ЕК: Да прекратим смяната на часовото време

Pan.bg 17 сеп 2018 | 11:04 views (554) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА

Европейската комисия предложи прекратяване на сезонната промяна на часовото време през 2019 г. Ние всички казваме по време на страстни речи, че искаме да бъдем големи на големите неща и малки на малките неща. Но няма аплодисменти, когато законодателството на ЕС диктува, че европейците трябва да променят часовника два пъти на година. Днес Комисията предлага това да се промени. Промяната на часовото време трябва да спре. Страните членки сами трябва да решат дали техните граждани ще живеят с лятно или зимно часово време, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в ежегодната реч „За състоянието на съюза” пред Европейския парламент.
Страните членки имат свободата да решат сами дали искат да останат само на зимно или лятно часово време. Законодателното предложение ще гарантира, че всички промени по координиран начин между страните членки ще предпазят функционирането на вътрешния пазар.
Ако предложението бъде прието, вероятно ни предстои последна смяна на часовото време през този октомври. Остава открит въпросът как ще се стиковат държавите в Съюза, ако част от тях изберат постоянно лятно, а друга – постоянно зимно часово време.

Юнкер предложи Европа да замести САЩ като световен играч

Европейският съюз трябва да демонстрира своята потенциална сила като световен играч, след като САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп се отдръпват от международния си ангажимент. Това настоя председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, цитиран от „Ройтерс”.
В ежегодната си реч „За състоянието на съюза” пред Европейския парламент в Страсбург Юнкер изтъкна, че когато е обединен, Европейският съюз е сила, с която светът трябва да се съобразява. Изявлението е част от по-широк стремеж от страна на ЕС Европа да играе по-сериозна роля на международната сцена. Юнкер подчерта, че Европа трябва да бъде „все по-суверенен играч” в международните отношения.
Председателят на ЕК е в последната година от мандата си, като през следващата година европейците ще избират нов състав на Европейския парламент.
Юнкер поиска по-силна международна роля на еврото и въпросите от икономиката и външната политика да бъдат решавани с квалифицирано мнозинство. С предложението се цели да бъде разбита доминацията на щатския долар на световните пазари.
„Не можем да продължаваме да се караме, докато намерим решение всеки път, когато пристигне нов кораб. Временната солидарност не е достатъчна. Нуждаем се
от трайна солидарност – днес и завинаги”. Така Жан-Клод Юнкер описа ситуацията с мигрантите и представи 3 нови и амбициозни предложения за гарантиране на пълната солидарност на ЕС в областта на миграцията и за осигуряване на по-добра защита на външните граници на Европа. ЕК предлага до 2020 г. външните граници на ЕС да бъдат охранявани от 10 000 служители; укрепване на Агенцията на ЕС в областта на убежището и по-силна и по-ефективна европейска политика на връщане и увеличаване на законните възможности за миграция в Европа.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка