Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/F16_PORTUGAL.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Португалия планира да представи официално предложението за употребявани F-16 за България през есента

Pan.bg 14 юли 2012 | 07:29 views (3298) commentaries(0)
image" alt="img" /> Pan.bg

Португалия планира да представи официално предложението си за употребявани F-16 за България. Това най-вероятно ще стане през есента на 2012 г.
след посещението в България на португалския президент Анибал Каваку Силва. Както съобщиха Pan.bg и други медии Анибал Каваку Силва пристига у нас през септември.

Неговата визита вероятно ще бъде последвана от посещение на делегация от португалското министерство на отбраната и ВВС. Делегацията трябва да връчи официално португалския отговор за употребявани изтребители F-16 и да направи презентация в България. Обсъжда се в най-скоро време да бъде изпратена покана до Португалия за стартирането на подготвителните работи по визитата.

В състава на португалската делегация вероятно ще бъдат включени представители на агенцията по доставките, въоръжението и инфраструктурата в областта на отбраната DGAIED (Dire??o-Geral de Armamento e Infra-Estruturas de Defesa).

Както Pan.bg и Defesa Global информираха в края на април 2012 г. делегация от българските ВВС, посети Португалия за обмяна на опит и запознаване с наличните употребявани изтребители F-16 на въоръжение във ВВС на страната.

Премиерът Бойко Борисов беше на официално посещение в Португалия на 3 и 4 юни 2012 г. В Португалия той проведе работни срещи с президента на страната Анибал Каваку Силва и премиера Педру Пасуш Коелю.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов участва в ежегодната Конференция на командващите на ВВС от Европа, която се проведе в Португалия от 6 до 8 юни 2012 г. Темата на конференцията бе „Трансформацията като средство за ефективно изграждане на способни и ресурсно обезпечени Военновъздушни сили”.

На 21 юни 2012 г. президентът Росен Плевнелиев се срещна с премиера на Португалия Педру Пасуш Коелю в Рио де Жанейро, Бразилия. Срещата бе осъществена в рамките на първия ден от Конференцията на ООН за устойчиво развитие „Рио+20”, която се проведе в Рио де Жанейро.

Припомняме, че във форума на холандското авиационно списание Scramble бе публикувано интересно съобщение за България и Румъния като кандидати за придобиване на употребявани изтребители F-16 съответно от ВВС на Холандия и ВВС на Португалия. Според постинга на един от потребителите (с име p_shadow) "българска делегация е посетила/ще посети португалската авиобаза Монте Реал в скоро време", а има и слухове за интерес на Пакистан към тези самолети". Съобщението е от 1 юни 2012 г.

В интервю за коректния вестник "Преса" от 7 юли
2012 г. бригаден генерал Румен Радев, зам.-командир на ВВС заявява:" Има опция за изтребители от Португалия, която разглеждаме".

На заседание от 11 юли 2012 г. Министерският съвет предложи на президента на Републиката нови 4 кандидатури за извънредни и пълномощни посланици на България. Петър Андонов, който има опит в Далечния Изток, е предложен за посланик в Република Корея. Дипломатите Георги Василев и Тодор Стоянов ще оглавят мисиите на България съответно в Япония и Португалската република. За нов посланик на България в Чешката република правителството предлага известния български дисидент, писател и журналист Димитър Бочев.

Очаква се новият посланик в Лисабон да допринесе за допълнително задълбочаване на контактите между България и Португалия в областта на отбраната и сигурността.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка