Що е то хибридна война?

Pan.bg 11 май 2015 | 11:07 views (7544) commentaries(6)
img полк. Валентин Цветанов (р)
Както в-к "Българска армия" вече писа, наскоро се проведе Съвместна конференция по отбрана и сигурност между източните и западните партньори от НАТО.
На тази конференция, началникът на ВА "Г. С. Раковски", контраадмирал Митко Петев е представил дефиниция за хибридните войни, формулирана за пръв път от НАТО.
Тази война не се обявява официално. Тя не се води (поне не се признава) от регламентирани играчи (държави); използва неконвенционални средства (инфилтрация на информационната среда на други държави, подклаждане на паника, финансиране на нарочно създадени политически субекти с цел промяна на външнополитическата линия на набелязаните противници и войната не се „печели“, поне - не в официалния смисъл на думата.
Частичното прилагане на хибридни тактики не е ново. Масовото им прилагане обаче нараства след края на Студената война, когато в повечето случаи воденето на агресивна конвенционална война в крайна сметка води до катастрофални последствия за нападащата държава. Затова в много от случаите недържавни формирования - партизани, терористични организации, революционери, сепаратисти, се използват като камуфлаж от страната, организатор на хибридната атака. Използват се войски без национални униформи, така наречените „малки зелени човечета“.
Хибридната война, подобно на асиметричната, няма ясно очертана фронтова линия и води с всички военни и невоенни средства на няколко условни бойни полета - в конфликтната зона, в редиците на нейното население (което се използва като камуфлаж и щит), сред населението у дома (борба за обществена поддръжка в подкрепа на кампанията, пропагандиране на омраза към врага, елиминиране на вътрешната опозиция и т.н.) и на ниво международна общност, където се търси легитимност.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  емигрант 11 май 2015, 14:25
   
  19
   
  2

  Уважаеми контраадмирале

  Позволявам си да направя малко допълнение към доклада ви.
  Хибридната война не е от вчера, но сега и намерихте модерно име.
  Та в този ред на мисли трябва да добавим че милата ни родина десетилетия наред беше атакувана от BBS LONDON, СВОБОДНА ЕВРОПА. ГЛАСЪТ НА АМЕРИКА. Голям принос в работата на последния има Анастасия Мозер. Лишени от възможността за достъп до действителността успяха да ни превземат мозъците с фалшива пропаганда. Успяха да ни накарат да си разрушим държава, икономика, образование, култура. Домъкнаха се на земята ни на която сме от 1300 години кравари които имат за президент генно модифицирана маймуна
  Вероятно и ти си славн НАТОВЕЦ, затова тая подробност отсъства, но бъди сигурен че и на тебе са ти строили шапка. След като им свършиш черната работа си зад борда. Вече всичко е съсипано, остана полиция и онова което е останало от така наречената армия.

 2. #2
  llyubo 11 май 2015, 15:35
   
  12
   
  2

  до #1 емигрант
  Хубав и точен, за съжаление коментар.

 3. #3
  Натовец? 11 май 2015, 16:43
   
  6
   
  1

  Какъв натовец е този, който по време на комунизма е бил вербуван за агент и доносник?!

 4. #4
  Капитана 11 май 2015, 20:39
   
  7
   
  2

  Отлична дефиниция за това, което правят САЩ. Включително преди края на студената война. Номер едно го е изброил изчерпателно. Малка добавка. Когато нещата с хибридната част не вървят много добре, се връщат на изпитаната стара тактика - ГОРЕЩА ВОЙНА! Където мине, мине.
  А наш Мите му дреме на мекия. Важното е да хване адмиралската пенсия и после, ако ще Земята да се сцепи.

 5. #5
  иран-контри 12 май 2015, 06:57
   
  2
   
  0

  Контърмирала като виден академичен кадър най-вероятно е имал предвид, че Цереушите са най-добрите хибридници в света. Затова и дефиницията е измислена от тях, защото имат огромен опит в хибридните войни. Както американците обичат да тръбят навсякъде "меката сила му е цаката". Да, но русчуците нещо ги надцакаха.

 6. #6
  хибрид 12 май 2015, 09:28
   
  1
   
  1

  Не смятам че Петев е имал каквото и да било в предвид. Той просто си тупа топката (комунист-натовец; Петев-Славов). Какво по хибридно от това?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка