Планът на Путин за Арктика докара Запада до истерия

Pan.bg 26 яну 2014 | 18:31 views (3566) commentaries(10)
img ru.wikipedia.org

Нареждането на президента Путин за Министерството на отбраната на Русия да завърши формирането на военните подразделения и разполагането на инфраструктура в Арктика през 2014 г. предизвика нервна реакция от страна на Запада. А в медиите на няколко северноевропейски страни - даже истерия. Те обвиняват Русия в милитаризация на региона, руснаците, казват те, увеличават военния си потенциал.

Каква всъщност е причината за плановете за връщане на руското военно присъствие в Арктика? На тази тема беше посветена пресконференция в Москва, на която присъстваха водещи военни експерти. Тя бе открита от първия заместник-председател на Комитета на Съвета на Федерацията по отбрана и сигурност Николай Федоряк:
image
- Ако ние не защитим днес своите интереси в Арктика, ще закъснеем. В съветско време, там имаше един сериозен контингент за защита срещу въздушна атака. Днес ние просто се връщаме. В края на краищата, всички пътища на стратегическите бомбардировачи на САЩ преминават през Северния полюс. И с право се акцентира върху създаването на въздушни бази и радиолокационни мрежи. Обвиняват ни в милитаризация? Но кои през последните 3 години провежда учения и патрулира в Арктика и на Северния полюс? Норвегия, САЩ, Дания, Канада, Финландия и Швеция! А на последните учения през 2013 г. САЩ и НАТО задействаха дори построени още по времето на СССР летища в балтийските държави. Те възстановяват военни летища, пристанища, а обвиняват нас в натрупване на военната сила. Но ние нямаме нито един военен кораб за действие в условията на ледове, но Канада има, а Дания вече спуска втори такъв кораб.

Защо именно сега Русия се загрижи за укрепването на военната си инфраструктура в Арктика? Мнение на експерта Алексей Фененко:

- През 2014 г. Русия трябва да подаде преработената заявка до ООН по въпросите на континенталния шелф. Ние претендираме, всъщност, за целия бивш съветски арктически сектор. САЩ и Канада са против. Какво може да се направи в случай на отказ? Една от възможностите е Русия сама да провъзгласи суверенитет над територията. Да, в резултат на това може да възникне напрежение с арктическите държави, които, да не забравяме, са членовете на НАТО. Има и други спорни въпроси в региона - за шелфа на Берингово море, по статута на Северния морския път, за Източносибирско море, има
исторически проблем с архипелага Делонг. Всичко това, разбира се, не е причина за мащабен конфликт, но за всеки случай, трябва да разполагаме със средства, за демонстрация на сила. Още повече, че се появи проект за общоскандинавски сили за бързо реагиране. И той вече се реализира.

От какъв военен контингент се нуждае Русия в Арктика? Директорът на Института за политически и военен анализ Александър Шаравин смята:

- Разбира се, голям континегент не е необходим. Задачите ще бъдат решавани от авиацията, флота, специалните сили. Въпреки, че се надявам до това да не се стигне. За това и създаваме военна инфраструктура, така че никой да няма желание с военни средства да въздейства на Русия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  ?! 26 яну 2014, 22:48
   
  0
   
  0

  България член на НАТО и ЕС ли е - не е, ако се съди по горното заглавие...

 2. #2
  Експерт 27 яну 2014, 09:52
   
  0
   
  0

  Към ?! - Заглавието показва,че има и по-реалистични медии относно отношенията между Запада и Русия.Колко българи мислиш,драги,че харесват НАТО и ЕС? Защо властите /политиците/,които вкараха България в тези организации не проведоха преди това референдум? Защото знаеха,че българите не одобряват такова решение.Тази година ще има решаващо развитие на доста геополитически проблеми и то не в интерес на Запада.

 3. #3
  до №2 27 яну 2014, 15:47
   
  0
   
  0

  Експерте, разсъждаваш на нивото на баба Пена от с. Долно нанагорнище! Де факто и де юре Република България е членка на НАТО и ЕС - т. е. е част от понятието "Запада". Като такава има задължението поне да е лоялна на своите партньори от същия този Запад! Обратното е нихилизъм и даже държавна измяна! Заглавието показва, че още има медии с духа на вестник "Работническо дело"...

 4. #4
  НУРС 27 яну 2014, 17:49
   
  0
   
  0

  до до №2
  Бих искал да задам един въпрос.
  Нато и ЕС, знаят ли, че сме част от тях?
  Защото съдейки по отношението им към нас(България), някак си фразата "партньорство" се превръща в синоним на "партенка".
  Та затова си и мисля{изхождайки от историческа гледна точка(Цар БорисIII го е казал "Народа ми е русофил, политиците му са русофоби, само аз останах българофил")}, че няма нищо учудващо и нелогично(а дали е правилно е отделен въпрос), много хора в България да се радват на успехите на Русия в противопоставянето и с тъй наречения Запад. Всъщност самия Запад последните няколко години такива лайна изсра, къде ли не по света, че се по опръска сам, и сега ценностната ситема която проповядваше западния свят смърди. А най-лошото е, че самия Запад едва сега започва да я усеща тая миризма, то така е и със миризливите крака, ако са си твоите не ги усещаш докато на тези покрай теб не им залюти на очите.
  Много искам, ти дето неразсъждаваш от нивото на баба Пена от с. Долно нагорнище, да ми отговориш на въпроса.

 5. #5
  Владимир 27 яну 2014, 21:21
   
  0
   
  0

  Малко прости сметки, къде са реалните пари в момента:
  Русия печели по 500 млн$ на ден от енергоносители(газ,петрол,дърва). Има резерв 500 млрд$, 100 млрд в кризисния фонд.
  Това са пари, които постъпват в държавата , извън бизнес сферата.
  Реално какво видяхме от Европа:
  Отваряне на еврозона:износ на евтина работна ръка, внос втора ръка автомобили, внос селскостопанство и техника. Унищожаване на армия. Ако това са евроценности, здраве да е ...

 6. #6
  SUH 27 яну 2014, 22:18
   
  0
   
  0

  До 3# и сега като сме си дали задниците, да се наведем и да разтворим бузки, щото сме лоялни?!?! Ай сиктир, това вече сме го правили, аз лично неща повече. Няма да съм лоялен към този които иска да може да си такова децата, сестрата и майката.... и какво ли още не, писна ми западняци да ме правят на малоумен, да ми обясняват кое е по добре за мен и моята държава

 7. #7
  Народняк 28 яну 2014, 02:33
   
  0
   
  0

  Нама нищо по-естествено българите в гоямото си болшинство да са русофили защото руснаците са нашите славянски братя, а не американците или католиците от Европа за които ние сме второ качество хора. Винаги ще догонваме поради нашето техническо и историческо изоставане.Това, което днес ти се струва неоспоримо само след 4-5 години може да сe окаже пълна фикция!!

 8. #8
  11 28 яну 2014, 21:47
   
  0
   
  0

  http://offnews.bg/news/България_1/Атака-иска-референдум-и-за-излизане-от-НАТО_112070.html

 9. #9
  13 28 яну 2014, 21:53
   
  0
   
  0

  Франция напуска Алианса през 60-те години по времето на генерал Шарл Дьо Гол

 10. #10
  за админ 28 яну 2014, 22:05
   
  0
   
  0

  http://denchev.name/защо-франция-напуска-нато/460/

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка