БЪЛГАРИЯ – СТРАНАТА НА „ЗАЕШКИТЕ” ГЕНЕРАЛИ

Pan.bg 22 яну 2013 | 19:52 views (11994) commentaries(16)
img afera.bg


Не напразно, у нас и в „близката чужбина”, отдавна наричат страната ни Абсурдистан. Основанията за това са достатъчно много. Страшно изглеждащия от страни, последен „терористечен” акт се оказа водевилно, оперетно представление. Тапешника на Октайчо, зареден с два звукови и един пиперлив куршум, бе като пушката на селския пъдар, с патрон, зареден с английска сол. И последва такава медийна диария, която дълго ще размирисва общественото пространство.

Но, „атентата”, както се казва на правен език, е извършен с „негодно средство” за нанасяне на каквото и да е телесно увреждане. Мотивите за постъпката и правната квалификация на деянието и извършителя следва да се оставят за изясняване на представителите на съдебната власт, а конкретните обстоятелства от МВР. При тези огромни бюджети, да свършат и те за пет пари работа. Но, дори и при това, слава богу благоприятно развитие на нещата, със страшна сила възникват редица въпроси:

Ако оръжието беше годно и бeше убит Доган, или някои от високопоставените чуждестранни гости на конференцията? Съществува ли у нас все още държавност? Какви хора ни управляват? Каква е компететноста и грамотността им?

Та нали, ако гардовете от НСО бяха на мястото си, проблема щеше да е ликвидиран в зародиш. Ако охранителната фирма бе на нивото на изискванията, този „терорист” нямаше да попадне в залата. А шефовете им си прехвърлят вината, типично „по нашенски”:

На пресконференция в НДК бригаден генерал Тодор Коджейков, началник на Националната служба за охрана казва: „Вътрешната охрана на пунктовете за пропуск на гостите и делегатите се осъществява от страна на фирма „Крон”, охраняваща сградата на НДК. Националната служба за охрана – НСО не отговаря за организацията по охрана на мероприятието. НСО не е ангажирана с охраната на този форум.” По думите му – НСО е получило още на 10 януари писмо от ДПС, че на 19 януари ДПС ще проведе своята Осма национална конференция в Зала 3 на НДК. А защо не са се подготвили своевременно?

Запасния генерал Кирил Радев и бивш шеф на НС БОП – сега управител на „Крон Секюрити” – „Нямаме отношение към пропускателния режим, нито към техниката, с която се извършва. Освен това „Крон Секюрити” нямаше отношение нито към регистрацията, нито към раздадените баджове. Допреният пистолет до слепоочието на г-н Доган, не е отговорност на частна фирма! Където и да се намира той! Дали е на конференция, в болница или в движение по пътя! Това е отговорност на НСО! НСО има проблеми! Явно новото ръководство на НСО, не е способно да се справи с тази некомпетентност и некадърност, която е повсеместна там! ”

А тяхната кадърност, сякаш е на ниво. Колко познато прехвърляне на отговорността!

Един от управленските абсурди в държавата ни е свърхпроизводството на чиновници. Както в държавната администрация, така и в армията и МВР. В момента, по щат във въоръжените сили има 51 генералски длъжности. От тях 6 са в НСО и НРС. При всяка смяна на караула във властта, генералитета се подменя почти поголовно. Но означава ли това, че той попълва армията на безработните? Броят на чиновниците в Министерството на отбраната, които са пенсионирани военни, но назначени на работа в администрацията, се пази в строга тайна. Това стана ясно от отговор наскоро на Министерството на отбраната до OFFNews. Тогава, отправеното искане за справка за броя на пенсионерите под пагон, назначени в администрацията на ведомството, е отклонено към НОИ, с обяснението, че в МО не се пази подобна информация. Отговорът дойде на фона на твърденията на синдикатите, че от общо 980 щатни бройки в МО – цивилни и военни, над 400 длъжности, предвидени за цивилните, са заети от военни пенсионери, част от които бивши генерали. Те са и в други звена на държавната и общинска администрация.

Каква е тази мода, след като излязат в запаса, пак да им викат „г-н генерал”? От близо 70 години насам, някой от тях да е помирисал барут? Разнасят си униформите, като оперетни герои по канцелариите. А някои и без униформи продължават да ги титуловат пожизнено, па били „генерали” и 6 месеца. Като погледнеш останаха няколко полка армия, а имаме стотици, действащи и запасни /от резерва/ генерали и адмирали. Като приказката за вождовете и индианците. Но абсурда продължава.

Апропо, по времето на „соца” имахме един „заешки” генерал Русев, председател на БЛРС – Ловно-рибарския съюз. Тогава, все още, зайците бяха повече от ловците. След това имаше и „кучешки” генерал Киров – директор на кучкарника „Екоравновесие”. Имахме и пожарникарски, т.е. полицейски генерал, а всъщност се оказа медиен и нине управляващ държавата ни. Почти всички, с промяната на професионалния си статус, достигат автоматично нивото си на некомпететност. За справка – прелюбопитния американски труд за парадоксите на бюрокрацията – „Принципа на Питър”.

Но няколко изречения за охранителния бизнес, неговия генезис, възход и мизерната му същност. Всъщност, той не е непознато явление в нашата история. Охранителя под различни имена се е подвизавал като пазвантин, пъдар, пазач, портиер, охранител, бодигард и т.н. И преди и днес, винаги е вардил имота и личността на чорбаджията си. Впрочем, така модерната сега дума „бодигард” просто липсваше в „Речник на чуждите думи в българския език”, издаден през 1970 г. Тогава всенародната, социалистическа собственост се пазеше от самата държава и то твърде строго, а за телесата на богопомазаните бдеще вездесъщото УБО. Прехода към уж „пазарна икономика”, а всъщност пладнешки грабеж бе съпроводен от огромен „бум” на охранителния „бизнес”. Та нали, набързо заграбеното, трябваше да се опази от чужди апетити и набезите на конкурентни, криминални, ромски и други банди. Отначало бизнес с мутренско лице, но постепенно лустросано до сегашния, уж законосъобразен и законопослушен „фейс”, но запазил рожденните си белези. Сега собствеността е разнолика и охраната на обществената и частната собственост се осигурява от охранителните фирми, в тясна симбиоза с МВР.

За значимостта на проспериращия бизнес говори факта, че по данни на същото МВР са издадени над 1600 лиценза за охранителна дейност. Броя на фирмите е над 2 хиляди, а армията на охранителите надхвърля общия брой на служителите на МВР и МО, взети заедно. Всъщност, някога могъщите като състав и въоръжение ведомства, демокрацията маргинализира до импотентни структури със затихващо значение. Необузданата и ненаказуема престъпност и жалките опити за противодействието и го доказват. Функциите на армията са сведени до чуждестранни мироопазващи мисии, с изцяло охранителен характер. Тези ведомства са и основния донор за редови и ръководни кадри в тази необявена армия. Показателно е, че един от тях, от баш пазвантин на Величеството, изкатери стъпалата до Първи в родината ни. А болшинството от съкратените и пенсиониралите се, повечето от споменатите ведомства и все още в трудоспособна възраст, за да оцелеят, бързат да започнат да припечелват като охранители към прехвалените си пенсии. Използвайки факта, че имат постоянен доход от доживяната пенсия, работодателите им всячески се стараят да окастрят, полагаемото им се възнаграждение, ощетявайки и тях, и държавата. Проверките във фирма с название на отровен зодиакален знак и собственик бивш зам. министър на МВР бяха красноречиви.

Може би над 80 процента от физическата охрана във фирмите са възрастни хора. Тежко куцукат около бариерите, с труд изкачват високите етажи, избягват да влизат в конфликт с агресивни млади хора. При реално нападение над обекта им, в повечето случаи са бити и малтретирани, понякога и ликвидирани. Криминалните сводки изобилстват с подобна фактология. Въпреки това са самоотвержено на поста си за унизително възнаграждение, подчинени на дисциплината на необходимостта и глада. Всъщност дисциплината им е втълпена от уставите, които стриктно са изпълнявали през годините.

МС прие постановление, с което привежда категориите на служителите на МВР и ДАНС по званията във военния закон. Първият въпрос е – а защо? Та полицията е девоенизирана, защо трябва полицаите да носят военни звания? Нали това се счита за едно от достиженията на демокрацията – демилитаризацията на полицията и гражданския контрол над силовите структури? А сега се оказва, хем армия няма, хем офицерски /инспекторски и нагоре/ чинове в резерва й – колкото щеш!

Та в САЩ – нашият предпочитан идеал за копиране, изобщо няма допирни точки между армия и полиция. Има си военна полиция, има гражданска гвардия, има различни образувания с различни цели. А у нас се пръкнаха предостатъчно комплексари, които се опитват да се видят като велики пълководци. Като нямаме полкове, поне звезди да падат.

Да си припомним – на 10 ноември България има 1 армейски генерал /Добри Джуров/ и 17 генерал-полковници. Другият армейски генерал беше починалият преди това Иван Михайлов. Като информация – на Тодор Живков предлагат да стане академик и армейски генерал. Отказва и двете.

А как е днес? С постановлението на МС категорията „главен секретар” в министерство се приравнява в резерва като „генерал” или „адмирал” – четиризвезден чин. Дребна подробност е, че „главен секретар” е длъжност, а „генерал” – чин. И длъжността се заема и освобождава, а чинът се дава лично и само висшестоящ орган след съдебно решение го отнема.

Та сега в момента имаме генерал Калин Георгиев, специалист по руска филология, четиризвезден комисар. Бойко Борисов е САМО генерал-лейтенант. Това звание са му купили сикаджиите, сега дори и нему е неудобно да се предложи за производство. Което не означава, че човека му на президентския стол няма да подпише подобен указ. Заместникът на Калин – Станимир Флоров също става армейски генерал – четиризвезден, пълен генерал. Шефът на ДАНС – който година и половина вече работи усилено по структурирането на службата си, става генерал-майор.

По официални данни в България има 47 000 полицаи, говори се за над 60 000 „полицаи” /чиновници, секретарки и т.н. волнонаемни/. Армията ни в момента се състои от около 30 000 души, които по план до 2013 година трябва да останат 27 000. По същество това са няколко формирования, подменящи се „ландскнехти” – платено пушечно месо в „мироопазващи” мисии.

Армията на САЩ се състои от 488 579 активни военнослужещи, По неофициални данни имат САМО около 50 генерали. Нито един шеф на полиция, шериф, какъвто и да е служител в местните охранителни органи, никога не е получавал в тази си функция офицерски, та камо ли генералски чин.

В разплитането на казуса с „атентата” срещу Доган се ангажира целия доблестен актив на правозащитната ни система и МВР, во главе със „заешките” ни генерали. А истинския на бургаското летище е с переспектива от сериала „Студени досиета”.

СВЕТОСЛАВ АТАДЖАНОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 16

 1. #1
  Мунчо 22 яну 2013, 22:27
   
  2
   
  0

  Само ВМФ има 11 действащи командори и адмирали. Но то няма толкова лодки. Ама нали са от нашите МОЖЕ. Абсурдите са толкова много, че не симструва да се пише. Само т.н. Началник на отбраната претърпя такива унижения - заслужени, че ако бях на неговото място щях да си подам оставката незабавно. Но явно, че плашипутарниците се ценят много. Къде е развитието на генералите Пехливанов, Вангелов, Харизанов, Самандов, Боцев и тн. Няма го. Защо? Защото имат лично достойнство. Най малко искам да създаам проблеми на споменатите, но армия не се гради с колеж в САЩ. НЯМА ЛИ Я ЛАКЪТНАТА ВРЪЗКА РЯПА ДА ЯДЕМ, Е ИМАМЕ АРМИЯ.С БОЛКА И МНОГО яд.

 2. #2
  1 22 яну 2013, 22:49
   
  1
   
  0

  Ти сериозен ли си за тия хора? Това са страшни глупости.Та тия хора са повече от послушни пионки.Моля Ви !

 3. #3
  Морски 22 яну 2013, 23:19
   
  1
   
  0

  Мунчо, във ВМС има само един офицер с адмиралско звание. Има и двама комодори, ама това звание не се приема за адмиралско навън, пък и у нас... :)

 4. #4
  SS 23 яну 2013, 10:44
   
  1
   
  0

  Много верен анализ на ситуацията в така наречения сектор “СИГУРНОСТ” /МО,МВР,НСО, ДАНС и НРС/, който стана за посмешище тая година.То не бяха взривове на Петолъчката / с убити и материални щети за милиони/, преди това наводнения /отнесено бе едно село с жертви и щети пак за милиони/ , то не бяха терористични атентати-реален в Сарафово с жертви и щети и театрален срещу един уж подал си оставката Аамед от ДПС – пълен цирк отвсякъде. Какво МО , каво МВР , какво НСО какви спец служби , какви 5 лева бе господа ??? На какво основание една слугинско-пазвантска служба ката НСО е военнизирана??? В ЕС подобни структури са в полицията.
  Това са не работещи , не компетентни структури пълни с физкултурници , пенсионери и връзкари за големи заплати и привилегии срещу никаква работа, за които отива над 3-4 милиарда лева бюджет.
  Какво излиза в САЩ 50 генерала на приблизително 500 хил. войници, сержанти и офицери без да броим несравнима като качество и количество въоръжение,техника и авиация. А в МО на 50 генерала/над 500 полковници и подполковници/ за 30000 армия, която дали има 200 танка и бронирани машини ,стотина артилерийски системи 5-6 годни за използване самолета и още толкова вертолети.
  Положението е същото в МВР и останалите спец служби , където полицейския/оперативния състав/ е по-малко от администрацията.
  Много ВОЖД/високо платени – над 1800-2000 лв. заплати с недостатъчен административен капацитет от ВИФ и подобни на него ВУЗ/ – малко работещи ИНДИАНЦИ за управление.
  Не ми е ясно каква е тая наредба или закон по който физкултурници и учителки по руски език и тем подобни недоразумения от МВР, НСО и др. получават генералски и др. офицерски звания , като на практика нямат необходимата военна подготовка. Явно званията са толкова обезценени , че всеки политически връзкар с комплекси става генерал.
  Но тук вината е на СЛАГАЧИТЕ и ЛИЗАЧИТЕ от МО, защото това става явно с тяхното съгласие.
  МО станаха за смях с полковник ЛИЛИ ИВАНОВА и продължават да се излагат. Явно там е пълно с некадърници.
  Извода за състоянието на така наречения сектор "СИГУРНОСТ" е очеваден ,налага се от само себе си и може да се направи от всеки гражданин дори и с основно образование.

 5. #5
  к2р 23 яну 2013, 11:21
   
  0
   
  0

  Мунчо, в щата на ВМС има 1 адмиралска и 2 комодорски позиции. Разнира се има още офицери с висши морски звания,но те не служат във ВМС.
  По-интересното - от текста излиза, че в БА има 45 длъжности за генерали и адмирали. При 20 и няколко хиляди лс, това прави по генерал на около 500 човека. Което май си е числения състав на батальон, командван от подполковник.

 6. #6
  Ум Белия Делфин 23 яну 2013, 11:31
   
  0
   
  0

  "Армията на САЩ се състои от 488 579 активни военнослужещи,"- само че там под " ARMY" разбират това на което тук му викаме "СВ".
  Иначе за общият брой на въоръжените им сили(без резерва) трябва да домавиш още почти 1 милион:-))

 7. #7
  данъкоплатец 23 яну 2013, 13:11
   
  0
   
  0

  "Броят на чиновниците в Министерството на отбраната, които са пенсионирани военни, но назначени на работа в администрацията, се пази в строга тайна. Това стана ясно от отговор наскоро на Министерството на отбраната до OFFNews. Тогава, отправеното искане за справка за броя на пенсионерите под пагон, назначени в администрацията на ведомството, е отклонено към НОИ, с обяснението, че в МО не се пази подобна информация. Отговорът дойде на фона на твърденията на синдикатите, че от общо 980 щатни бройки в МО – цивилни и военни, над 400 длъжности, предвидени за цивилните, са заети от военни пенсионери, част от които бивши генерали."
  Ето това е най-важното от материала, който показва действителното състояние на отбраната при министър Аню Ньойски. Следващата власт ще й трябват поне 1-1,5 г. за да проведе процеса на деанювизация на МО и БА и да разчисти анювско-авгиевите обори, които продължаваме да наричаме МО!

 8. #8
  АЗ 23 яну 2013, 15:33
   
  0
   
  0

  "Данъкоплатец" ли си "читател" ли си, поне не си сменяй във всяка статия името. какво те кара да мислиш, че OFFNews пишат верни неща? Не съм адвокат на военните пенсионери и не съм военен пенсионер, но дразни когато се пишат неверни неща.
  "Обща численост на персонала в административните звена на Министерството на отбраната - 781 щатни бройки - ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 291 ОТ 16 НОЕМВРИ 2012 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ". Това е инфо достъпно за всеки по умен човек.
  Тази цифра е далеч по-малка от писаната по-горе.
  А и доводите ти че военните пенсионери заели местата за цивилни също издиша, нали и те вече са цивилни. Проблемите са другаде. Правете конструктивни критики, а не плюйте и не повтаряйте лъжи. Хайде със здраве ине си губете чувството за хумор ;p

 9. #9
  До #8 - АЗ 23 яну 2013, 18:09
   
  0
   
  0

  Eто какво се получава, когато Аню Ньойски не предоставя информация на журналистите - започват спорове и взаимни нападки. Ако Аню беше казал от общата численост на МО колко са цивилните щатове и от тях колко са военните пенсионери, които е назначил, сега нямаше да има догатки.
  Впрочем не е хубаво да се манипулира аудиторията. Пенсионери на работа - да, но само в частния сектор! Не звучи много морално приближените на Ньойски да се пенсионират два пъти от държавна служба, а останалите - нито веднъж! №8-АЗ твърди, че не е пенсионер, но мисленето му е егоистично пенсионерско, което е още по-зле за него!

 10. #10
  миии 23 яну 2013, 19:29
   
  0
   
  0

  Вън пенсионерите от армията!Ама с това вдигане на пределни, минимални, максимални и т.н. възрасти и ние ще одъртеем!Мъ хъ!Но пенсиите вън особенно тия които не са достигнали макс възраст , а и всички останали!

 11. #11
  АЗ 23 яну 2013, 19:33
   
  0
   
  0

  Кое е егоистично? Че искам да се говори истината, а не да се манипулира аудиторията.

 12. #12
  НЕ съм този 23 яну 2013, 19:33
   
  0
   
  0

  До " Аз".
  Много си дискретен бе тъпънар , бил си цивилен , ама освен "скромната" заплатка за цивилен вземаш и пенсийка от 700 лв, която цивилния служител взема като активно работещ , и то до 65 г. Като си мераклия за работа отивай в производството. За Децата ни няма работа и затова бягат от Б-я.
  Вместо да се засрамите се правите на остроумни .
  Сволач, знаеш много добре какво значи !!!!!1

 13. #13
  МУНЧО 24 яну 2013, 06:54
   
  0
   
  0

  Мунчо, който коментира под #1 е Лъже-Мунчо. И понеже е непросветен, се крие под чуждо име. Аз не съм кух като него. Нищо лично. Само за информация.

 14. #14
  До ## 8-11 24 яну 2013, 10:48
   
  0
   
  0

  Абе този #8-#11 АЗ да не би случайно да е Атанас Запрянов генерал-пенсионерина, земляк, приятел и вероятен роднина (като съдим по имената) на Аню Запрянов Ангелов-Ньойски, нареден на анювата пенсионерска хранилка като "съветник"? Ако не е той, значи е някой друг пенсионер анювист, което обяснява писанията му! Но да знаете, че ще ви държим отговорни за сечта на експерти в администрацията на МО и назначаването на старци разбойници на местата на уволнените. Иде Видовден! Никой не е забравен! Нищо не е забравено!

 15. #15
  help 25 яну 2013, 08:11
   
  0
   
  0

  Служителите на МВР,без шум им дадоха коледни по 500лв!

 16. #16
  Анчо 26 юли 2015, 21:51
   
  1
   
  1

  Заплатите на военослужещите трябва да станат 5000 лева , за да не крадат!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка