Полковник Димитър Кацаров: Нараства мощта на алпийците

Pan.bg 17 юли 2019 | 12:28 views (2179) commentaries(4)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор:Цончо Драгански

Полковник Димитър Кацаров е роден на 6 февруари 1965 г. в Смолян. Завършил е Висшето военно училище „Васил Левски” във Велико Търново през 1987 г. – мотострелкови профил, Военната академия „Георги С. Раковски” през 2000 г. и нейния стратегически курс през 2013 г. Изпълнявал е длъжностите командир на взвод, командир на рота, началник-щаб на батальон, заместник-командир на батальон, заместник-командир на полк и началник на оперативно управление на бригада. През 2010 г. е назначен за командир на 101-ви алпийски батальон в Смолян. Със заповед на министъра на отбраната от 1 декември 2017 г. е повишен в звание полковник и заема длъжността командир на 101-ви алпийски полк.

Подготвяме се за най-голямото планинско учение в последните години в Смолян „Родопи-19”, заяви командирът на 101-ви алпийски полк

– Господин полковник, година и половина измина, откакто формированието, на което сте командир, бе реорганизирано от батальон в 101-ви алпийски полк. Доколко трудна се оказва тази трансформация?
– Не бих казал, че ни е много трудно. Основните дейности ги извършихме още преди формированието да стане полк. Започнахме предварителна подготовка 6 месеца преди това и добре, че я направихме, защото от 1 декември 2017 г., когато влязоха новите щатове, трябваше да имаме готовност за настаняване на личен състав, да разполагаме с необходимите оръжейни и други помещения и т.н. С времето въпросите се решават и се радвам, че от чисто битовото устройване и ремонта на помещенията преминахме вече към реално придобиване на способности за полка. За нас това е много важно и съгласно направените разчети с Командването на Сухопътните войски постоянно планираме, сглобяваме нови формирования – артилерийски, зенитни, противотанкови… И така нараства мощта на алпийците от полка.

image

– Имат ли командирите всички нови формирования и окомплектовани ли са с личен състав?
– Разбира се, много добре сме окомплектовани към момента. Във всяко формирование са назначени не по-малко от двама офицери, а в някои те са и по четирима. Вървим много добре в тази посока. Военнослужещи от Смолян се обучават в различни курсове на НВУ „Васил Левски”, а те могат да попълнят нашите редици, разбира се, ако бъдат обявени свободни места в полка. Хубаво е, че през тази година завършват шестима випускници от Смолян от различни специалности, но все пак съм наясно, че не могат да бъдат назначени всички тук.

– Работите ли по подобряването на учебно-материалната база?
– Това е част от мотивацията на личния състав – да създаваме по-добри условия за работа. Имаме пълната подкрепа на Сухопътните войски и постоянно подобряваме учебно-материалната база. Настина се отделят доста средства за полка. Благодаря на ръководството на Сухопътните войски, че откликва на всяка наша нужда. А ние пък се стремим всеки отпуснат лев да го влагаме по най-икономичния и най-прецизен начин, за да не хабим държавни пари.

– През зимата военнослужещи от полка с техника участваха в помощ на населението от Смолян и региона. Чувствате ли достатъчна подкрепа във вашата дейност от областното и общинското ръководство?
– Имаме 100-процентова подкрепа от областния управител, от кмета, от всички институции в Смолян. Те ни подпомагат при всички наши искания. Мисля, че по достойнство беше оценен нашият десетдневен труд в тежките зимни условия.
Министър-председателят награди 15 военнослужещи с парични награди, а 11 получиха също парични награди от министъра на отбраната. Трима военнослужещи бяха наградени с бинокли и 7 с щик за автомат „Калашников” от началника на отбраната.

image

– Ще модернизирате ли техниката, която използвате в помощ на населението при зимни условия?
– Изготвени са спецификации и получаваме пълно съдействие и в тази наша задача. Част от техниката, която е по-специфична за действия в планината, вече е включена в нашите щатове и очакваме да я придобием.

– Бихте ли посочили по-важните учения и подготовки, в които полкът участва от началото на тази година?
– Участвахме в традиционните за нас учения в Италия, в Австрия… Международните ни контакти са достатъчно засилени и разбира се, подготвяме се за най-голямото планинско учение в последните години в Смолян „Родопи-19”, което ще е през септември с представители на 5 държави.

– Бяхте домакини в Смолян на Националната информационна кампания за популяризиране на военната професия „Бъди войник“. Чувствате ли ползата от нейното провеждане в страната?
– Не мога да кажа какъв ще е ефектът, защото за първи път провеждаме тази кампания в Смолян. Но имаме сериозни посещения в полка по време на Дните на отворени врати. Мога да посоча, че от 200 до 250 ученици идват при нас, защото водим статистика. И кампанията „Бъди войник“ в града премина при засилен интерес – по наша информация тя бе посетена от около 470 ученици. Наред с представители на други ведомства работим много добре с регистрираните младежи в Бюрото по труда в Смолян. Те се запознаха с това, което предлагаме, и могат да кандидатстват, за да влязат в нашите редици.

– Предстоят ли нови конкурси за прием на кадрови войници?
– След последния конкурс, който проведохме, от 1 юни назначихме 19 нови войници. За отпуснатите 10 места имаше 33-ма кандидати. Благодаря на ръководствата на Министерството на отбраната и на Сухопътните войски, които актуализираха бройките и ги увеличиха, за да могат повече хора да бъдат приети. Така че приехме 19 души. Сега сме изпратили предварителна заявка и имам уверението от Командването на Сухопътните войски, че ще бъдем включени в следващ конкурс за ново набиране на военнослужещи. Очаквам той да се състои през август или септември.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Пехота 19 юли 2019, 13:45
   
  7
   
  0

  Ква мощ бе торба, Ген Боцев се маха, и ви закриват

 2. #2
  Боец 20 юли 2019, 16:08
   
  0
   
  0

  Като стана полк сега,върнете един батальон там където му е мястото-В Момчилград!!!!

 3. #3
  коки 21 юли 2019, 14:02
   
  2
   
  0

  Това е командир - служил само е един гарнизон.
  Хвала на такива командири.

 4. #4
  Ротен 21 юли 2019, 14:32
   
  5
   
  1

  До Боец-а
  Ми тоз полк няма батальони бе пич. само ротички. Целия полк е като батальон. Просто дъртаците трябваше да станат майори, този от снимката полковник и така. Хвала на Бащицата

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker