 и голи обещания за ремонт на поне още 3 Ми-17 и 3 Ми-24.
В Долна Митрополия - 4 летящи "Пилатус"-а и голи обещания вече няколко години за ремонт на Л-39.

Както се вижда - това, което е в момента изобщо не се припокрива с това, което трябва да бъде според МО в началото на 2014 година...

Очакват се още съкращения:

Бялата книга за отбраната предвижда до края на 2014 г. въоръжените сили да бъдат намалени с 7000 души и числеността им да се свие от 44 100 на 37 000, а само на армията – от 34 500 на 26 000.

Джулай ивнинг

Всъщност заглавието на статията е продиктувано от уважавания от нас сайт Otbrana.com, авторите му точно преди година, след поредните съкращения, бяха публикували статия с надслов - "Джулай Морнинг за Българската армия". И ако тогава промените и съкращенията не бяха чак толкова, то сега е правилно да се каже "Джулай ивнинг". Защото над 2700 военни повече няма да видят изгрева на слънцето от своето формирование от 2 юли. Те видяха само неговия залез ден по-рано.

Последно сбогом и благодарим момчета и момичета за вярната служба под българските знамена!

image
Въпрос към тези, които наложиха съкращенията: Дали пък след още няколко години в схемите на Бялата книга за остатъка от Българската армия няма да стои само това? Духовият оркестър, който да изсвири погребалният марш.

ПП - Не възприемайте последната картинка като подигравка към Духовия оркестър. Напротив - те също са кадрови военни и изпълняват напълно съвестно задълженията си...
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 17

 1. #1
  MALICE 01 юли 2012, 15:02
   
  0
   
  0

  Браво на АНЮ АНГЕЛОВ,той сложи и последния пирон в ковчега на Българската армия. И понеже и за непрофесионалисти е ясно и видно, че това, или по - точно тези жалки остатъци не могат да бъдат наречени армия,защото дори кипърската гвардия наброава доста повече техника, аз считам, че действително от армията на България вече няма нужда. Парите, които се разходват там са напълно безмислени. Освен за командировките на разни помияри, разбира се!!! СЕГА Е ВРЕМЕ В ПОСОЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ПОКАНЕН ОФИЦИАЛНО ТОЗИ ГРОЗЕН, МИРИЗЛИВ ПРЪЧ - ГОРЕ НА СНИМКАТА И ТУРСКИЯТ ПОСЛАНИК ДА МУ ИЗРАЗИ НАЙ-ГОЛЯМА И ИСКРЕНА БЛАГОДАРНОСТ.ДА МУ БЪДЕ ВРЪЧЕН МЕДАЛ ОТ ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ДА МУ ДАДАТ НА РЪКА И 5 / ПЕТ/ КИЛОГРАМА - КУЗУ - ОВНЕШКО ДЕМЕК, ДА ХАПНЕ ХАЙВАНЧЕТО И РАЗБИРА СЕ ЕДНА БУТИЛКА ЙЕНИ РАКЪ - ДА ПИЙНЕ НЕЩО....Такива мърши като гореспоменатия няма да ги поканят в американското посолство, защото там са свикнали проститутките само да бъдат пляскани по дупето и никакъв гювеч.За генералите си знаем..........

 2. #2
  Онзи 01 юли 2012, 15:17
   
  0
   
  0

  Заспа ли мамин сладък? А..?Заспа ли? Ближете задника на американците щом ви харесва!Но има и такива,които не го правят!
  Вие българи ли сте или предатели?
  ПРЕДАТЕЛИ!!!ТОВА СТЕ!!!Писна ни от ГЕРБ и бандата слагачи...ВЪН!

 3. #3
  Preslav 01 юли 2012, 17:06
   
  0
   
  0

  Огорчен мнението ти е изтрито, но мисля че си адски некомпетентен човек.
  Ако не забелязваш - материалът със съкращенията започва точно с РТВ.
  Така че критиката ти е безумна...

 4. #4
  Тихомир Антонов 01 юли 2012, 17:50
   
  0
   
  0

  Освен четящите този форум друг знае ли за тези простотии? НЕ. Никой не знае за безполезните Кугари, заради които Гигов го направиха почетен гражданин на Франция за продаваната военна техника на безценица, за нарязаните артилерийски системи. Намерете смелост и го кажете публично, с вашите си имена, а не зад безлични псевдоними в нета, лъжейки себе си че сте смели. Тук никой не ви вижда и чува, ако така лъжете съвестта си че правите нещо и след това спите спокойно, значи напразно се хабите.

 5. #5
  Георги Влайков 01 юли 2012, 17:51
   
  0
   
  0

  Като чета всичко това се сещам само за една реплика от едно предаване на Росен Петров, посветено на българската армия. Израза гласеше: "Мирна и кротка Швейцария, която не е воювала от 300 години, за една седмица може да мобилизира 600 000 войника. От кой ли пък се бои Швейцария ?!За нас какво да кажем, да не дава господ да не става нещо, че даже и по бели гащи няма да ни хванат. Ще ни хванат без гащи. По времето на социализма верно си бяхме на гол тумбак - чифте пищови. Сега сме на гол тумбак без гащи. А ЗА СЛАВНАТА НАША АРМИЯ ИЛИ ДОБРО ИЛИ НИЩО - КАТО ЗА ПОКОЙНИК !!! "

  ПС: Има и доста интересни статистики в предаването, които не знам до колко са верни, но ако са, мен лично ме втрещяват. Според него, в края на 80-те години сме имали 2200 танка, а Англия 2000 танка. А през 2014 трябва да имаме 80 ?!

  Ето и линк към предаването:

 6. #6
  Preslav 01 юли 2012, 18:43
   
  0
   
  0

  Г-н Антонов мисля че вече и в Парламента разискваха проблемите с кугърите и с безхаберието в Армията.
  Така че освен четящите този форум, който се списва от истински и смели хора, и се чете от същите, вече доста хора в България, включително и Парламента, знаят за проблемите.
  Така че по-леко с квалификациите и по-често влизайте тук.

 7. #7
  Sradlio 01 юли 2012, 20:32
   
  0
   
  0

  Вече си мисля, че е крайно време да сменям професията. Или направо да сменям Държавата. Нищо не става от .... НАС !!!

 8. #8
  Без Бъдеще 02 юли 2012, 00:17
   
  0
   
  0

  Не е виновна държавата,а ние,защото държавата това сме хората.

 9. #9
  ivankolev 02 юли 2012, 01:50
   
  0
   
  0

  Някой ще каже ли стига? Първо слушахме как армията ще е 55 000,после 45 000, после 37 000, после 35 00, после 32 000, сега 27 000.
  Ами да вземем да наемем охранителна фирма а?
  Май е време българският народ да каже каква армия иска, колко е готов да даде за нея и да се сложи край на тази пагубна политика на унищожение на БА!
  Срамувам се и от българският генералитет, който мълчи, срамувам се и от българският войник вече, защото и той мълчи. Тази армия няма почти никакви възможности, да не говорим вменените й от конституцията на България.

 10. #10
  Para bellum 02 юли 2012, 12:03
   
  0
   
  0

  Не е вяpно, че всички си мълчат. Има двама-тpима жуpналисти, които непpекъснато обясняват колко вpеден е пpестоят в МО на злобният дядка Аню Ньойски - говедото което сече аpмията, която го напpави генеpал. Взpивява миналото си, но ние помним и никой и нищо няма да се забpави!

 11. #11
  р-к Кольо 02 юли 2012, 15:43
   
  0
   
  0

  Така, нека погледнем братята хървати, които са малко по-малко от 4 милиона и половина и населяват територия от 56 594 км.2

  Приятно четене, доколкото може да бъде изобщо.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Croatia

 12. #12
  atenir 02 юли 2012, 17:37
   
  0
   
  0

  Като се зачетох в тази статия и като погледнах схемичката на видивете ВС съм благодарен, че вече не съм в армията и не участвам в тази трагедия. Още по-зле ми става, защото чета за поделения в които съм служил, в които съм ходил многократно-Белене, Шумен, Враца, Плевен и в които съм оставил много приятели, колеги и познати.За мен не е виновен само Аню Ангелов, а и тези които му диктуват какво да прави.

 13. #13
  Иван Драганов 02 юли 2012, 21:49
   
  0
   
  0

  жалка история... генерал, от който се очаква войската му да го следва в боя!

 14. #14
  ИЛИЯ ЦВЕТКОВ 08 юли 2012, 20:30
   
  0
   
  0

  То държава не остана вие за армията милеете.
  Не че обичам Аню Ангелов но за състоянието и броя на БА не е виновен само той и сегашното правителство началото на края на БА беше сложен още през 2001г. от министър Свинаров и прилежащия генералитет.За упадъка на БА са виновни всички настоящи и бивши офицери и сержанти след 1997г. когато Виденов се подигра с тях и те вместо да вземат пушките отидоха да пушат цигари и да се молят за пари те такава армия за мене уважение не заслужава. Погледнете и сегашните офицери, сержанти и войници като ги срещнете по улиците какви гащници са а после искат уважение.
  Господа офицери, сержанти и войници първо проявете самоуважение а после искайте и другите да ви уважават и стига сте плакали по форумите а застанете като мъже и защитете държавата и народа защото това вие основното задължение.

  ПП. Има една стара народна поговорка която гласи "КОЙТО НЕ ХРАНИ СВОЯ АРМИЯ ХРАНИ ЧУЖДА" направете си анализ за какво точно се използва БА в момента и ще видите, че поговорката почти се е сбъднала.

 15. #15
  вълко 09 юли 2012, 20:22
   
  0
   
  0

  Хубаво плачете за края на българската армия,но всичко на този свят се вижда чрез сравнение.Германия планира да съкрати броя на въоръжените си сили до 180 хиляди.Германия има 82 милиона население,а България 7 милиона.Едната има 44 хиляди души във въоръжените сили,а другата 180 хиляди при близо 12 пъти повече население.Та ако трябва да съпоставим броя на населението то България би трябвало да има 15 хиляди във въоръжените сили-т.е 3 пъти по-малко отколкото сега.

 16. #16
  р-к Кольо 10 юли 2012, 17:38
   
  0
   
  0

  Велко, когато говориш за сравнение първо погледни линка, който съм сложил по-нагоре. След това те съветвам да се запознаеш по-добре с числеността и структурата на ВС на България и Германия. Много хора омешват ВС с редовната армия, структурите на подчинение, търговските дружества и т.н. Не че това е проблем, хората не са длъжни да знаят всичко. Проблема тук, е че г-н Ньойски и неговите приближени, манипулират чрез числата на ВС и наетите в БА, структурите, дружествата и т.н. Затова запознай се по-внимателно с тези данни и после ако искаш отново ще коментираме.

 17. #17
  вълко 10 юли 2012, 18:33
   
  0
   
  0

  На мен ми е пределно ясно,че голяма част както от БА така и от ВС са хора,които си нямат и понятие от функциите,които трябва да изпълнява един военнослужещ.Напълно го разбирам,защото работя в подобна структура-МВР.Та в това министерство от 53 хиляди личен състав не повече от 25 хиляди имат отношение с основните функции на една полиция-борбата с престъпността и охрана на обществения ред.Останалите са администрация или служби,които мястото им не е МВР,като службата за издаване на документи за самоличност.Освен това има безброй дублиращи се звена и хора,които не знаят за какво отиват на работа.Претъпкано е и с ръководен състав,а действително работещите са малко.Така че напълно ми е ясно и че във ВС е същото.Идеята ми е,че трябва да се съкратят излишните длъжности и структури,които имитират дейност,а хората които наистина се занимават със защитата на националната сигурност да получават адекватно за труда си възнаграждение и социални придобивки.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка