Светът на исляма иска да живее по своему

Pan.bg 03 юли 2013 | 12:31 views (2430) commentaries(0)
img Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru


Светът на исляма иска да живее по своемуВекове наред Западът се е движел на Изток с прости и понятни цели: да завоюва нови колонии и пазари. В резултат – завоевателите получавали евтини природни ресурси и работна сила, от което попълвали разходите за военните кампании.

От края на миналия век ситуацията се промени и военните контингенти се връщат във вече независими страни за да поправят в тях онова, което според организаторите на тези нахлувания не отговаря на техните представи за съвременното устройство на света: диктаторските режими, отсъствието на демокрация, нарушение на човешките права и разбира се – гнездата на международния тероризъм.

Стремежът е похвален. Но практическите резултатите от всички „хуманистични войни” разочароват. За поддържането на войските се харчат фантастични средства от бюджетите на страните-благодателки за операциите по умиротворяване на несъгласните – с години. Едновременно с това, властта и населението на страните се учат да живеят по-новому също за своя сметка. Но ето, войските се изтеглят и в „изправената” страна отново се възцарява привичния начин на живот с авторитарни методи на управление, със специфичните представи за добро и зло и активното продължение на въоръжените религиозно-етнически конфликти. Може би все пак работата не е в отделните злодеи, а в особеностите на масовото съзнание?

Тази година американският Изследователски център „Пю” на повече от 80 езици провел поредната анкета сред повече от 38,000 мюсюлмани на 23 страни на Европа, Азия Близкия изток и Африка. За поред път специалистите се опитали да изяснят – как гражданите на страни от мюсюлманския Изток възприемат околния свят и себе си в него. И ето някои резултати.

Главният проблем – тероризмът. Както и в целия свят – на Изток не обичат взривове и стрелби на улиците. Най-малко половината от анкетираните мюсюлмани са обеспокоени от действията на религиозните екстремистки групи в техните страни. Две трети и повече от населението се страхува от тях: в Египет (67%), Тунис (67%), Ирак (68%), Гвинея-Бисау (72%) и Индонезия (78%).

Актовете на насилие против гражданското население и действията на терористите-камикадзе одобряват едва 1% от анкетираните мюсюлмани. Но се оказва, че например в Египет и палестинската автономия значителна част от населението (съответно 29 и 40%) смятат че понякога те са оправдани. А в Афганистан към тази гледна
точка се придържат вече 39% от анкетираните. Как така? В продължение на десетилетия в тази страна от ръцете на терористи загиват невинни граждани, а една трета от населението оправдава бесмислената касапница?

Но и това не е всичко. Традиционно се смятало, че жените на Изтока много искат но не могат да се освободят от властта на мъжете. Оказало се, че това не е така. В някои мюсюлмански страни девет-десети от анкетираните мъже и жени подкрепят положението, че жената трябва винаги да се подчинява на мъжа. Така смятат в: Мароко (92%), Тунис (93%), Индонезия (93%), Малайзия (96%). Може би съвременните възгледи, които неизменно прониквали заедно със чуждестранните войски и съветниците, са способни да докажат на източните жени всички прелести на равенството на половете?

Нищо подобно. В Ирак против такова равноправие са 92% от мъжете и жените, в Афганистан – въобще 94%. Нещо повече, Ирак и Афганистан са единствените страни, където мнозинството от населението подкрепя извънсъдебните разправи над жените, подозирани само за извънбрачни връзки. След десетилетия „хуманизиране на съзнанието”, в Афганистан 85% от мюсюлманите подкрепящи шериата продължават да смятат, че любовниците трябва да се пребиват с камъни. В Ирак така мислят 58%.

В Афганистан и Ирак мнозинството от анкетираните (съответно 81 и 56%) са за наказание с бой с камшик и отрязване на ръцете на крадците и разбойниците. 99% от населението на Афганистан смятат, че е по-добре връщане от европейската хуманност – към суровите закони на шериата.

За да стане шериатът „официално законодателство на страната” се изказва и мнозинството на мюсюлманите на: Нигерия (71%), Индонезия (72%), Египет (74%), Пакистан (84%) и палестинската автономия (89%). В Мароко и Пакистан, където ислямът по конституция и без това е поставен над другите религии, мюсюлманите (съответно 83 и 84%) искат още повече – въвеждане на шериата като сбор от закони.

Като цяло – на народа му дават едно, а на него му е по-мило съвсем друго. Като допълнение, съдейки по статистиката и „демократизацията” била започната от най-упоритите”. Може би, следващият път отначало трябва да попитат населението на „освободената” страна – какви промени иска? Или поне да го накарат да прочете трудове на социолозите? А то всичко може да завърши, както в Ирак и Афганистан, или, както в Либия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка