Ядрената резолюция на Обама

Pan.bg 09 апр 2010 | 11:53 views (2907) commentaries(0)
img Андрей Федяшин, РИА Новости
Барак Обама, най-накрая, обнародва възгледите на администрацията на ядрената мощ на САЩ, които получиха названието „ядрената доктрина на Обама”. Документът бе чакан дълго: публикацията на разсекретената версия (пълната отива в Конгресa) бе отлагана на няколко пъти от декември миналата година. Но трябва да се признае, че Обама действително се е придвижил напред в сравнение с Буш-младши в съставянето на новия кодекс на „ядрено поведение” на САЩ. Но явно не „достигна” смелостта на този Барак Обама, който точно преди една година (5 април) обеща в Прага строг контрол и радикални промени в ядреното разоръжаване, И дори мир, без ядрено оръжие.
Всички, естествено, разбираха, че безядрен свят днес и дори след 10-20 години е чиста утопия. Но след Джордж Буш-младши това все пак бе много приятно да бъде чуто от новия 44-и президент на САЩ.
Доктрината изцяло може да се смята за революционна, в сравнение, да кажем, с август 1945 г. Ако тя бе съществувала тогава, при президента Труман, то той нямаше да може да издаде заповед за бомбардировките на Хирошима и Нагасаки. В новата доктрина САЩ се задължават да не употребяват оръжие срещу страни, които го нямат, ако тези страни спазват режима на неразпространение на ядрено оръжие и не носят „критична заплаха”с биологическа или химическа атака срещу САЩ. Двете последни положения са заради Иран и Северна Корея, които продължават да вълнуват света със своите ядрени програми.
Всякакви промени в ядрената стратегия на САЩ за всяка администрация винаги са доста сериозна мигрена. Настоящата съвсем не е изключение.
„Ядрените мисли от Обама” не се понравиха на републиканците, тъй като той обеща в документа да не разработва ядрени бойни глави, а само да се модернизират вече съществуващите . Тези, които в САЩ наричат неоконсерватори или ‘ястреби’, виждат в новия ядрен устав обичайна за либералите опасна игра с националната сигурност по пътя на размиването на нейните стабилни, но нуждаещи се от обновяване, основи.
Привържениците на разоръжаването, ядрената достатъчност и разумност, напротив, смятат, че в новата доктрина на Обама почти не се вижда Обама от Прага миналата година. За тях новият документ не е никаква революция, а напълно естествена еволюционна стъпка напред от времената на Буш-младши, с неговото почти пълни отхвърляне на
ядреното разоръжаване, право на мини ядрени войни и ядрено неразпространение посредством превантивни ядрени удари. Това още не е разоръжаване, но вече е достатъчно уверена стъпка напред в областта на контрола над ядреното оръжие.
От създаването на противоракетната отбрана за себе си и приятелите САЩ също не се отказаха. Така че нашият Дмитрий Медведев и Обама ще имат за какво да поговорят в Прага на 8 април. Ще има за какво да се говори и на 12-13 април във Вашингтон на конференцията по ядрената сигурност. И на 15 май в Ню Йорк на форума за Договора за неразпространение на ядрено оръжие. Сега разговорът ще бъде предметен. Така че „рестартирането”, изглежда, започва сериозно.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка