Подполковник Ивайло Иванов, командир на 42-ри механизиран батальон: Поддържахме в бойно дежурство рота от HELBROC – BG

Pan.bg 22 апр 2019 | 11:48 views (790) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Цончо Драгански

Командирът на 42-ри механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов е завършил НВУ „Васил Левски” със специалност „Комуникационни, информационни и навигационни системи“ през 2000 г. и Командно-щабния колеж на Сухопътните войски на САЩ във Форт Левънуърт през 2012 г. Преминал е различни курсове и квалификации у нас и в чужбина. Заемал е длъжностите командир на взвод, командир на рота, началник на отделение в щаб на механизиран батальон и началник-щаб на батальон ISTAR, като по-голяма част от службата му е в състава на 61-ва механизирана бригада. В периода 2015–2017 г. е началник секция „Операции и планиране” в Щабния елемент за интегриране на Силите на НАТО в България (NFIU). Участвал е в мисии в Ирак, Афганистан (Кабул и Кандахар) и Косово. От 16 октомври 2017 г. е командир на 42-ри механизиран батальон в Ямбол.

42-ри механизиран батальон в Ямбол е наследник и продължител на традициите и успехите на 42-ри танко-самоходен полк, създаден със Заповед №0075 от 19 април 1955 г. на тогавашния началник на Генералния щаб.
Независимо от всички структурни и организационно-щатни промени, последвали през годините, днес личният състав на 42-ри механизиран батальон защитава завоюваните си позиции в състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и отбелязва с гордост своя Празник – 19 април.

– Господин подполковник, как бихте определили времето, откакто сте командир на батальона?

– Тази година и половина беше динамична и успешна. Толкова динамична, че премина почти неусетно за мен. Успешна – не само заради постигнатите резултати, но най-вече заради демонстрираното себераздаване и високата мотивация на моите подчинени, за което бих искал отново да им благодаря. Бяхме изправени пред редица предизвикателства, но считам, че заедно успяхме да превърнем тези предизвикателства във възможности. Възможности за развитие и усъвършенстване, придобиване на нови умения и затвърждаване на колективния дух. Ученията, в които участвахме, и изпълнените задачи бяха немалко на брой, но ще посоча по-важните от тях. През първото полугодие на миналата година батальонът поддържаше в бойно дежурство механизирана рота от състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC – BG. Това беше първо наше участие в такъв формат и се радвам, че то премина нормално и така, че да оправдаем оказаното ни доверие. Същият личен състав демонстрира висок дух и
професионализъм по време на проведеното през март м. г. полево обучение и съвместно ротно тактическо учение с пехотно формирование от Сухопътните войски на САЩ на учебен полигон „Ново село”. Успешно за нас премина и най-важното мероприятие през учебната 2018-а – батальонното тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар 2018”, което се проведе през октомври на полигон „Корен”. Като командир считам, че батальонът достойно представя себе си и Сухопътни войски, разбира се, с подкрепата на командването на 2-ра механизирана бригада.

image

– Какво най-важно предстои в дейността на батальона до края на годината?
– Настоящата година се очертава не по-малко натоварена от предходната. Преди всичко батальонът формира и подготвя за втори път рота от състава на HELBROC – BG. Освен това ни предстоят щабни тренировки и команднощабни учения за щаба, управлението и командирите на формирования, тактически занятия и тактически учения с бойни стрелби, част от които ще бъдат проведени отново на полигон „Корен”, както и участие в някои от многонационалните учения. Продължаваме, разбира се, да поддържаме в готовност и формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия – при пожари, при наводнения, в зимни условия и за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси.

– Окомплектовано ли е формированието с военнослужещи и какво правите в тази насока?

– С чувство на удовлетворение мога да заявя, че процентът на окомплектоване на батальона е сравнително висок. Част от направленията, в които работим, за да поддържаме и по възможност да увеличаваме това ниво на окомплектованост, е формиране и поддържане на висок колективен дух и добра работна атмосфера в батальона, провеждане на мероприятия, насочени към патриотичното възпитание на подрастващите и изграждане на воински ценности в личния състав, издигане на авторитета и популяризиране на военната професия. В тази връзка особено ценни за нас са срещите ни с младите момичета и момчета от училищата и детските градини в Ямбол и региона. Използваме всяка възможност да ги приобщим към родолюбивата кауза и да събудим у тях интереса към военната служба. Изключителна подкрепа в тези начинания получаваме от началника на Военно окръжие – Ямбол, областния управител, кмета на община Ямбол и кметовете на останалите населени места, от инспектората по образованието и директорите на училищата.

– Какви принципи сте спазвали в досегашната ви военна кариера?

– Принципите, от които съм се ръководел, са прости, основополагащи и според мен общовалидни – професионализъм, доверие и уважение. Професионализъм, защото професията военнослужещ е специфична по своя характер поради отговорностите, които поемаме пред род и Родина, задълженията, които изпълняваме пред народа, правителството и своите командири, поради съпътстващите службата риск и ограничения и необходимостта от сплотеност и силен колективен дух. Доверие, защото взаимното доверие за мен е съществена необходимост за създаване на нужния благотворен климат и формиране на висок колективен дух. Подкрепям професионалните усилия и добрите инициативи на подчинените ми офицери, сержанти, войници и цивилни служители, като се опитвам да насърчавам стремежа им за развитие така, че да сме добри бойци и защитници на държавата. Уважение, защото в професионалния колектив, градящ се на взаимно доверие, демонстрирането на уважение и отдаване на дължимото всекиму, с точни и ясни критерии за оценка, е от изключително значение за мен, тъй като чувството на лично достойнство е сила.

image

– Какво ще кажете на своите подчинени по повод на Празника на батальона – 19 април?

– Ще напомня общите ценности, които според мен обединяват нас, военнослужещите и цивилните служители на 42-ри механизиран батальон и обществеността, а именно – патриотизмът, отдадеността на Родината и почитането на традициите, които са основата за днешната ни мотивация и бъдещите стремежи. Затова за нас е важно в тази наша кауза да срещаме подкрепата и разбирането на нашите съграждани и местните власти, което, смея да твърдя, до голяма степен е факт. От нас пък зависи да правим достояние на същата тази общественост резултатите от дейността ни и непрекъснато да популяризираме военната професия, за да формираме бъдещия капацитет на нашата армия и нация. За нас 42-ри механизиран батальон е кауза, традиции, настояще и бъдеще.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker