Защо сме против позицията на потомците на царските офицери относно паметника на загиналите американски летци в България?

Pan.bg 17 окт 2010 | 20:21 views (6703) commentaries(17)
img Администрацията на форума на "Еър ГРУП 2000" категорично не подкрепя мнението на "Клуба на потомците на царски офицери" към "Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище".
Ние считаме, че построяването на този паметник е гавра с паметта и подвига на тези хора:

image

image

image

Построяването на този паметник е гавра с паметта на близо 3000 загинали цивилни жители на София, сред които много старци, жени и деца.
Паметникът е гавра с над 5000 ранени и осакатени цивилни жители на София сред които много старци, жени и деца.
Не можем да се съгласим с мнението на "Клуба на потомците на царски офицери" към "Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище" и по още една причина:
Разковничето на тяхното съгласие се крие в името им. За това тях не ги интересуват жертвите дадени от нашия народ. Те сами се определят като верни хрътки на Н.В. – Негово Величество. Не на народа, не на родината, не дори и на някаква групова структура като политическа сила, например. НЕ ! Те са хрътките на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО! На същите величества довели страната и народа ни до 3 национални катастрофи. На същото величество, чиито министри сега се разследват за крупни злоупотреби, на същото величество, което се върна в РОДИНАТА ни, само и единствено за да заграби, земи, гори и имоти.
Ние не сме съгласни с тази позиция:
"Американските военните и дипломати потърсиха мнението на нашия съюз, представляващ техните живи бивши противници с идеята да почетат с паметник своите загинали пилоти. Подходът беше изключително коректен, откровен и уважителен.
Представителите на УС на Съюза на възпитаниците на ВНВУ изразиха своето становище, че подкрепяме и приветстваме почитането на войнската памет, стига това да стане във форма и по начин, който не накърнява българското достойнство и интереси. "

image
За тези хора името ВАСИЛ КУНЧЕВ – ЛЕВСКИ не значи нищо! Неговата саможертва в името на СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА, за тях не значи нищо! Те са за НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО! И за построяване на паметник, обезсмъртяващ терора над цивилното население. Те се гнусят от народа си, имат се за аристокрация или елит, може би.
Само да напомним, че в момента елита се състои от чалгаджийки, дребни сутеньори и откровени педерасти. А относно аристокрацията – потомци, и на вас прадядовците ви са ходили с навуща и цървули, успокойте се!
Тяхната позиция е като на онези македонци от югозападна България, които отказаха да дадат пари за построяване на паметник на бащите им, защото те се били сражавали за България...
И си мислят, че след като са потомци на офицери, имат правото да говорят за това как „би постъпил всеки доблестен военен по света”, за „част от моралния кодекс на всеки офицер”, за „рицарско отношение”... Иска ни се да запитаме колко от тези потомци са били или все още са офицери? Та си позволяват да говорят за тези неща!
След като сте "рицари" и така "рицарски" приехте паметника, сега по "рицарски" дължите извинение на всички тези истински българи, които са против!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 17

 1. #1
  Един завет - админ 17 окт 2010, 23:46
   
  0
   
  0

  След като коментирате текст в "Един завет", би било коректно да поставите линк към текста, с който не сте съгласни. В противен случай си избирате отделни удобни цитати и се заяждате с тях.

  http://edinzavet.wordpress.com/2010/10/06/us-pametnik/

  Беше време, когато неграмотни терористи и криминални престъпници ставаха офицери, а запасни капитани - генерали за една нощ. Беше време, когато армията официално беше "страж на Партията" и се кълнеше в знаме с петолъчка. Беше време, когато българите празнуваха като официален празник Деня на Съветската армия, а Гергьовден беше ден на овчаря.

  Някога българските летци бяха убивани с колове и давани за храна на свинете. Семействата им бяха изселвани. Децата им бяха спирани да следват.
  Беше време, в което за "Велик е нашият войник" се отиваше в концлагер.

  Днес е различно. Днес бившите първенци по бойната и политическа подготовка от БНА, които се кълняха в партията и комунизма, целуваха червеното знаме на платца, надъхваха се от военната мощ на Варшавския договор, убиваха "диверсанти" по границата и служеха на "националните интереси" като послушваха телефоните и заглушаваха радиото, днес милеят за българските герои, тачат свято паметта им и размахват пръст на онези, които не пеят достатъчно гръмогласно "Шуми Марица"

  Днес бившите офицери от БНА се надпреварват кой е по-патриот, кой тачи повече Списаревски и кой по-високо пее "Велик е нашият войник".

  Това е прекрасно! Показва, че онези няколко хиляди офицери, които бяха изхвърлени в през 1946г.и натъпкани в концлагери бяха прави. Те победиха! Офицерите, които станаха каруцари и въглищари за да могат каруцарите и въглищарите да станат офицери бяха прави. Известно време каруцарите приличаха на офицери, а офицерите – на каруцари. Но накрая ценностите на офицерите – каруцари победиха тези на каруцарите – офицери.

  Има една малка подробност, която не я пише в строевия устав на БНА: днес България е демократична държава. Днес „хрътките на Революцията” (казано като грубичък казармен хумор) могат само да се гневят по форумите, когато нечие мнение не им харесва. И това е по-голямата историческа победа на "бившите" хора.

  Нямаме претенцията на последна инстанция. "Аристократизмът", не ни дава право да говорим от името на целия български народ. Отговаряме само за себе си и за семействата си.

  Надяваме се, че когато тръгнем да махаме паметника на окупатора в центъра на София, ще проявите същото будно патриотично чувство и заедно ще успеем да прекратим това половинвековно унижение.

  Спекулацията с името на Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище и свързеането му с бившия министър-предаседател на Република България е неуместна. Наистина, неговият баща имаше генералски пагон, което му дава право да поиска да членува при нас. Засега обаче не е поискал.
  Държим на понятието "царски" дотолкова, доколкото то бе измислено от комунистите за да различи нашите близки - офицери от техните - "народните". Днес ние държим особено много на тази разлика, която не ние създадохме. След като това не се разбира, може би грашката е у нас. Може би е правилно да наричаме офицерите от първите 68 випуска на Военното на Н.В. училище просто "български офицери", а онези от Димитровските випуски на Народното Военно Училище - "комунистически офицери" или "хрътки на световната пролетарска революция" ;)
  А може би все пак не е правилно?

  Бъдете здрави!
  Ваши добронамерени (без сарказъм и мерене на ОШН) редовни читатели и съмишленици в много общи каузи
  Екип на сайта "Един завет"

 2. #2
  Един завет - админ 18 окт 2010, 00:02
   
  0
   
  0

  До "Бай Ганьо". Уточнение:
  Старецът, който прегръщаше щурмовото оръдие на Гергьовден не е "простосмъртен" а "Богоизбран".
  Сам се е богоизбрал в битка. Потомствен офицер. Казва се пор. Венелин Попов от 61-ви випуск на ВНВУ, двоен кавалер на В.о.Хр., уволнен и осъден на доживотен затвор. Лежал е във всички затвори + Белене. Той е знаменосец на Съюза на възпитаниците на ВНВУ.

 3. #3
  Един завет - админ 18 окт 2010, 00:10
   
  0
   
  0

  Пак до "Бай Ганьо"
  Пропуснах за паметниците. Ще спомена само един кото сме направили, според силите си

  Паметник на летците - защитници на София
  http://edinzavet.wordpress.com/2008/02/21/pam-letci/

  Има още много, но е лош вкус да си ги мерим. Допускам, че те са български, а не "наши" и "ваши"

 4. #4
  Теодор 18 окт 2010, 11:19
   
  0
   
  0

  Здравейте, уважаеми колега.
  С интерес прочетох написаното от Вас. Честно казано, в първия момент се изкуших да Ви отговоря, че съм напълно съгласен с Вас по посочените от точки :
  - за това как запасни капитани ставали за една нощ Генерали (с главна буква е прието да се пише това звание). Прав сте! Ставаха. Но поне имаха офицерски звания. Само ще Ви напомня, че в последно време е модно за една нощ ефрейтори да стават Генерали. Не е един примера за това.
  - за това в какви знамена се кълне Армията - и тук сте прав! Виждал ли сте Бойните знамена на сегашната БА? Ако сте ги виждал - ще разберете какво визирам. Ако не сте - бъдете здрав!
  - за това че се е празнувал деня на СА. И тук сте прав - прaзнуваше се! По същия начин, по който днес празнуваме празници нямащи нищо общо с нас.
  - за това, че български летци са били убивани с колове и давани за храна на свинете - Не зная, уважаеми колега. Не съм виждал документи за това. Виждал съм доклад за точно такива събития, но те са се случили през 1993г. в кв. Татарли, гр. София. Но пък съм виждал доста снимки и документи на отрязани партизански гляви, на убити невръстни дечица (в едно малко селце в северна България), чел съм стихове на Български поет, в които се казва: "... И клаха народа си така, както и Турчин не го е клал..."
  - за това, че за пеене на "Велик е нашия Войник" се е отивало в концлагер, Ваше лично наблюдение ли е, или е информация от Информационна Агенция "Чух на пазара"? Аз лично и като курсант и като офицер съм я пял, и ей Богу не съм вкарван в концлагер.
  - относно каруцарите и въглищарите - няма срамна професия, колега! Пак да Ви питам - тези които са станали офицери от първите випуски чии потомци са? Те нямат ли в рода си въглищари и каруцари? Или искате да ме убедите, че всички завършили Първи випуск на Военното училище на 10 май 1879 година, са били от благородно потекло? Или се опитвате да ме убедите, че от 01.09.1878г - когато е издадена Заповед № 14 по Военното управление на Българската земска войска и се назначава първия команден състав на Софийското военно училище, до 10 май 1879 г., когато е произведен първият випуск, тези момчета са забравили и загърбили произхода си?
  - за това кое е прекрасно по отношение на това кой кого бил победил, и касаещо сегашното състояние на армията ни (или поне аз така Ви разбрах), НИЩО прекрасно не виждам! Може би защото имам доста по-ясна представа от Вас за реалностите в съвременната (а като е видно и в предишната и в по-предишната) Българска Армия.
  - за спекулация с името Ви и дума не може става! Името на Вашата организация е такова каквото е!
  - за това, че старецът който прегръщаше щурмовото оръдие е член на Вашата организация - ПОЗДРАВЛЕНИЯ! Този човек разчувства много хора около мен и мен самият. И тук е ред да запитам - защо Вашата организация не прави НИЩО за опазване на реликвите на славната ни бойна история? Аз лично съм видял само един човек от Вашата организация да се бори като лъв за тези неща. И безкрайно го уважам за това!
  - за това, цитирам: „Има още много, но е лош вкус да си ги мерим. Найстина е лош вкус да си ги мерим, колега. Но за Ваше успокоение, ще Ви кажа – и аз, от свое име, а не от името на някоя организация с гръмко име, имам с каво да се отсрамя ;)
  И тук, уважаеми колега идва ред на това което се опитвам да кажа на много хора от много време. Вие сте го казал много правилно - Допускам, че те са български, а не "наши" и "ваши"
  Именно, колега! БЪЛГАРСКИ! Ето в това се опитвам да убеждавам хората около мен. Не на Царските офицери, не на Народните офицери, не на Демократичните офицери. А на БЪЛГАРСКИТЕ офицери! Именно за това и ме влудява разделението на Българското офицерство по различни признаци и най-вече по политически! Няма по-пагубно нещо от това!
  С тази цел и отговорих толкова подробно на Вашите писания – за да Ви покажа, че няма само черно и само бяло, и че медалът винаги има две страни.
  Винаги съм давал за пример, че единият ми дядо е Царски офицер, а другия – партизанин. Нямате представа колко много се уважаваха тези двама достойни мъже! И винаги съм искал и съм се борил за това Офицерството на България. И тогава наистина офицерството ще бъде това, което трябва да бъде. Но докато мозъците ни са промити с полтически бълвоч, това няма как да стане!
  Поздрави, колега!
  С удоволствие бих се запознал с Вас, за да продължим обсъждането! Считайте това като покана.
  Очаквам Вашият отговор.

 5. #5
  Един от Вас 18 окт 2010, 12:10
   
  0
   
  0

  Възмутен съм от нахалството на по-горе пишещите.Това разбира са бивши ЗКПЧ и "верни на БКП и КПСС "нощни пазачи".Трябваше след 10 ноември да ви изгонят от армията,а вие се натикахте на топли местенца и продължавате вече 20 години да смучете народни средства.Защо след като нямаше репресии след последните промени не станахте елита на нацията,а сами ,добровлно отидохте да пазите откарднатото от новобогаташите? Защо рендосвате пейките и столовете,като сте инженери,доценти,професори,полковници и генерали ?
  Защо не си намерихте мястото в демократична България?
  Има една малка разлика между вашите пагони и тия на т.н. от Вас царски офицери.
  Пагоните на царските офицери са обагрени с кръвта на носителите им участвали в не една битка,за свободата на Отечеството.
  А Вие обичахте повече Куба и Виетнам,Ангола и Мозамбик където трябваше да отидете за да построите световния комунизъм.
  Нямаше да Ви отговарям,но нахалството Ви е безгранично.
  Т.н. царска армия е правила преврати и е стояла винаги зад своя главнокомандващ -Н.В.БорисIII, а Вие нещастници се разбягахте като пилци пред орел след промените изоставяйки своята любима БКП.
  Н.В.Борис III е познавал лично всичките си офицери
  с трите им имена,а на старшите офицери семействата и имотното състояние.Кой Ви познава Вас -Станишев ли или Татяна Дончева ?Затова стойте си в блатото и си чакайте реда за крякане,който никога няма да Ви бъде даден!

 6. #6
  Teoдор 18 окт 2010, 13:25
   
  0
   
  0

  ПРЕДВАРИТЕЛНО СЕ ИЗВИНЯВАМ НА НОРМАЛНАТА ЧАСТ ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО, ЧЕТЯЩА ТОЗИ САЙТ, ЗА НИВОТО НА КОЕТО СЪМ ПРИНУДЕН ДА СЛЯЗА В ПО-ДОЛНИТЕ СИ ПИСАНИЯ.
  Здравей, анонимни възмутени човече.
  човече е умалително и с малка буква. Ако не разбираш защо – бъди жив и здрав.
  Та, да отговоря по ред на сърбежите ти:
  Вижда се че нищо от написаното не си разбрал. Нито съм бил ЗКПЧ, нито пък съм "верен на БКП и КПСС "нощени пазач".Никога не съм членувал в политическа партия. Не съм имал нужда от това. Дотук си в тотална грешка.
  „Трябваше след 10 ноември да ви изгонят от армията,а вие се натикахте на топли местенца и продължавате вече 20 години да смучете народни средства.Защо след като нямаше репресии след последните промени не станахте елита на нацията,а сами ,добровлно отидохте да пазите откарднатото от новобогаташите? Защо рендосвате пейките и столовете,като сте инженери,доценти,професори,полковници и генерали ?”
  Ами как да ти кажа, анонимо възмутено човече, не чаках някой да ме изхвърля – сам напуснах системата. И не от любов към някаква политическа сила, а от това, че още от началото беше видно какво се случва с армията. Просто не исках да бъда елемент от една система която няма възможност да изпълнява преките си задължения. Колкото до смученето на народни средства (както се изразяваш), не мисля, че армията и офицерите сами по себе си имат нещо с това. Но това явно е доста сложно за да го проумееш. Относно след армейската реализация – аз не се оплаквам от личната си такава. А колкото до рендосването – ще сляза на твоето ниво и ще ти отговоря . Аз лично предпочитам да рендосвам булки. Ако теб те влече да рендосваш пейки и столове – твоя воля!
  „Защо не си намерихте мястото в демократична България?” Кой ти каза че не съм?
  Пагоните на царските офицери са обагрени с кръвта на носителите им участвали в не една битка,за свободата на Отечеството.
  А Вие обичахте повече Куба и Виетнам,Ангола и Мозамбик където трябваше да отидете за да построите световния комунизъм.
  Хм... Що ли ми се струва, че е необходим повече акъл за да запазиш мир, вместо да започваш война и да багриш каквото и да било с кръв? И защо ли докато офицерите и армията срещу която подскачаш, бяха на линия, никой не се осмели да ги предизвика на бой? Би ли се замислил над това?
  Колкото до изброените от теб държави – елементарно! От там влизаха парици за да има за държавата и за да има качествено обучение, здравеопазване и т.н. дефицитни напоследък стоки. Хайде напъни се и си отговори – защо след като сега имаме войски в Афганистан, в Босна, в Еритрея и т.н., в държавата няма парични постъпления от тази дейност, а само разходи. Ако ти е трудно, не се напъвай, ще те разбера.
  „Нямаше да Ви отговарям,но нахалството Ви е безгранично.” И аз нямаше да ти отговоря, ама малоумието е безгранично...
  „Т.н. царска армия е правила преврати и е стояла винаги зад своя главнокомандващ -Н.В.БорисIII, а Вие нещастници се разбягахте като пилци пред орел след промените изоставяйки своята любима БКП.” Ами пак ще ти напомня горното ми писание за акъла. Колкото до БКП, специално за теб ще го повторя – не съм бил член нито на тази, нито на която и да е друга паретия. Явно ти е трудно да го разбереш, да ти го нарисувам ли? Моля те да се срещнем, и да ме наречеш в очите нещастник, щастливецо.
  Н.В.Борис III е познавал лично всичките си офицери
  с трите им имена,а на старшите офицери семействата и имотното състояние.
  Похвално, но явно не ти известно, че същото важеше и за Арм. Генерал Добри Джуров. При това, при много по-многобройна армия.
  Кой Ви познава Вас -Станишев ли или Татяна Дончева ?Затова стойте си в блатото и си чакайте реда за крякане,който никога няма да Ви бъде даден!
  Да, запознавал съм се със споменатите от теб хора. Както и с много други. И какво от това? Какво блато те мъчи, че не мога да разбера.

  ОЩЕ ВЕДНЪЖ, МОЛЯ ЗА ИЗВИНЕНИЕ НОРМАЛНИТЕ ХОРА!

 7. #7
  Един завет - админ 18 окт 2010, 13:44
   
  0
   
  0

  Уважаеми г-н Одрински,
  Радвам се, че започваме да намираме допирни точки.
  Не приемам голяма част от аргументите Ви, но благодаря за коректния тон с който ги излагате. Вероятно ще се запознаем по-скоро, отколкото очаквате. Може би още тази седмица. Но ще оставя това като изненада, надявам се приятна.

  От писмото ви разбирам, че сте офицер, или поне сте бил доскоро. Състоянието на БА и най-вече моралния облик на офицерството следователно е много по-близко до вас (като познаване, а и като отговорност), отколкото до нас. Хората в нашия съюз са изхвърлени от армията през 1946, а децата им служеха в трудови войски като неблагонадеждани. Затова в нашия сайт изрично пише, че сме организация на потомци на офицерите до 68-ми випуск, ангажирана с родовата памет. Не сме насочени към общо-военната тема и днешните проблеми на армията, макар че не са ни безразлични.

  Казвате, че познавате по-добре от мен освен сегашната, също и предишната, а и по-предишната армия. Дай Боже да е така и да има повече хора, които и от вас да знаят повече. Това ще е само от полза на България. Нямам претенцията да познавам в детайли армията и военната история. Познавам доста от „царските” офицери като личности, поименно, семейно и родово. Познавам отношението им към историята и събитията и преживяванията им от първо лице. Ни повече, ни по-малко. Разбира се нямам претенцията да бъда последна инстанция да познавам или да говоря от името на всички „царски” офицери. Само на моите познати и приятели в Съюза на ВНВУ и в клуб „Един завет”.

  За свинете на о. Магареца мога да говоря, но мисля че не е тема. И за старите бойни маршове, които трябваше да се „горят с нажежено желязо” като „великобългарски шовинизъм”. За партизанските глави – също. Едно обаче е сигурно: докато говорим различни неща по тези теми, няма как да престанем да делим „царските” от „народните”.

  За каруцарите и аристократизма. Когато един трето поколение висш офицер, с два ордена за храброст бъде принуден да работи като каруцар за да храни изселеното си семейство, а неговото място се заема от трето поколение каруцар, станал офицер за една нощ, това е срамен труд. Много по-срамен за „народния” офицер, отколкото за каруцаря. Това е причината за пълната девалвация на офицерската професия още по време на социализма. Допускам, че Вие като офицер сте страдал от нея много повече, отколкото аз.

  Родовата памет всеки си я носи каквато я е наредил Господ. Спор по темата не може да има. В Царство България офицерството беше елит (не аристокрация), а след това за огромно съжаление – не.

  Струва ми се, че прибързвате със заключението, че нашият съюз не прави нищо за военната памет. Ако започна да изреждам тук обаче, ще звучи като оправдание, а няма за какво. Всеки знае себе си и се отчита пред съвестта си. Не сме длъжни никому.

  Няма да се съберат „царските” и „народните” офицери. Не го и искам. Не и в смъртта. Когато смесиш олио и вода, дори да го разбъркаш, след време те се разделят отново. Онова, което можем да направим е, да имаме коректно и почтително отношение и да не се нападаме във време, в което общите каузи биха могли да бъдат повече от многобройните различия помежду ни.

  Не „Един завет” започна тази дискусия. Включих се в нея, само защото вярвам, че във всяка общност има свестни хора и си струва усилието да намериш общ език с тях. По-„аристократично” е някак си, вместо да потриеш ръце, да залегнеш в своя си окоп и да изплюеш по монитора всичко, което не ти стиска да кажеш на тъщата ?

  Следя Рan.bg заради материалите за старата авиация и бях неприятно изненадан от непредизвиканото с нищо заяждане, подписано не от някой отделен форумен киселяк, а от администраторите на целия форум. Така или иначе не смятам да отговарям повече в тази безмислена дискусия с неясна цел. Не дължа обяснение никому и не търся нищо от никого.

  Поздрави!

 8. #8
  Теодор 18 окт 2010, 15:38
   
  0
   
  0

  Уважаеми , Един завет.
  Ще си позволя за последно да Ви отговоря тук, след което наистина се надявам да се запознаем лично, и да продължим дискусията си.
  „Едно обаче е сигурно: докато говорим различни неща по тези теми, няма как да престанем да делим „царските” от „народните”. Дори и в интерес на съхраняване на цялостната ни история като народ и армия ли? Та нали над входа на върховният ни законодателен орган пише „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА”?
  „Дай Боже да е така и да има повече хора, които и от вас да знаят повече” . Дай Боже. Винаги е било удуволствие за мен да се уча от такива хора.
  „Когато един трето поколение висш офицер, с два ордена за храброст бъде принуден да работи като каруцар за да храни изселеното си семейство, а неговото място се заема от трето поколение каруцар, станал офицер за една нощ, това е срамен труд. Много по-срамен за „народния” офицер, отколкото за каруцаря.” Вярвайте ми, колега, мога да ви разкажа за много по-страшни съдби.
  „Родовата памет всеки си я носи каквато я е наредил Господ. Спор по темата не може да има. В Царство България офицерството беше елит” Eто точно това Ваше изказване по никакъв начин не кореспондира със следващото – „Няма да се съберат „царските” и „народните” офицери. Не го и искам.” Защо? Нали като носители на родовата си памет, сте носители на родовата памет на елита. И нали има едно словосъчетание - noblesse oblige и нали смисъла който носи това словосъчетание, е присъщо да бъде прилаган именно от елита? Защо се принизявате до нивото на каруцарите? И пак, според изискванията на същата тази родова памет, не беше ли редно да се представите с името си, както направих аз? Все пак не сме госпожици на маскен бал!
  Моля, не приемайте горните ми писания като заяждане, а като дружеско кръстосване на словесни шпаги :)
  „Вероятно ще се запознаем по-скоро, отколкото очаквате. Може би още тази седмица. Но ще оставя това като изненада, надявам се приятна.” Очаквам запознанството ни.
  Поздрави!

 9. #9
  Илия Милушев 19 окт 2010, 01:47
   
  0
   
  0

  Безогледното избиване на невинни цивилни винаги се е разбирало като акт на диващина, варварство и военно престъпление, така се разбира и днес и така ще се схваща вовеки веков. За извършителите – военно гробище! Дори споменаването само за евентуален паметник е грубо погазване на общочовешките ценности. Организаторите на тези бомбардировки не са съдени след войната единствено защото САЩ бяха победители. Което не означава, че извършеното е нещо нормално. Както казах, то за вечни времена си остава диващина и варварство. Паметник? Гавра и връх на арогантността!
  Да, с американците сега сме приятели. И ако не искат да чуват такива коментари – не им трябваше да повдигат въпроса. Не е продуктивно за укрепване на дружбата и съюзните отношения. Глупаво и безотговорно действие – като слон в стъкларски магазин.
  Освен ако не се чудят какво да измислят за да се скарат с нас – знае ли човек?
  Издигането на паметник е провокация – също както и евентуалното издигане на паметник на Осман паша. Дори да е в Турция паметникът, нашето отношение ще бъде като към един военнопрестъпник. И той ще остане такъв в историята за вечни времена!
  А потомците от Един завет – много са се объркали тук, така ми се струва.

 10. #10
  Теодор 19 окт 2010, 12:50
   
  0
   
  0

  Личи си мнението изказано от офицер!

 11. #11
  Мъглата 20 окт 2010, 10:52
   
  0
   
  0

  Съгласен съм с мнението на Илия Милушев относно построяването на този противен паметник! Искам само да напомня на аудиторията на този сайт, че "хората", които преди 20 и повече години възвеличаваха КПСС, БКП и т.н. - днес се кълнат във вярност на САЩ! Тези "хора" и техните наследници продължават да предават родината си и да я унижават!Готови са да продадат и майка си за две кюфтета! Визирам политици от всички цветове, защото комунистическите мекерета са създали повечето партии в т.нар. преход.
  В царска България е било въпрос на чест, въпрос на родолюбие, въпрос на умствен капацитет да бъдеш офицер в армията, полицай, или дори учител!! Най-умните, мотивирани и инициативни български мъже са ставали част от армията. Днес обаче, след 65 години управление на комунисти, армията ни и полицията(милицията) са пълни с момчета с ограничен умствен капацитет!!!
  Искам да се замислите как се стигна до построяването на този паметник? Искам да си представите - колко лесна плячка са подобни офицерски съюзи за прокарването на определени интереси! След десетилетия на комунизъм - България вече не е държава, уважаеми господа, а просто една ТЕРИТОРИЯ!

 12. #12
  Мъглата 20 окт 2010, 11:05
   
  0
   
  1

  Не месете Н.В. Цар Борис III със сина му Симеон Сакскобургготски! Цар Борис беше сам сред вълци - управляваше страната в изключително сложна вътрешно и външно-политическа обстановка! Немските дивизии стояха на Дунава, и чакаха сигнал да навлезнат и да започнат да унищожават народа ни! Борис ни спаси от трета национална катастрофа! Колко българи щеше да има днес, ако немските армии бяха влезли като врагове, а не като съюзници, питам аз?!
  Цар Борис , водеше национално отговорна политика защото не допусна нито един българин да се бие срещу братския руски народ! Борис III освен последният български цар, бе и последният истински български държавник!! Поклон пред светлата му памет! поклон и пред паметта на всички наши летци, загинали при защитата на майка България!
  А за червените болшевишки прасета - МОР!

 13. #13
  Анонимен Форумен Заядливе 22 окт 2010, 20:27
   
  0
   
  0

  "В Царство България офицерството беше елит (не аристокрация), а след това ...."
  Дали не обръщаме нещата? Първо елит, а после аристократи? А не е ли точно обратното - само синове на аристократични родове ставаха (можеха да станат) офицери?! И да е имало изключения, те са от тези изключения, които оправдават правилото. Да, тогава офицерството е било елит и се е радвало на завидно (и от социалистическа, и от сегашна гледна точка) уважение. Но каква част от това уважение се е дължало на "родовия" елемент на това офицерство, на семействата, семейните владения и титли, и произхода им...?
  .
  По темата:
  Четох мнението на вашата организация (забележка: ВНВУ освен Военно на НВ Училище, означава и Висше Народно Военно Училище, както се казваше НВУ във Велико Търново през социализма, уточнявайте се и не очаквайте всеки да прави разлика) относно паметника. До голяма степен съм съгласен с позицията, че човекът под пагон изпълнява заповеди и че вината трябва да се вменява не на изпълнителя, а на политическата воля зад заповедта. (Не желая да изпадам в излишни дискусии за прекаления ентусиазъм, с който някои хора вероятно са изпълнявали тези заповеди; справка - примерът с обстрелването на деца от пикиращ самолет, даден в коментарите във вашия сайт.)
  Но искам да задам един въпрос:
  По време на откриването на този паметник, които вие приветствате, посланик Уорлик спомена ли тази политическа линия, поднесе ли извиненията си, пък били те и напълно формални и неискрени, за нанесената ни от нея вреда?!
  Ако не, този паметник си остава само поредния пример на цинизма и израз на превъзходството, които една държава демонстрира спрямо останалата част от света.
  П.П. Неколкократно се спомена за хора, които за една нощ са станали офицери и дори генерали. Не са само те, които са се променили радикално за толкова кратко време. Едни станали за една нощ партизани и ятаци, други в по-ново време също толкова бързо станаха репресирани и дисиденти... Конюнктурни мотиви, какво да се прави.

 14. #14
  аз 22 окт 2010, 23:37
   
  0
   
  0

  когато в сащ направят паметник на загиналите терористи разбили самолетите в кулите близнаци тогава и ние ще направим паметник на загиналите американски пилоти

 15. #15
  Ама ние вече го направихм 26 окт 2010, 19:29
   
  0
   
  0

  :(

 16. #16
  etome 16 ное 2010, 08:49
   
  0
   
  0

  Може би понеже не познавам в детайли армията от царско време ще ми се да провокирам пилотите -В навечерието на Втората световна война българската авиация вече разполага със 595 самолета, от които 258 бойни и 337 учебно- бойни.Защо не са защитили невинните ?! Ами ако не са получили ясна заповед ?Нали точно по това време Величеството тайно преговаря с англоезичната сган ?

 17. #17
  milusheff 17 ное 2010, 02:28
   
  0
   
  0

  Извинявам се за допуснатата грешка в предишния ми коментар. Имах предвид Сюлейман паша, а не Осман паша. Не ми е известно последният да е извършил нещо нередно. Сюлейман паша обаче всички знаят какво е направил в Тракия.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка