ПАН: ТОП 10 НА ОТРИЦАТЕЛНИТЕ СЪБИТИЯ В МО ПРЕЗ ГОДИНАТА

Pan.bg 26 дек 2012 | 20:57 views (5263) commentaries(11)
img Днес уважаваният от нас сайт Otbrana.com публикува материал за Топ 10 на събитията в МО.
Ние също имахме идея за такава публикация, но поради празниците не я пуснахме навреме.
Ето нашият топ 10 на отрицателните събития в МО, очаквайте утре и топ 10 на положителните такива.
Започваме с:

Номер 1 - Безпрецедентните действия на военните срещу своя ресорен министър Аню Ангелов
Българската армия изказа своето несъгласие с пенсионната реформа на министъра на отбраната.
Първо, част от военните се събраха в Централния военен клуб в София, за да обсъдят действията си. Последваха редица разпити.
След това военните изказаха своето недоволство и с основаната ГРУПА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (със 7000 члена) във Фейсбук.
На 14 октомври в София бе организирано от легия "Раковски" безпрецедентно шествие с участието на над 500 човека.
Всички медии отразяват шествието, а някой от тях излизат със заглавие "Армията на нож!".
През декември пак легия "Раковски" направи и пресконференция, на която оповести, че напусналите дотук са 1500 човека.
Министърът на отбраната ОПРОВЕРГА това и каза, че напускащите са много по-малко - 1504! Военните приеха това опровержение като пълен абсурд и част от тях се изказаха, че ресорния им министър заслужава ЗЛАТЕН СКУНКС. По-рано министър Ангелов бе спечелил вече наградата Златен цървул от в.Жълт Труд, заради непрестанните си реформи.

Номер 2 - Пенсионната реформа на министъра на отбраната Аню Ангелов и последвалите вече над 1600 рапорта
Народното събрание промени Кодекса за социално осигуряване и от 1 януари 2013 г., освен 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили за придобиване право на пенсия на военнослужещите, ще е необходима и възраст.
Над хиляда и петстотин военни подадоха своите рапорти.
Рапорт дава и главният кадровик на армията ор полк.Иванов.
Рапорти дават и над 12 летци в авиобаза Граф Игнатиево. В момента базата е останала само с 3-ма обучени инструктори. Оттук си тръгват и най-опитните техници.
Рапорти на опитни техници и летци има и в Безмер. 16 инструктори пък напускат авиобаза Долна Митрополия само за 2 години.
Над 60 човека напускат и вертолетната ни база в Крумово.

Както се оказа по-късно това е бил ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН, според думите на министър Ангелов, те да напуснат и да освободят място за млади и мотивирани военни.

Номер 3 - Аварията със самолет МиГ-29УБ борд 11 станала
на 26 април 2012 г.

Според източници майор Илия Дойчинов е бил дежурен през нощта по Ер Полисинг. Той, явно неотпочинал, заедно с кап.Методиев излитат, за да проверят времевата обстановка, за последващите полети на учението "Тракийска звезда 2012". Последиците са ясни.
Военните обвиняват косвено министър Ангелов, защото заради непрестанните му реформи и текучеството на основни пилоти във ВВС, в Граф Игнатиево са останали много малък брой пилоти, които носят нощно дежурство. Майор Илия Дойчинов, поради липсата на друг, поема и нощната смяна, и облитането на времето.

Номер 4 - Наводнението в село Бисер и скъсаната язовирна стена на язовира, който може би е собственост на МО.

Всички помним датата 6 февруари. Тогава, заради придошлите води, се скъсва стената на язовир Иваново, в резултат на това е залято село Бисер - 11 човека загиват поради немарливост.
Все още не е завършило следствието, но досега всички документи, както и телевизия БТВ, твърдят че язовира е собственост на МО. Въпреки яростното му отхвърляне от страна на Аню Ангелов.

Номер 5 - Стенограмата или "апокрифния запис" от разговор между летци от авиобаза Граф Игнатиево и Аню Ангелов
На 8 ноември министърът на отбраната Аню Ангелов решава да посети елитната авиобаза Граф Игнатиево, за да обясни на живо пенсионната си реформа. Оттам обаче среща силен отпор. Летците обясняват реалното положение във ВВС, но министъра не приема това. Той сравнява пилотите с балерини и казва, че балетният труд е много по-труден от този на пилотите. Въпреки защитата на летците от страна на присъстващите ген.Симеонов и ген.Радев, Ангелов остава непреклонен в държанието си с хората от авиобазата.
По време на срещата Ангелов оповестява, че следват посещения в Крумово и Безмер, но незнайно защо, в последния момент се отказва.
Както казва по-късно министъра на отбраната срещите са безсмислени, защото тъй или иначе реформата е щяла да бъде приета.

Номер 6 - Проблемът с несъгласието на военните с реформите в армията достига до Народното събрание.


Неколкократно министърът на отбраната е принуден да отговаря на неудобни и реални въпроси от страна на опозицията. Ангел Найденов и Волен Сидеров искат и оставката на Ангелов.
В средата на декември и президентът на България Росен Плевнелиев изразява своето несъгласие с реформите на Ангелов и прави сериозна забележка, заради масовото напускане на военните от армията. След като той самият е подведен в началото, че само една шепа военни напускат, той се запознава реално с нажежената обстановка и критиките срещу Ангелов започват. Министърът на отбраната обаче не ги приема.

Номер 7 - Спирането от полети на щурмовите ни самолети Су-25
Един от сериозните гафове на МО е доставката на пиропатрони за щурмовите ни самолети. Те са спрени почти 6 месеца от полети, заради все още неспоменати от МО причини. Проблемът стига и до Парламента, където министърът на отбраната се оправдава с думите, че руската техника е лоша и повече няма да се търси да се купува такава.

Номер 8 - Непрестанното забавяне на проектите за модернизация.

Първо разбира се, че ще споменем изтребителния конкурс. Оказа се обаче, че такъв няма да има. Договорката ще е на ниво, не фирми, а държави. Докъде ще достигне това и дали постоянното говорене и отлагане на този проблем предстои да видим другата година. Ясно е едно, че Ангелов получи най-накрая мандат за преговори с държавите. Важно е да се разбере обаче, че ВВС имат спешна нужда от изтребители.
Да не забравяме и някои от другите проекти. Тези за хангари в авиобаза Крумово и Чайка. През юни 2011 г. в Бурже, Франция министърът на отбраната ни сключи договор с "Еврокоптер" и обяви, че до година и половина от тази дата ще имаме изградени хангари. Засега - точно година и половина след тези тежки думи, такива хангари НЯМА!
Министърът на отбраната ни заяви, че и Ми-24 и Ми-14 ще полетят през 2012 г. Такива полети НЯМА.
Лошото е забавянето и на на обществената поръчка за „Сключване на договор за изпълнение на 500 часови инспекции на вертолети AS 532 AL „COUGAR“ и обучение на ИТС”. Заради това катастрофално бавене, чак в края на декември е обявена такава поръчка, в момента летят само 3 от 12 Кугъра.

Номер 9 - Нерадостното положение във ВМС и СВ
Военноморските ни сили преживяват тежка криза причинена единствено от решенията на министъра на отбраната.
През 2012 г. останахме само с 1 военноморска база - тази в Бургас, след като ВМБ-Варна бе реформирана и трансформирана.
Пак през тази година закрихме и така важния миночистачен дивизион във Варна, както и ракетния дивизион в Бургас.
Второто бе просто потресаващо. През юни министър Ангелов обяви, че ракетните ни катери остават до края на годината, поради липса на конкурс за ракетно въоръжение на трите ни модерни фрегати. Такъв обаче така и не се проведе. Само 1 месец след неговите думи за оставането на ракетните катери, техният флаг бе спуснат завинаги.
В СВ се провеждат редица реформи и трансформации, обединяване на формирования и съкращаване на такива. В резултат на това Северна България тотално се оголи след като бе премахнато най-голямото формирование във Враца. Стигна се дотам, че Ангелов да обяснява на благоевградчани колко те трябва да се гордеели, че при тях е единствения ни гарнизон по южната ни граница. Дали пък гърци и турци не потриват доволно ръце от тези му думи?
Силно намалени остават военните формирования около Плевен, като Пета механизирана бригада отива в историята, както и в Шумен и Белене. С лека ръка се премахват 1000 военни.
Същото е положението и с военните формирования около Сливен и Асеновград.

Номер 10 - Достигаме и до датата 1 юли или както ние я кръстихме "Залезът на слънцето за Българската армия"
Тогава министърът на отбраната съкрати 2700 човека!
В РТВ си взехме последно сбогом с Мечи Чал, Емона, Игралище, Радишево.
В ЗРВ бяха закрити дивизионите край Поморие, Владиславово, Трилистник и Ягодово, и складовия район край Русокастро, както и складовите райони в Божурище и Доброславци и формированието Петте могили (Петаците) край Световрачене.
Въпрос към тези, които наложиха съкращенията: Дали пък след още няколко години в схемите на Бялата книга за остатъка от Българската армия няма да стои само това? Духовият оркестър, който да изсвири погребалният марш.

Това е нашия топ 10. Може би пропускаме и други спорни събития.
То не бяха набити френски парашутисти. Заради които самата Франция си призна, че са външни разузнавачи с мисия, и след това те бяха уволнени.
А тук Цветанов продължава да ни заблуждава, че това са екстремни туристи.
То не бяха десетките опровержения на МО спрямо различни статии в медиите. Военните почнаха даже да вземат на подбив администрацията в МО, като почнаха да го наричат Министерство на опроверженията. То не бяха и постоянните изрази на министъра на отбраната, заради които военните му сложиха прякора Ньойски.
То не бяха и непрестанните напъни на министъра на отбраната да противопостави армията на обществото. Мисия, която бе изпълнена успешно.
То не бяха и взривовете край Петолъчката. Ситуация, в която според Ангелов, този път МО не е замесено. Макар, че взривовете бяха причинени от продадени снаряди от МО на фирма, в която не се контролира процеса.
То не бяха и напъните да се премахне и авиобаза Безмер чрез скалъпени история за неправилно съхранение на боеприпаси и неуспешни и фалшиви акции на уж заловен нелегален бус с превоз на такива... И още, и още десетки скандали.
С право може да се каже само едно - никога в България в периода на демокрацията не е имало толкова гафове в едно министерство и толкова наистина интересен министър!
И накрая - нека вие, нашите хиляди читатели, сами си направите изводите.
ВЕСЕЛА КОЛЕДА!

Очаквайте утре и топ 10 на положителните събития в Българската армия!
Защото вие военните с действията си заслужавате! Вие бяхте тези, които спасихте хората от село Бисер, вие бяхте тези, които спряхте пожарите на Витоша и на други места в страната. Вие бяхте тези, които и в тежката зима се грижат за обществото!
Защото вие и само вие сте тези, които бдят 24 часа в денонощието за нашата сигурност и спокоен сън! Благодарим ви!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Георгиев 26 дек 2012, 21:57
   
  0
   
  0

  Най отвратителното събитие е масовото убийство в Бисер. Не знам дали Аню е виновен, но 11 души,умрели поради небрежност на държавни органи без никаква осъдителна присъда на държавата, показва липса на законност. Дано истината някога излез на яве, Щом Герберските следователи потулиха случая, значи кучето е в тяхната граДИНА.

 2. #2
  Драго 26 дек 2012, 22:46
   
  0
   
  0

  Бивши колеги, дай боже някога отново да има истински офицери. Не мислещи за карирера, а и за призвание - защита на Родината и майната им на предателите.
  Изпращам една много стара песен, извинявам се за руският, но у нас няма кой да изпее нещо за истинските военни (В Маринов си иама други спонсори).
  По една ракия за панахида на БА и ако искате слушайте

 3. #3
  Напуснал до Драго 27 дек 2012, 00:19
   
  0
   
  0

  Разби ми сърцето с тази песен, колкото и тъпо да звучи!!!

 4. #4
  един видял и разбрал 27 дек 2012, 07:57
   
  0
   
  0

  И аз бях офицер, и аз мислех, че винаги най-добрите, най-сърцатите, най,най,най ще успеят! Но не братя, най-подлизурковците, най-връзкарите, най-пречупените в кръста и другаде! Напуснах, но още ме боли!!! Не знам какво очаква моята армия! Бог да ви е на помощ!

 5. #5
  Митя-ОР 27 дек 2012, 17:41
   
  0
   
  0

  Благодаря,за песента!Дори и да се намери някой да я изълни на български,гарантирам,че поведението на публиката няма да е същтото като на клипа,засъжаление.

 6. #6
  А-916 27 дек 2012, 18:29
   
  0
   
  0

  МОЛБА ЗА СЪДЕЙСТВИЕ

  УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ И КОЛЕЖКИ
  ОФИЦЕР СЪС ЗВАНИЕ СТАРШИ ЛЕЙТЕНАНТ В ЩАТ А-916 С ВОС 5011 / ПРОДОВОЛСТВЕНО И ВЕЩЕВО ОСИГУРЯВАНЕ/ ТЪРСИ МЯСТО В РЕДОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ.
  АКО НЯКОЙ ОТ ВАС ИМА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СВОБОДНО МЯСТО В НЯКОЕ ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ ДА МИ ПИШЕ НА ЛИЧНИ СЪОБЩЕНИЯ.
  БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

 7. #7
  voenen 27 дек 2012, 19:08
   
  0
   
  0

  До А-916: Набери телефон 0884542369 и провери за вакантно място!

 8. #8
  Dedo Mraz 27 дек 2012, 19:17
   
  0
   
  0

  Събитие номер едно е срамното и престъпно управление на министър Ангелов, плюс липсата на оставка за некадърно замислени и проведени реформи. Това ще разбие работата в армията поне в близките 5-7 години, да не говорим, че в близките 15 години не може да изградиш специалисти и експерти с опита на тези, които напуснаха.

 9. #9
  123 27 дек 2012, 20:02
   
  0
   
  0

  До А-916
  Вземи напиши в кой точно гарнизон си търсиш място и не пускай МОЛБАТА през ден тук и там... а се обади на местата, където са ти предложили...

 10. #10
  полковник 27 дек 2012, 21:49
   
  0
   
  0

  тази година напуснаха майори и подполковници ,през 2013 година като направят обещтението десет заплати ще напеснат полковниците и това реформата и на властващите и опозицията.

 11. #11
  Енчоo 27 дек 2012, 23:02
   
  0
   
  0

  До А-916. Тук в Англия има място. И аз бях тиловак, като теб, сега им викат Логистици, малииии. Та виждаш ли тиловаците - на трудовата борса в Англия...хаха, дерзай, братле! Поздрави!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка