Министър Ангелов или Divide et impera*

Pan.bg 27 апр 2011 | 16:53 views (4326) commentaries(13)
img Един коментар на www.pan.bg

• Divide et impera - „Разделяй и владей” (от латински)

В момента фрегатата „Дръзки” се откъсва от кея от военноморска база-Атия край Бургас. На брега са се събрали десетки изпращачи – семейства, хора от базата, журналисти, официални лица... Някой се радват (Аню Ангелов – че е изпълнил своята заповед), други тъжат (семействата). Има и трети – тези, които завиждат. И това са служители на Българската армия. Защото заради ангажиментите към НАТО ще бъдат оползотворени минимум 2 милиона лв., а всеки ден 160-те моряци ще получават от 51 до 53 евро командировъчни. А тези пари можеше да бъдат спестени... И да бъдат вложени в други проекти, които са много по-приоритетни през 2011 г.
Тези, които завиждат, не са виновни. Просто министър Ангелов така управлява Българската армия – на принципа Divide et impera. И ако още не разбирате за какво иде реч, ще обясним с примери.
Военноморските сили (ВМС), Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътната армия (СА) са трите вида въоръжени сили в Българската армия. Но при министър Ангелов вместо да са обединени, те са в постоянно пререкание.
В момента според Ангелов най-приоритетно е отиването край бреговете на Либия. И всички проекти за модернизация на ВВС за 2011 г. и на ВМС до 2015 г. – вертолети Ми-24, вертолети Ми-17, самолети Л-410, Ан-30, МиГ-29, „Пилатус”, хеликоптерни площадки на фрегатите, нови корвети и т.н. – отидоха на заден план. Или по-скоро отидоха по дяволите. А някои неща ще бъдат безвъзвратно загубени - Су-25, Ми-14, авиобаза "Безмер", ракетни катери "Оса" и т.н.
Екипажът на „Дръзки” и неговият капитан ІІ ранг Панчев заявиха, че така е правилно. Че фрегатата е готова за мисия, че най-накрая и те да плават, след като досега приоритетни са били ВВС със скъпите покупки на "Спартан"-и и "Кугър"-и, че критиците и журналистите нищо не разбират. Панчев каза още: "Част от военните експерти я описаха като плаващо корито. "Екипажът ни гледа с насмешка на такива доморасли експерти." Ние сме абсолютно убедени в уменията и професионализма на екипажа на "Дръзки". Но те са най-малко виновни за създалата се противоречива ситуация от министър Ангелов.
В същото време хора от ВВС и от СА казаха, че по този начин се източва планирания бюджет за ремонт и модернизация
на другите видове въоръжени сили. Същото нещо го споделиха и депутати от БСП в парламента. Ето първият пример за това как управлява министър Ангелов – „разделяй и владей”. След като противопостави ВМС срещу ВВС и СА...
Но да не си помислите че в самите ВВС, ВМС или СА няма пререкания. Тук принципът „разделяй и владей” също е в пълна сила. И той пак е наложен от министър Ангелов.
image
Има ли разделение в Българската армия?

Следващ пример. В края на 2010 г. е оповестено, че във ВМС остават с 1 централна база и 1 щаб. В момента сме с 2 бази и 1 щаб във Варна. Говори се, че Щабът ще се мести в Бургас, че основната база пак ще бъде там. А Варна ще има второстепенни функции. Това хвърля в ужас хората от ВМС. Варненските офицери не искат и да чуят и дума за това преместване и прехвърляне. Но то ще бъде факт до 1-2 години. И така ВМБ-Варна, база с над 110 годишна история и Щаба на флота ще бъдат почти ликвидирани. По този начин министър Ангелов успя да противопостави и самите служители на ВМС.
Следващ пример. На 21 април министър Ангелов представи „Инвестиционен план за развитие на армията до 2020 г.” Ще бъдат инвестирани над 2 млрд.лв. Чудесно! Но само 1 млрд. ще отидат за конкурса за нов изтребител, който е поставен под приоритет номер 3. Всяка точка на проекта обаче е селектирана на принципа „разделяй и владей”. Като по този начин хем се противопоставят трите вида войски, хем се противопоставят и авиобаза срещу авиобаза, поделение срещу поделение и т.н.
Следващ пример – под номер 2 е записано, че ще бъдат модернизирани фрегатите. Но на тях няма да има изградени хеликоптерни площадки. Така ще си имаме скъпоплатен екипаж за мисии като тази в Либия, но пък друг екипаж – този на така дългоочакваните хеликоптери „Пантер” никога няма да може да се обучи, какво е да кацаш на кораб.
image
Копае се за поредното дръвче? А кога ще се ремонтира техниката?

Следващ пример
– под номер 4 е предвиден за възстановяване и поддържане на летателната годност на МиГ-29. Да, има нужда. Но пък сред неприоритетните цели на МО са – ремонт на още 2 „Пилатус”-а и на поне 2 самолета Су-25. По този начин министър Ангелов противопоставя хората от Безмер и от Долна Митрополия срещу тези от Граф Игнатиево. По военните интернет форуми има достатъчно лични нападки и от едните и от другите, за това кое е по-приоритетно. Но за това пак казваме – не са виновни пилотите, а решението на министъра.
За съжаление по този начин се затрива една цяла авиобаза – Безмер. И се спира развитието на младите курсанти от Долна Митрополия. Защото явно е, че хората, които са писали „Инвестиционния план” са забравили всъщност откъде тръгва бойната авиация – от учебната...
Министър Ангелов противопостави успешно и хората от Крумово и Враждебна срещу тези от Граф Игнатиево. В момента летят само 6-8 МиГ-29, за сметка на 2-а „Спартан”-а и трите нови „Кугър”-а. Говори се, че до края на годината приоритетни ще бъдат ремонтите на третия „Спартан” (авариралия на два пъти борд 071) и на още няколко „Кугър”-а. Пак във военните интернет форуми крумовци споделят, че сега е времето те да летят, след като допреди няколко години приоритетни са били графалии и всички пари са се давани само за тях.
А имаше начин парите да бъдат разпределени така, че да има финансови средства и за Су-25, и за Ми-14, и за "Пилатус", и да летят и "Кугър"-ите, и "Спартан"-ите. И да няма сравнения от рода ама "вие сте по-по-най базата" или "легнали сте на сърцето на министъра"...
И така – принципът „разделяй и владей” охарактеризира напълно управлението на Аню Ангелов, а и окаяното състояние на Българската армия. Всеки срещу всеки, база срещу база, поделение срещу поделение - вместо една обединена армия с малко, но силна техника. Един приоритет се оказва по-силен от друг, а защо е така – преценява само министърът на отбраната.
„Разделяй и владей” – добър принцип, но по времето на Римската империя, за съжаление...
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  as 27 апр 2011, 17:25
   
  0
   
  0

  Браво на автора!

 2. #2
  HSE 27 апр 2011, 17:59
   
  0
   
  0

  Браво на автора и тежко ни нас БА.

 3. #3
  Lyubo 27 апр 2011, 18:13
   
  0
   
  0

  Желателно е Аньо да се позамисля, когато печели политически лични дивиденти на гърба на големите лишения в армията. Кога се икономисаха тези може би много повече от два милиона за мисията с фрегатата?

 4. #4
  Бивш 27 апр 2011, 20:08
   
  0
   
  0

  Браво! Маладци! И едно време като служех имаше такива спорове в поделенията, но тогава имаше техника, конкуренция, която раждаше пилоти и качество! А сега си имаме Аньо...

 5. #5
  Ан 27 апр 2011, 22:19
   
  0
   
  0

  Пфф само като му видя физиономията ....

 6. #6
  as 27 апр 2011, 22:40
   
  0
   
  0

  Нека автора развие по-подробно темата за Су-25, с какво тези самолети отстъпват на А-10.........

 7. #7
  ing. 28 апр 2011, 08:38
   
  0
   
  0

  Защо толкова много се изписа за изпращането на фрегатата в Либия? Това ли е най-големия проблем в армията? Аз не мисля, че тези 2 000 000 лева биха решили и малка част от проблемите в нашата армия. А като говорите за разделяне, защо няма и един ред написан за мисията в Афганистан, където се харчат десетки пъти повече пари? Един ред не се написа и като критика когато се увеличи контингента ни там.

 8. #8
  Stiliyan172 28 апр 2011, 09:51
   
  0
   
  0

  Naistina polojenieto ne e cvetu6to, mnogo negativni ne6ta se izsipvat vyrhu armijata ni v momenta. I trite vida vyoryjeni sili stradat. Ministyra e v okoto na vsi4ki,, toj e vinoven. Moje i taka da e,,, no moje i da e prosto pionka v njakakvi igri,, v koito i nego go mestqt, kakto toj mesti i uvolnqva neudobnite mu pod4ineni. Tova se vijda na pryv pogled,,, no moje bi tova ne sa izcqlo negovi re6eniq. S interes sledq kraja na godinata i dali 6te "pensionirat" uvajvaniqt ot men Vicesadmiral Kavaldjiev. Toj e dosta neudoben mislq na novata vlast i sega 6te vidim dali 6te namerqt na4in da se spravqt i s nego. Inache pozdravi na vsi4ki voenni, dryjte se da oceleem i pri tova "razdrusvane na klona" i 6te vidim sled tova

 9. #9
  ДДТ 29 апр 2011, 18:13
   
  0
   
  0

  Много го надценявате дядката, че чак взехте да му приписвате такива велики имперски дела. Разделението и противопоставянето на една база на друга се прави от щабовете на видовете ВС. Поне е така за ВВС. Винаги Графа и Крумово са били галените деца на щаба на ВВС, а Безмер и Враждебна - сирачетата. Д. Митрополия е някъде по средата, поне така беше докато брата на един общоизвестен и емблиматичен политик беше в командването на ВВС. Пък и няма смисъл тук да пишем за мотописти. Но нека сега глупаците от ВВС да кажат какви бойни и оперативни способности постигнаха след като Крумово правеха по хиляди часове на година, докато на Безмер отделяха гориво за по 100-на часа на година и с част от това гориво трябваше да превозят цял орляк (30-40) псевдо-авиатори, които цяла година се скатават по канцелариите на различни щабове, за да могат после цяла година да получават всички екстри на редовите пилоти. И това ако не е цинизъм от висша степен от страна на тези хора на целия хал на който се намира цялата ни държава и в частност военната ни авиация. След като толкова много летяха някои бази какво постигнаха в края на краищата - могат ли да отидат на мисия извън България, могат ли да гарантират непрекосновенността на въздушното ни простарнство. Не, не могат и е крайно време началниците им да разберат, че само с демагогия и лъжи правилните неща няма как да се случват - един прекрасен ден всичките л*на изплуват на повърхността, както започна да се случва. Единственото, което могат е да правят сажди, да развеят по гергьовден националния флаг над жълтите павета, да се покажат на някое и друго учение и общо взето възможностите им се изчерпват. Но не е луд, който изяжда зелника...и за всичко има Видов ден.

 10. #10
  Preslav 29 апр 2011, 18:29
   
  0
   
  0

  Много точно мнение. Браво!

 11. #11
  TTД 29 апр 2011, 23:29
   
  0
   
  0

  БРАВО ДДТ !!!! АДМИРАЦИИ!!! Страхотно и вярно си го описал!!!! Ако можеш - копни го този коментар и на други места по страници на бази ,министерства и сайтове за авиация, та да го прочетат повече хора. Едни ще ги заболи,други ще се накефят,а дано на трети им светне лампичката в главата!!!!!! Още веднъж- БРАВО

 12. #12
  and 01 май 2011, 19:47
   
  0
   
  0

  Е, безмерци две години возят и започнаха комантарите. Преди това "псевдо-авиаторите" се возеха в Каменец и Долна, а елита - както и досега в Графа.

 13. #13
  Су 03 май 2011, 17:29
   
  0
   
  0

  Вярно е всички возят, но Безмер возят с по 300 т на година, а Графа возят с по 3000 т , че и повече на година. ДДТ е много прав само дето "кервана си върви, а кучетата си лаят". Такова неефективно харчене на пари (колкото и малко да са), каквото има във ВВС другаде няма. А можеха да се направят много неща, но няма да се направят, защото въпреки новото командване нищо във войските не се е променило и на йота. Началникът им освен да се хили по снимките като малоумен нищо друго не може.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка