„Военният атом” под контрол

Pan.bg 24 май 2013 | 09:42 views (1754) commentaries(0)
img wordpress.com

Може ли да бъде контролиран процесът на създаване на двойни технологии, които крият заплаха от създаване на ядрено оръжие? Някои експерти са убедени, че все пак има рецепти против разпространение на оръжие за масово унищожение.
Едната от тях е създаване на закрит център в партньорство с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), където би се събирала информация от разузнаванията и техническите служби на най-развитите страни. Самата агенция много години без очевидни резултати се опитва да повлияе на държавите, заинтересовани от създаване на ядрено оръжие.

В същото време форматът на традиционната „ядрена петорка”, в която влизаха СССР, САЩ, Великобритания, Франция и Китай, отдавна е променен. Днес за наличието на бомби заявяват Индия, Пакистан, Северна Корея. Смята се, че такава притежава и Израел. Като кандидати посочват Бразилия, Турция и Египет, и разбира се, Иран.

Трябва ли да се драматизира разрастването на ядрения клуб? Нестандартно отговаря на този въпрос експертът Олет Двойников:

- Ако се следва логиката, че атомното оръжие е средство за сдържане и именно то много години осигурява мир, може да се направи извода, че това не толково лошо. Но нека помислим: ако ядрено оръжие притежаваха Ирак, Сирия, Сърбия, щяха ли да станат известните конфликти?

Броят на онези, които имат намерение да се сдобият със смърноносно оръжие, непрекъснато се увеличава – това е обективен процес. То им е необходимо като гаранция за сигурност на фона на ръста на напрежението и на глобалните икономически проблеми. Друго нещо е, че ниското технологично равнище, политическата неустойчивост и възможността от попадане на ядрена бомба в ръцете на терористи в такива страни заплашва света със сериозни проблеми.

Руският експерт Владимир Дворкин отбелязва, че днес 22 държави игнорират ратификацията на протоколите, насочени към неразпространение на ядреното оръжие. Това свидетелства не само за техните далечни планове, но и може би за активно провеждащи се работи. Ще може ли да бъде пречупена тенденцията за създаването нова, в същност, паралелна на МААЕ структура? По този повод политологът Владимир Аверчев не изпитва особен оптимизъм:

- Напълно е вероятно, че вече съществуват програми за обмяна на информация между разузнавателните служби на страните, които притежават ядрено оръжие. И не мисля, че създаването на международен център, в който да се събира цялата информация, включително разузнавателна, може да се окаже успешен
проект.

Въпреки това, европейските аналитици се опитват да намерят механизми за откриване на ранен стадий на признаци за създаване на ядрени технологии от държави, на които това не е разрешено. Но тук възниква друг въпрос: какво да се прави, ако „неблагонадеждните” страни вече са стигнали до „червената черта”? Западни политици в такива случаи често се изказват за необходимостта от превантивни мерки, които предимно имат силов характер. Но няма ли такива мерки сами по себе си да станат причина за по-големи трагедии?Иля Харламов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка