Оказахме се на челно място с Румъния в класация за миролюбие

Pan.bg 12 юни 2019 | 16:50 views (531) commentaries(3)
img
blitz.bg


Най-мирните държави на Балканите са България и Румъния. Това показва класацията на “Глобален индекс на миролюбието”, пишат от БГНЕС. Според цифрите се нареждаме на 25 и 26 място в света.

Това е голямо постижение в международен план, защото идва в момент на многобройни конфликти и насилие по цялото земно кълбо.За пръв път през последните пет години “Глобалният индекс на мира“ за пръв път се повишава леко, сочи докладът на лондонския Институт за икономика и мир (IEP), който ежегодно оценява ситуацията в над 160 страни по следните критерии: война, тероризъм, полицейско насилие, износ на оръжия, сплотеност на обществото и спазване на човешките права.

Мястото на страната ни и това на северната ни съседка е повод за гордост. Новината идва на фона на всички останали световни класации, в които България и Румъния удрят дъното и винаги се нареждат сред последните.

София и Букурещ са не само най-миролюбивите столици в Югоизточна Европа, но сериозно изпреварват по този индекс редица водещи световни сили, включително САЩ, която е с цели 100 позиции зад тях.

Особено положително изглежда нашето място на фона на една друга балканска двойка, която преди 20 години имаше тежки конфликти с използването на оръжия. Сърбия и Албания са два пъти по-малко миролюбиви от България и Румъния, заемайки съответно 50 и 51 място.

Гърция, която е една от водещите страни не само в ЕС, но и в света по разходи за отбрана, е 65 по миролюбие.

Най-миролюбивият регион в света, според класацията на IEP, остава Европа. За това е съдействало намаляването на броя на терористичните актове през миналата година, а също така намаляването на притока на мигранти, се казва в доклада.

Първото място в рейтинга се запазва и той е за Исландия. Втора остава Нова Зеландия, а трета – Португалия. За пръв път от много години Сирия отлепя от дъното и от последна става предпоследна. Сега списъкът от най-миролюбиви страни завършва с Афганистан.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  юс юс юс юр брейн 12 юни 2019, 19:07
   
  4
   
  1

  "Мястото на страната ни и това на северната ни съседка е повод за гордост. Новината идва на фона на всички останали световни класации, в които България и Румъния удрят дъното и винаги се нареждат сред последните."

  Ами, направете правилните изводи ве, кауни - тези, които изковаха от мечовете си рала сега орат за тези, които запазиха мечовете си!

 2. #2
  бай Пердах 13 юни 2019, 08:53
   
  1
   
  0

  "Най-мирните държави на Балканите са България и Румъния." Бреееей,каква четка мазна! Не стига,че се хвалим,че тук 5000 американци си правят стрелбите и ученията,на полигоните ни се гърми непрекъснато и ген.Боцев, и войводата се кефят,ами сме били и най-мирните! Тъпите янки ни използват за плацдарм. Бреееххххъ,каква гигантска лъжа!

 3. #3
  Безвазелин 13 юни 2019, 10:20
   
  1
   
  3

  Това е списъка кои са най-кротки, докато ги дупят. Естествено е да са българите и румънците, защото турците са ги дресирали.
  Българинът като чуе турска реч и първосигнално се навежда, ауспухът му се отваря и устата му се пълни със слюнка. Иначе агата може главата да отсече, ако не го поемат мазно.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка