"ЗА" ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПРОФЕСИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ВОЕННИТЕ!

Pan.bg 11 яну 2013 | 13:02 views (4636) commentaries(6)
img о.р. полк.Димо Димов

Браво на министъра на отбраната след като уволни „доброзорно” председателя на Легия Раковски и 600 и нагоре офицери, вeче всичко в армията е в ред.
Проблемът не идва само от Министъра. Той е заложен още по нагоре.
Да се спрем на Бялата книга за развитие на армията и отбраната. На стр.51 и 52 е записано „Войсковите райони ще бъдат намалени значително....” „Освобождаването от имотите с отпаднала необходимост се извършва, чрез продажби и предоставяне безвъзмездно на ведомства и общини” .
Като четеш тези „безценни” мисли, си задаваш въпроса – Знаят ли тези, които са узаконили тази дейност, какво е да закриеш поделение /база/? Като се оттървеш от тях , нямаш проблеми. Така е. Но това държавнически подход ли е? Знаят ли тези хора , че поделения, инфра- структури, въоръжение е създавано от нашите родители, като са отделяли средства от залъка си? За да предложиш и гласуваш такова нещо – явно не.
Какво означава да закриеш поделение /база/ според проф. Дейзмонд МакФорън?
Да закриеш едно поделение /база/, трябва най напред да решиш какво ще правиш със сградния фонд. Да го раз- рушиш е много лесно. Но в белите страни се отива в затвора за такова нещо. Трябва да се ремонтира. За да го ремонтираш, трябва предварително да решиш какво ще настаниш в него. След това да подготвиш кадрите му. Защото уволненият състав отива на борсата и в осигури- телния фонд. Този състав трябва да се преквалифицира. Със закриването, фирмите обслужващи поделението, също ще освободят личен състав който отива на тру-довата борса.Той също трябва де се преквалифицира!
Накрая се осигуряват финансови средства и тогава се закриват тези поделения /бази/.
Като четеш Бялата книга , такова нещо не се среща! И си задаваш въпроса – „що за народни представители са в парлaмента, щом с лека ръка рушат държавно имуще- ство , кадри, въоръжение,
техника и т.н.
Следователно, те не са народни , а политичеки предста-вители. Тогава те не гласуват по съвест и знания, а политически.
От 1989г. досега все реформи се правеят в армията. Много нещо беше затворено, закрито, изоставено, разси -пано, уволнено, нереновирано.
Тогава защо са ДАНС, прокуратура, съд - за да видят къде са : Военно - строителните поделения със своите производствени мощности, райони, сгради , терени; къде са подразделеният на интенданско обслужване; ВРЗ”Люлин”; ВРЗ”Цар Калоян”; ВРЗ”Вола”; райони на складове и бази; поделения – районите им и сградния фонд; Военно почивните станции / ВПС „Смокините” е продадена за около 10 млн.лв, а тогава нейната цена е била около 45 млн.лв.Построена е не от МО , а от работниците и служителите на ВРЗ.След две години е обявена за продан за около 45млн.евро. /
Много нещо може да се изброи. И всичко това се извър- шва под надслов „ПРИВАТИЗАЦИЯ” / разбирай нещо друго / .
Как може бизнесмен, фирма, групировка, да вземе даден район, предприятие, производство и да го развива, а държавата не може, та се налага да се освободи от него като го продаде за дребни стотинки? Къде са на специалистите на държавата , къде са можещите и знае- щи хора, които тя е учила и квалифицирала? Та нима сме толкова богати, че постъпваме по този начин. И накрая – колко спечелихме от това? Забогатяхме ли? Решихме ли проблемите с тези получени средства?
През 1997г ръководството на Легията предложи да се създаде „Военно – осигурителен фонд” като в него влязат всички излишни структури на МО. Ако той беше заработил, сега щеше да създава работа на уволнените, щеше да вкарва пари в бюджета на държавата, военно- служещите щяха да имат акции и т.н.
На стр.65 от същата книга е записано че: „...Постиженията в социалната дейност ще бъдат запазени и ще бъдат полагани усилия те да получат положително развитие в бъдеще...”
След година , година и половина МО и НС приемат обратно решение, а именно втори показател за пенсио -ниране на военнослужещите – 52/54/г. С това свое реше -ние те не само нарушават приетото в Бялата книга, но застрашават и националната сигурност на страната. Как е възможно 95 депутати да приемат такова решение?. Те нямат кворум за да започнат заседанието. Къде са оста- налите до 240? Тях не ги ли касае този въпрос, засягащ националната сигурност / напускането на квалифи- цирани офицерски и сержантски кадри / ? Що за пове- дение? Що за отговорност?
Време е вече да се направи така, че тези политически представители да могат да бъдат отзовавани от Народното събрание с подписка от народа. След като бъдат отзовани ще влязат следващите от дадената партийна листа. Но те ще се замислят сериозно дали няма да ги сполети същото. Това ще са истинските народни представители, които ще участват активно в заседанията на НС и няма да отсъстват масово.
Може ли МО да отговори колко пилоти останаха в армията сега ? От тях:
= инструктори
= 1 клас пилоти
= 2 клас и т.н.
Както писах по рано в МО има регистрирани 34 военно- патриотични организации, но те не подкрепят колегите си от Легията ?
Например СОСЗР – защо ?Те не са ли наши колеги? Нашата съдба не ги ли касае? Или те са други??
Защо СОР „Атлантик” също не ни подкрепя ?
Едно е ясно СОСЗР има предоставени имоти, в ръко- водството му си раздават добри заплати. Говори се, че неговият председател взема много голяма заплата.
Председателят на СОР „Атлантик” е назначен от министъра на отбраната за Председател на съвета на директорите на ВРЗ „Терем” ЕАД, заплата, служебна кола за да може да пътува и да изгражда структурите на организацията си. Защо не назначиха на това място м-р Иван Милов ? / Примерно /. Всичко това е както казват първокласниците в училищата „менкане” т.е. менкат си длъжности.
Уважаеми колеги, много неща могат да се изброят и покажат как са изоставени, разграбени, разрушени. Сякаш е минало „Торнадо” през тях.
Придобивките ще се квалифицират като привилегии, заплатите които, получават военните скоро и те ще станат привилегия. ДОКОГА ???
Отново се обръщам към всички офицери, сержанти и войници – Европейският път за развитие е ПРОФЕСИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ с която се договарят всички условия за работа. Така е в Германия .....
В България имаме една такава– и това е БОЛ „Раковски” – член на Евромил и асоцииран член на Съвета на Европа и на Съвета на началник щабовете на НАТО.
Само тя надигна глас да защити офицерите , сержантите и войниците. Не ги разделяше, не ги настройваше едни срещу други.
Накрая ако съм засегнал някого, моля за извинение. Не е това целта ми.

С Уважение към всички
офицери, сержанти и
войници от БА
о.р. полк.Димо Димов
Бивш Председател на
БОЛ”Раковски”
0888 60 40 74
Email- dv_dimov@ abv.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Meetyou 11 яну 2013, 14:47
   
  0
   
  0

  Определено не мога да не се съглася с автора за необходимостта от създаване на подобна професионална организация. Необосновано е военнослужещите единствени да нямат право на организация, която да защитава правата им. Ние да не сме роби или крепостни селяни. За целта е необходима политическа подкрепа, която в настоящия кабинет и парламент липсва. Необходими са законови промени. Необходима е и законова инициатива. Всичко това може да свърши и БОЛ"Раковски" естествено след необходимите нормативни и организационни промени. Това е важен въпрос и не трябва да се подминава и отхвърля с лека ръка. Военно патриотичните съюзи и организации не са способни и нямат потенциала да се занимават с подобна дейност. Поне не в този си състав и с това ръководство.

 2. #2
  observer 11 яну 2013, 16:01
   
  0
   
  0

  "Проблемът не идва само от министъра. Той е заложен още по нагоре."
  Не съм много съгласен с това заключение. Министърът е този, който следва да запази и развива кадровия състав и експертния потенциал на ведомството и армията. Така би постъпил всеки нормален министър. Но явно Аню Ньойски не е такъв. А какъв всъщност е????

 3. #3
  Много пенсиониран вожд,мн 11 яну 2013, 16:04
   
  0
   
  0

  Оня ден седнах и наброих към 30 военно-патриотични съюзи,организации,асоциации,фондации и тем подобни -ации.Като гледам не е останал пенсиониран генерал без да е шеф на някаква патриоторска военнородолюбива структура.Много пенсиониран вожд,много нещо.А сега, ново двайсе - даже били над 34 структурите!Ами МО-то да им кръцне дотациите и имотите и да ги даде за действащите военни.

 4. #4
  Чукча 11 яну 2013, 16:57
   
  0
   
  0

  Тези мъдри мисли съм ги чувал много пъти, даже и аз съм ги развивал някога. Ама като отвориш отчета за бюджета на МО и видиш какви реки от пари текат към охранителните фирми, които с 2-3 пенсионера се опитват да охраняват огромни празни райони и зад гърба им циганите прескачат оградите и къртят кабелите от стените... Тогава разбираш, че всеки такъв район е яма за разходи, а не някаква голяма ценност, дето МО трябва до последно да го стиска. Много (и "най-любимият министър", поне в началото, докато реши да дарява Лечков и тям подобни с имоти, та да помагат в кампанията, ма ядец :) стискаха тези имоти с мисълта да изкарат пари от тях, ама кризата на имотния пазар ги закла... А това, че всеки пенсиониран военен шеф трябва да се устройва с организация, та да и се кефи - това си е от памти века! Отдавна казах - кога накрая, о пенсионирани генерали, ще си отидете по родните села да си садите картофи и гледате прасета и ще престанете да леете експертна мисъл на всяка свободна вестникарска площ...

 5. #5
  bagi 11 яну 2013, 21:36
   
  0
   
  0

  V BA vseoste ima oficeri, koito sa v stat A-918, a ne sa v stat A-916 sled statno dlyjnostnite promeni ot 01.07.2012g.i kakva e pri4inata? Tolkova li sa neobhodimi da pomagat na Аню Ньойски za sysypvane na BA? Kakwo praviha tezi vishi, kadyrni oficeri 6 meseca za da prodyljavat oste da slujat na Ньойски? Na 04.01.2013g. si zaminaha mnogo kadyrni oficeri, serjanti i voinici,a vernite/kadyrni za unistojawane na BA/woennoslujesti na Ньойски ste sluvat do predelna vyzrazt i za po visoka pensiq.

 6. #6
  Help армия 13 яну 2013, 13:13
   
  0
   
  0

  трябва да се даде под съд мин. на отбраната ,за уволнението на шефа на легията,това е разчистване на сметки и злоупотреба със служебно положение!ето пример за корупция- http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка