Ах доктрини, ах доктрини, толкова измислени неща...*

Pan.bg 24 мар 2013 | 12:19 views (3163) commentaries(14)
img Полковник от резерва доцент Николай Колев, дм

www.otbrana.com

Не си спомням българският генералитет да е ползвал чужди консултации при възстановяване на българската войска от Ньойския погром. В края на 30-те години на миналия век. Ползвали са основно главите си.

На връх първа пролет бяхме „неакадемично” предупредени да не критикуваме доктрините. Щото сме участвали в писането им. Аз обаче не съм. Макар че преди време се оказах в една работна група за писане на поддържаща доктрина – медицинска. Няма обаче на стари години да ставам за „кашмер”. Между другото не ми е ясна класификацията на доктрините. Но това е позволено за един старец, поразен от комплексите на отминалото време.

Думата ми беше за доктрините. И за критиката. Аз си ги критикувам от 2000 г. Когато наводниха военния книжен пазар. Добре че един началник на Генералния щаб спря производствения конвейер. Май че ми беше съименник. (Б.р. – генерал Никола Колев, който днес е посланик в Холандия.) Не искам да бъда криво разбран – критикувах ги в онези части, в които се смятах за компетентен. Например за това, че разходът на медикаментите в операциите не е постоянна величина. Както пишеше в тогавашната логистична доктрина досежно класификацията на материалните средства. И по-специално клас І. Един бригаден генерал, днес в резерва ми каза, че го правя, щото съм сърдит на армията. Имаше нещо вярно в това. Ама да причислиш медикаментите към материалните продукти с равномерна консумация си е направо професионална некомпетентност. Преди повече от месец позвъних на един полковник, когото уважавам. Попитах го дали пие аспирин, когато не го боли глава? „Как ще пия?”, учуди се той. „Ами така излиза от текста за класификацията на медикаментите, който сте записали в проекта за нова логистична доктрина”. Пардон! Работната група не го беше написала, а преписала. Което май не е рядка практика.

Напоследък започнах да се интересувам и от доктрини извън моя военномедицински занаят. По този повод се зачетох в доктрината за батальонна бойна група - проект от 2011 г. Може да има и окончателен вариант, но не разполагам с него. Та какво открих в проекта? Че създаването на батальонни бойни групи се приема като сериозно предизвикателство към Сухопътните ни войски. Че се разглежда като адекватен отговор на стратегическото преосмисляне
за бъдещото развитие на Алианса и на изграждането на способности за ефективно изпълнение на новите задачи, произтичащи от динамичната среда за сигурност. Не знаех и факта, че посоченото тактическо формирование може да отговори на предизвикателствата на вероятните оперативни сценарии - гарантиране на националния суверенитет и независимост и защита на териториалната цялост на страната и на страните-членки на НАТО при активиран чл. 5 от Вашингтонския договор, поддържане на международния мир и сигурност и ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи. Зачудих се и на твърдението, че с високата си степен на готовност, батальонната бойна група може да покрие целия спектър от операции на НАТО. По подразбиране на Балканите, в Европа и не само там.

Дали обаче доктриналният проект отразяваше действителните военни потребности на страната от гледна точка на чл. 9 на Конституцията на Република България и на член 3 от Северноатлантическия договор? Или беше израз на неспособността да проведем реална реформа във въоръжените сили? Двадесет и четири години след нейното начало. Не зная!

Доктрината ме върна към спомени от миналото. Непосредствено след обществено-политическата промяна от 1989 г., в началото на 90-те години на миналото столетие, военното ръководство на страната издигна тезата за оптимизиране на управленската структура и боеспособността на Сухопътни войски. За целта бяха закрити съществуващите, и в голяма степен предимно “мобилизационни” (на хартия) мотострелкови дивизии. Създадоха се механизирани бригади с идеята да генерират по-висока бойна готовност и да подобрят управлението. Управленската верига в общовойсковите обединения се съкрати с едно звено. От общовойскова армия - мотострелкова дивизия - мотострелкови полк - мотострелкови батальон тя се трансформира в армейски корпус-механизирана бригада – механизиран батальон. Двадесетина години по-късно бе развита тезата за изграждане на механизирани съединения (бригади) по единни мирно-военновременни щатове за по нататъшно повишаване на боеспособността. Малко по-късно се появи и теорията за батальонната бойна група. За целта Министерството на отбраната получи и значителна консултативна помощ. Апропо! Не си спомням българският генералитет да е ползвал чужди консултации при възстановяване на българската войска от Ньойския погром. В края на 30-те години на миналия век. Ползвали са основно главите си. Тук ще спомена, че подобни процеси на промени не са само български патент. Макар и със закъснение, те се появиха и в други страни от бившето постсъветско пространство. Не подминаха и въоръжените сили на Руската федерация.

Лошото е, че прочетеното ме накара да поразлистя и историята. И се оказа, че под слънцето няма нищо ново. И че използването на временно създадени военни организационни единици – оперативни/ бойни групи, отряди или както искате ги наречете е стар тактически и оперативен способ.

Временно обединени войскови части са използвани по време на Гражданската война в Съветска Русия – 1918-1920 г. Например т.нар. “Фастовска оперативна група”, действала южно от Киев на Югозападния фронт през 1920 г., в състав една стрелкова дивизия и една стрелкова бригада. Използвани са масово в сраженията при Москва и Сталинград по време на Втората световна война. Съставът на оперативните групи е бил зависим от поставените задачи. Най-често са използвани при много широк фронт или при трудно проходима местност, когато управлението на войските, действащи на отделни направления е затруднено.

Спомних се, че реплика на временните войскови обединения от Втората световна война по мое време бяха оперативно-маневрените групи. Те бяха задължителен елемент от оперативното построение във фронтовата настъпателна операция (по терминологията на НАТО – настъпателната операция на полевата армия – бел. моя.) от 80-те години на миналия век. Задачите им бяха овладяване на стратегически важни райони/ рубежи в дълбочина на противниковата отбрана.

За да не ме обвините в русофилство, ще спомена, че значителни успехи в прилагането на отрядната/ групова тактика и в използването на временно обединени части и подразделения в тактически и оперативен план са регистрирани при настъпателните и отбранителните операции на въоръжените сили на Третия райх по време на Втората световна война. Например в Холандия, по време на операцията "Market Garden" 9-а и 10-а дивизии SS формират няколко бойни групи, които успешно удържат стратегически важния Арнхеймски мост. Сериозни успехи регистрира и бойната група на Пайпер (Kampfgruppe Peiper) в началото на 1943 г. в района на Харков. Спасява обкръжената и откъсната от главните сили 320-а пехотна дивизия.

Старческото качество да помним миналото, а да забравяме какво сме закусвали ме подсети за предните отряди от преди 20-на години. Те имаха специфични задачи – да прикрият мобилизационното и тактическо развръщане на съединенията, отбраняващи главната полоса за отбрана и да принудят противника предварително да въведе в сражение главните си сили. Създаваха се на базата на мотострелкови батальони от първоешелонните полкове на първоешелонните дивизии на Българската армия. За изпълнение на поставените задачи се усилваха с артилерия, танкове, сапьорни подразделения, а на югоизточната граница – и с формирания от картечно-артилерийските батальони от укрепената линия “Балкан”.

И какво се оказва. Че батальонните бойни групи не са нещо ново, а позабравено старо. Това не означава, че отричам значението им при нестандартен противник – паравоенни формирования. Ама ми идва малко пресилено да се обявяват за „панацея” във военното дело,.

Ето че отново се отклоних от темата. Започнах с критиката. На доктрините. Според мен е нужна. Защото там където липсва критика, се появява застоя. Българите, а всички бивши соцстрани сме го преживявали. Само че бързо забравяме. И след това се чудим, защо се е случило едно или друго събитие в живота ни.

Щеше ми се да пиша за изпреварващото знание и за унифицираните учебници. Но това ще стане друг път.

*Заглавието е перифраза от наименованието на една от песните на Лили Иванова. Беше хубава песен.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 14

 1. #1
  Doctrine man 24 мар 2013, 13:47
   
  0
   
  0

  Поредният сърдит доцент, по начин на мислене останал в 20 век. Прочел едно изречение от някоя доктрина и започнал да плюе, ами да беше участвал по-активно в написването и. Това, че не пиеш аспирин, не значи че не трябва да планираш неговото използване, вземайки някаква средна стойност за планиране. Доктрините не бяха променяни от 2002 г., доцента да си беше мръднал Д и да беше написал нещо. Голяма част от доктрините се препокриват с доктрините на НАТО, голяма част от тях са превод, но няма как, след като си в НАТО, подготовката ти трябва да се приближава до подготовката на останалите страни, а не да си имаш някаква своя измислена система и като се наложи да взаимодействаш с НАТО, да си като абориген. Все още има доценти и всякакви "лидери", които не разберат, че Варшавският договор вече не съществува и доброто старо време е отминало и няма връщане назад, за добро или лошо България е в НАТО и не трябва да се излагаме, а трябва да се опитваме да се приближим, колкото се може по-близо до стандартите на НАТО!

 2. #2
  доцент Колев 24 мар 2013, 15:22
   
  0
   
  0

  Здравейте Doctrine man,  Не съм поредния сърдит доцент. Но ако имате

  списък с такива - пратете ми го! Белким на стари години си намеря съмишленици. А Вие нямате даже грам чувство за хумор. И нещо не сте разбрали алегорията за аспирина. Известно е, че в клас І по НАТО влизат материални средства, чиято консумация е постоянна и не зависи от оперативната обстановка. Вероятно това се отнася за лекарствата? Нали? Ненужно ме корите и за Батальонната бойна група. Която не отричам! Казвам само, че не нещо ново и че има място, но не във всичко. Когато се занимавах с установяването на контакти с алианса, Вие може би сте били още ученик или курсант. Познавам и болестта, от която Вие и много като Вас страдате. Някога тя се наричаше Московски синдром - кихнат в Москва, а в София се разболяват от грип. Днес едното от имената е сменено. Манталитетът - не. И запомнете от един пенсионер - критикувайте идеи. С аргументи. А не с нападки към авторите.


 3. #3
  До Doctrine man 24 мар 2013, 16:11
   
  0
   
  0

  Написал си нещо, което има по-скоро идеологически смисъл, браво. Ти си истински НАТОВЕЦ!!! Проблемът обаче е,че разсъжденията ти не са верни! Първо, всяка ДЪРЖАВА членка на алианса според чл. 3 от договора, сама решава каква да бъде организационната структура и числеността на армията и. Не случайно тук дълбоко подчертавам понятието ДЪРЖАВА, защото ние българите нямаме такава от 24 години.И в тази връзка на нас ни се казва, или просто налага каква армия да имаме и поддържаме.Например ДЪРЖАВАТА Йордания е по-бедна от нашата ТЕРИТОРИЯ, наречена България. По ниво на БВП, Йордания е далеч зад нас, но да ти кажа ли как без много,много приказки йорданците превъоръжиха армията си през изтеклите 8-10 години. От Белгия и Холадния закупиха над 20 самолета Ф-16 МЛУ, тежка техника и ПВО системи. И то, забележи - при съвсем конкурентни цени! Тука нашите умници 15 години мърморят за покупката на някакви смешни 8 самолета.Уверявам те, че въпреки разходите за покупка на бойна техника, включително и Ф 16 от САЩ, здрравеопазването, образованието, социалната политика и изобщо всичко в тази държава е далеч по-уредено, отколкото при нас. Защо?? Помисли по този въпрос! Второ,изцяло под американски диктат, със съдействието и дейното участие на "видни" български политици и генерали, армията ни към днешна дата не е способна да изпълни конституционните си задължения по чл. 9 от Конституцията. В НИТО ЕДНО НАПРАВЛЕНИЕ...Защото според нашите "умни" политически тикви,пред нас заплахи няма, все едно, че живеем някъде в Западна или Централна Европа, а не на Балканите!Между впрочем, ти като Doctrine man, следва да знаеш, че според актуалната турска доктрина за национална сигурност, ние българите, наравно с гърците сме врагове на Турция, примерно. Замисляш ли се за някои неща??? Трагедията е, че "благодариние" на абсолютни национални предатели, които ни управляваха и управляват, ние станахме толкова зависими от външни фактори и желания, против интересите ни, като народ и "държава", че всъщност от нас вече не зависи нищо, НИЩО...Трето, истината е, че в този и вид, нашата войска е просто една прахосмукачка на средства.Средства, които между другото не е съвсем ясно къде и как отиват!! Но, факт е,че в тази си структура и численост, както и боен потенциал армията ни е една напълно безсмислена организация. Повтарям, абсурдно е тя да може да изпълни конституционните си задължения, защото това е все едно да излезнеш с прашка и да спечелиш двубой с модерен танк.Лишихме се от тежките си оръжия, останахме с някакви си единични бройки самолети и вертолети, пък и кораби. Това, което е в момената БА е едно жалко посмешище. Далеч по-разумно би било, особено след като сме решили да не бъдем държава, а обслужваща територия, да сведем армията си до една бригада експедиционни сили в Карлово, примерно с обща численост от 3000 души и бюджет от 80 млн. лева и това да е то. Без други сили, като авиация и флот.Пък ако стратегичиските ни мислители - великите български политици не са познали как ще се развият нещата в региона ни / нещо, твърде сигурно/ и в Турция дойдат на власт още по-крайни ислямисти, тогава ще отидем пред американското посолстово и ще се молим НАТО да ни опази.Ще паднем на колене, пред хората, които всъщност ни докараха до тук.След толкова много години, нашите политици не можаха да разберат едно много просто нещо, а именно, че зад когото застанат американците, винаги е бил жестоко и болезнето нае..н, без вазелин. Просто дано провидението ни опази,като народ, защото друго няма какво да е!!!!

 4. #4
  Тони 24 мар 2013, 16:25
   
  0
   
  0

  Ето една добра статия!!!
  Полк. Колев много добре обяснява необходимостта от ББГ, както ги наричаме в бг.
  НАТО ги нарича deployable battalion!
  С интерес разбирам, че не само СССР са използвали такива групи когато:
  ’’... са използвани при много широк фронт или при трудно проходима местност, когато управлението на войските, действащи на отделни направления е затруднено.''
  Затруднено е и логистичното осигуряване. В наши дни такива задачи изпълняваме в Афганистан. За това са необходими ББГ, защото не е необходимо да се командват и осигуряват от ГЩ на бойното поле.
  Ген. Колев наистина спря доктрините и после като съветник на президента забави реформите в БА с 13 г. Сега разбирам, че е посланик в Холандия!?!?!? Да видим как ще помогне на бг там!
  Сега започваме наново със същите доктрини, които бяха спрeни, защото опитахме всички начини да се запази статуквото и не се получи, защото обществото взе че спря парите за БА и им отне компенсациите.
  Сега трябва да се използват доктрините, за да се изгради Армията и Обществото да знае, че дава пари Армията да има способности, като другите армии в НАТО.

 5. #5
  доцент Колев 24 мар 2013, 16:37
   
  0
   
  0

  Тони, този път няма да те критикувам. Разбрал си какво исках да кажа.Но мисля, че армията ни не се нуждае от доктрини с най-общо съдържание или с лоши и формални прегледи от английски. Разполагам с американски FM за "доксандукус" американски полеви болници. Слагат те за шеф. Вземаш FM-а и четеш. Практическа полза!Такава българска доктрина от последните три години, че и от преди това "сори" - не познавам.Доволен съм, че "кошерът" се разбръмча. Колкото повече мнения, толкова по-добре. За българското военно мнение.Успешна седмица!

 6. #6
  doctrine man 24 мар 2013, 17:02
   
  0
   
  0

  Здравейте г-н доцент и #3, извинявам се, че се обръщам към номер 3 така, но просто няма друго име за него. Ще започна малко отзад напред, защото смятам, че примерът с Йордания не е много удачен, по простата причина, че САЩ не спират да инвестират милиарди в тази страна. Мисля, че последно сключиха 5 годишно споразумение за 660 милиона долара на година, като половината от тях са за FMF, тоест влагат доста пари за въоръжение и за тях не е проблем да си накупят споменатото въоръжение. Тук е място да се използва клишето "Държавите нямат приятели, те имат само интереси!", като е очевидно, че ние си дадохме "гъ.а" под наем, само за да влезем в НАТО, а унищожихме армията, която имахме, от която Турция трепереше. Смея да твърдя, че Българската армия няма визия са своето развитие и този измислен Преглед на отбраната през 2010 година, просто довърши всичко. Никой не може да ме убеди, че със някакви измислени сценарии, като среща на върха на НАТО в София се планират необходимите способности, но къде бяха всички генерали и адмирали, само чинно козируваха и изпълняваха, а този измислен началник на Отбраната, какво прави в момента? Нищо, само обикаля в чужбина, а тук хората дори не го знаят кой е. Отбраната на една страна не са самолетите, а едни силни способности за ПВО и едни ракетни войски, които да си стрелят по площи, а който противник иска, да си напредва. Е какво имаме от всичко това, нищо! И да вземем 9 самолета, какво ще реши това, като те дори опознаване няма да имат и нищо чудно сами да си ги свалим, но това е една друга тема...Дано скоро поне малко от тази цялата простотия да се промени, а не само да готвим някакви експедиционни сили за пушечно месо. Надявам се, че не съм Ви обидил с думите си. Успехи!

 7. #7
  Тони 24 мар 2013, 17:30
   
  0
   
  0

  До доцент Колев #5
  “Тони, този път няма да те критикувам.” – това е комплимент за мен! Благодаря!

  Доктрините са документ за работа на ГЩ. На базата на тези доктрини се разработват документите за работа на Видовете ВС, докато се стигне до „FM за "доксандукус" (предполагам, че това е наръчник за работа на шеф на полева болница). В НАТО това е направено.
  В НАТО има всички процедури, разработени за всеки един елемент от Армията, който съответства на тези доктрини. Даже Вие имате „FM за "доксандукус", който ви помага напрактика.
  Ако ГЩ приеме доктрините, тогава трябва да приеме и тези процедури!
  Ако ме назначат за шеф на такава болница, ГЩ са задължени (по тази процедура) да ми осигурят ВСИЧКИ необходими материали, които са ми необходими за болницата. Те не искат да правят това, защото не могат да го осигурят!
  Тогава, ако стане някаква ''издънка'', моите началници ще ме накажат веднага! Тях не ги интересува, дали съм направил невъзможното, ТЯХ ги интересува да имат ''БУШОН''. Защото тогава ще докладват: ''Взехме мерки – наказахме го''! Само че това не гарантира следващи ''издънки''!

  Имено по тази причина, спяха доктрините 2000г.! За да си имат ''бушони'' навсякъде във войските!
  НАТО не ги кара да правят това. ГЩ го прави.

  ГЩ прави така, че началника на полева болница да няма „FM за "доксандукус", НАТО го изисква!

 8. #8
  До Афтора 24 мар 2013, 18:43
   
  0
   
  0

  Авторе Авторе
  Не пиши по работи дето ти сам си казал, че не разбираш
  Много си далеч от истината
  Не се излагай, имаше и по-умни неща от теб във форума

 9. #9
  Пардон 24 мар 2013, 21:33
   
  0
   
  0

  Нещо много смешно и пуешко ми звучи "Доктрина за батальонна бойна група"?А защо не и за ротна,взводна и отдельонна бойна група?Пък и тая висока степен на готовност е бла-бла-бла,само на хартията на доктрината.Аре не ми се пънете за целия спектър на операции на НАТО,ами дайте да направим един експеримент.Да вдигнем уж най подготвената батальонна бойна група по тревога, и да видим дали ще покрие поне един скапан норматив за проверка на бойната готовност по стандартите на Джуровата армия?Да ви светна,че по Джурово време казармите се напускаха за 30-40 минути,а предните отряди заемаха позиции на границата до няколко часа от началото на тревогата.И тия предни отряди бяха поне 5 пъти повече от бутафорните ви бойни групи.Мандольковци с мандольковци,та вие за 5 часа само няма да можете да се съберете в казармата.То хубаво се репчите,ама май от 10 години никакво поделение,пардон военно формирование,не е вдигано и излизало по тревога.

 10. #10
  Smarty 24 мар 2013, 22:24
   
  0
   
  0

  никак не съм изненадан за нивото на демонстрирания професионализъм, но като гледам как сте я оплескали във форума (неотбирайки съществените разлики между доктрини, концепции, полеви устави и т.н.) си казвам, че крушката си има опашка (т.е. затова сме на сегашното дереже - всеки разбира от всичко). Най-приятелски би могло да се подскаже - докторът да си гледа здравето и да остави стратегическите науки на стратезите. Все пак да за да не обидя някого ще спомена, че тези всички тези документи не се "пишат", особено както сега на коляно, те се разработват. Като опеределящи поведението норми, доктрините отрязават съгласувани/утвърдени възгледи за изпоолзване на ВС (ноцят опеределена доза предсказуемост, очакваност), а и са променливи - зависят от много други драйвери - развитието на технологиите, от промените на правните норми, от развитието на концептуалната база, и т.н., затова и не случайно йерархията в архитектурата на всяка от способностите започва с тях. За да не отегчавам форума и за да не дразня разбирачите - знанието наистина е страшна сила, но Кесаревото Кесарю, Божието – Богу .....

 11. #11
  Smarty 24 мар 2013, 22:35
   
  0
   
  0

  Моля извинение за правописа, но в бързината..............

 12. #12
  Тони 24 мар 2013, 22:57
   
  0
   
  0

  До Пардон #9!

  Хе хе! Нищо не пречи да си ползваме доктрината за Армията от преди 1989г. Тогава ще тренираме Армията да заема позиции на границата за 2 часа!
  Ама какво Армията ще прави там???
  1. На Гръцката граница Армията ще гледа как българите се изтягат на плажа, а гърците притичват и им носят топли скари и студени бири! :)
  2. На Турската граница Армията ще гледа как 30% от българските туристи се изнасят на море в Турция, отвратени от бетона по морето? :)
  3. На Сръбската граница Армията ще гледа как българите отиват на ски в Сърбия за 3 пъти по-малко пари отколкото в бг? :)

  Да ни се чудят Сърбия, Гърция и Турция, какво прави нашата Армия на техните граници!!

  Ако и Българина се зачуди, тогава ще разпартушини Армията с тъпата й доктрина и ще й напише ДРУГА доктрина!!!

  Е, вече "другата" доктрината се пише! :)

 13. #13
  Баба ти на припек 25 мар 2013, 00:13
   
  0
   
  0

  Тони, ти или си много тъп или си психично болен!Какво говориш тука за защита на държавните граници?Всяка държава в НАТО или не си има суверинитет и трябва да си го поддържа.Армията от преди 89-та година е нещо дето на тебе явно ти е "тъмна Индия",и когато ги пишеш тия работи с "отвратени от бетона по морето" вземи се замисли кои са хората дето ги направиха.Не са ли тия дето вече 24-25 години допуснаха да влязат в политиката,а именно турската партия ДПС?Те не изкупих ли България под протекцията на САЩ и респективно НАТО?Не сравнявай армията от Варшавскяи договор със сегашната защото няма място за никакво сравнение!Аз лично съм си говорил милиони пъти с американските военни,и само едно мога да ти кажа, те без тяхната техника,технологии и медикаменти са нищо!Един взвод от нашите запасняци ще им разкаже играта!ЕДИН ВЗВОД ОТ НАШИТЕ ПИЯНИ ЧИЧКОВЦИ ЩЕ ИМ СЪСИПЕ БОЙНАТА СЛАВА!С уважение!И все пак ако имаш нужда от лекарска помощ, и нямаш финансовата възможност, ще те пратя при най-добрите лекари!

 14. #14
  Земя непозната 25 мар 2013, 11:12
   
  0
   
  0

  Тони,Тони...човека по-горе не те кара да излизаш по тревога с великите с БТГ на някоя от границите,ами просто да си събереш "бойците" и да напуснеш казармата със бойната си техника за 30-40 мин.Или пък да заемеш район за бойно използванне за норматив,като се окопаеш,маскираш и организираш разузнаването и охраната.Тая дейност се правеше по нормативи при всяко вдигане по тревога и като не покриеш норматива,след някой ден или седмица, пак наново юруш.Това май ти е земя непозната?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка