Вижте фирмата на хакера Кристиян, атакувана от ГДБОП - арестуваният бил топ експерт по киберсигурност, имал красива приятелка

Pan.bg 17 юли 2019 | 18:12 views (1418) commentaries(1)
img
pik.bg


В лъскав офис и престижна компютърна компания е работил обвиненият за атаката срещу НАП Кристиян Бойков, видя на място екипът на ПИК TV. Както медията ни съобщи по-рано днес, хакерът е експерт по киберсигурност в "ТАД груп" и никой от компанията не е подозирал за страничните му страсти да удря сървърите на държавни институции, преди в офиса им да нахлуе ГДБОП вчера.Разследващите са установили вчера следобяд откъде идва атаката и мигновено са локализирали Бойков на работното му място, където освен, че е арестуван, са извършени и претърсвания и изземвания.

Офисът на компанията се намира в престижния столичен квартал "Изток", в скъпарския комплекс "Есте", и от пръв поглед е ясно, че високотехнологичната фирма е имала достатъчно добър бизнес, за да може да си позволи наем на подобно място. Вероятно и заплащането на арестувания Бойков е било добро, затова не е ясно какво го е накарало да престъпи закона. Разследващите са разпитали и колегите и шефовете му.

Собственик на компанията, според търговските регистри, е Иван Тодоров, който е собственик на още над 20 фирми с разнообразна дейност - от компютърни, през брокерски и строителни, до хотелиерски услуги.

Фирмата, в която работел Кристиян пък предлага именно услуги за защита от хакери - пенетрейшън тест, одит на информационни системи, обучения по информационна сигурност, защита от DDoS атаки. Няма данни обаче да е обслужвала държавни структури.

На телефоните на компанията днес не отговаряше никого, показа още проверка на ПИК.

От профила във фейсбук на Бойков става ясно още, че той е имал и добър личен живот е обявил, че е овръзна със своя съученичка от Национална търговска гимназия в Пловдив на име Николета. Двамата щедро споделят общи снимки от почивки и пътешествия.Сега обаче го грозят от 5 до 8 години затвор по обвиненията, които му бяха повдигнати от прокуратурата, че неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура. В момента той е в ареста с мярка за задържане за 72 часа.

На място в офиса на фирмата водещата на ПИК TV Ива Николова съобщи, че се очаква някой от компанията да даде изявление за хакера Бойков и дейността
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > му. Междувременно служителите се скриха от камерите и отказват коментари, като съобщиха, че ще има официални изявления.

Брифинг за медиите ще дадат юристконсултите на компанията и адвокат, който защитавал момчето. По думите му не може и ще е трудно да се докаже, че именно Кристиян е хакнал НАП. "Можел е да го направи още преди три години, защо да го прави сега. Предишният път сам е казал на МОН и министърът на образованието му благодарил", обясни защитникът.

"Няма причина сега, когато е пълнолетен и работи във фирма, която защитава всякакви институции, да прави такова нещо. Няма пред кого да се прави на интересен. Ще трябва да се докаже, че именно той е хакерът, ударил НАП", заяви юристът.

Адвокатът на фирмата заяви, че компанията се надява извършителят на атаката да бъде разкрит. "Съдействаме по всякакъв начин на разследващите органи. Кристиян е наш служител от 2017 г. и всеки един от компанията е преминал проверки за чисто съдебно минало. Не са установени никакви нарушения на Крис до този момент", каза юристконсултката. По думите й всички хакери и експерти на компанията спазват етичните кодекси на хакерите и следват високи стандарти.

"Като компания, която предлага киберсигурност нашите експерти поддържат високо ниво и им предлагаме условия за продължаващо развитие. Чуха се спекулации, че този опит е направен с цел извличане на финансови ползи, но ние предлагаме високо ниво на заплащане и не виждам причина да е имал финансова полза.

Ние не сме работили до момента с НАП като клиенти", заяви още юристконсултката. Тя уточни още, че акция не е имало, а от службите са дошли, поискали са техника и тя е била предоставена.

"Ние бяхме изненадани, включително Кристиян. Мислехме, че ни търсят като експерти за помощ. Не знаехме, че имат такива съмнения. Съдействали сме с всичко, което знаем.

През 2017 г. видяхме Крис в репортаж като едно етично момче, което е алармирало държавата и тогава го потърсихме. Самият министър му благодари. Ние го наехме на база добрите впечатления от постъпката му, след това сме проучили миналото му и способностите му и след това решихме, че е добре той да работи в полза на обществото. След това премина курсове за етично хакерство, получи и много сертификати за етично хакерство", заяви още юристконсултката на "ТАД груп".

Тя отказа да коментира колко високо ниво на експертност трябва, за да бъде направена въпросната атака срещу НАП. "Разследващите проверяват това и те ще съобщят. Ние разбрахме от медиите, че това се случва и следим новината, защото е от обществено значение, но експертите ни са натоварени и не сме коментирали подробности", заяви тя.

Адвокатът на Бойков каза, че към настоящия момент на него не са му показани никакви доказателства, а единствено има повдигнати обвинения с цел удължаване на мярката. "Постановлението е бланкетно и писано на коляно, представлява три реда, в които дори няма точен период. Ние ще коментираме това в съда. Те не знаят кога е извършено това престъпление, още по-малко пък знаят кой го е извършил. Изхождайки от това, смятам, че нямат никакви доказателства", заяви защитникът.

"Ако Кристиян реши да прави нещо, не са от ГДБОП тези, които ще го открият. Той води курсове и вдига тяхната квалификация, а не обратното. Ако е искал да се скрие, няма как да го намерят. Потребителското име е нещо, което може да се промени по всяко време. Той има експертиза да не оставя никакви следи. Той е един от най-големите специалисти по това и той открива следи, а не ги оставя. По-скоро го е извършвал някой с доста по-ниско ниво на знания и умения", каза още адвокатът. Той уточни, че клиентът му нищо не е дал като обяснения, тъй като не е ясно в какво го обвиняват - нито периодът, нито конкретно деяние. "Той няма как да обясни нещо, което не е ясно", каза юристът.

Адвокатката на компанията заяви, че Бойков ще продължи да работи при тях, стига да се докаже, че няма никаква вина. "Ние заставаме зад нашите служители. Ако бъде обвинен, неговият достъп ще бъде прекратен, както и трудовият договор", каза тя и не пропусна да напомни думите на премиера Борисов, че е добре такива експерти да работят в полза на държавата.

Един от адвокатите разкри, че според Кристиян е възможно да се цели неговото ликвидиране и изземване на техниката, с която работи. "Това поставя на колене дружеството, както и клиентите му. Той ни каза, че понеже е водещ експерт в бранша, около него са съсредоточени големи интереси.

Част от фирмите в този бранш са на бивши служители на ГДБОП и става сума за големи интереси. Самите ГДБОП заявиха, че работят по сигнал и е възможно някой "доброжелател" да е подал сигнал конкретно срещу Кристиян. Така го отстраняват от много доходоносни проекти и важни клиенти, които са доста сериозни", заявиха защитниците на Бойков. Те бяха категорични, че в такива случаи няма как да бъдат намерени неоспорими и обективни обстоятелства, тъй като дори любител хакер заличава така следите си, че шансовете да бъде разкрит клонят към нула.

"Това е провокация и не искам да търся политическа бомба, но се търси резултат срещу компанията и Кристиян е най-удобното младо момченце, което да влезе в ролята на образования клошар, както най-често става за различни престъпления и се търсят клошари, медиите днаят това", казаха още те.

"Преди няколко седмици имахме обучение за повишаване на киберкултурата на частния бизнес и имахме гости от държавната администрация, с които работим", уточни още юристконсултката, разкривайки, че компанията работи и с държавни институции, но декларациите за конфиденциалност не й позволяват да разкрие това.

Това, че се притежават определени знания, не значи, че те се използват за престъпни цели, не е предпоставка, казаха адвокатите на компанията и на Кристиян Бойков.

Юристконсултът на фирмата обяви, че лично те са си наели на работа Кристиян, който в момента не учи висше образование. Той провежда обучение по киберсигурност на ГДБОП. Три фирми се занимават с такава сигурност и адвоткатите подозират, че има сблъсък на конкуренция, но не може да се каже кой точно го е извършил. Домакините обявиха, че арестът е станал цивилизовано, бил е отведен от компанията. Адвокатите заявиха, че в петък може да приключи този арест, както и твърдят, че няма никакви доказателства за това, че Кристиян е направил хакерската атака.

Те заявиха, че Кристиян е човек, който открива, но не оставя следи.

Крис е страхотен, ерудиран, много умен, лъчезарен и винаги се опитва да помага. Това, което се случва, е много странно за нас, казва юристконсултката Диана Хаджиева на компанията.

Когато дойде в петък тук, ще можете да дойдете и да го питате лично за неговите хобита и да видите за какъв човек става въпрос, заяви тя.

Водим се от лични етични принципи и ще съдействаме с каквото можем, посочи тя. И допълни: "Вярваме в неговата невинност".
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Вижте фирмата на хакера Кристиян, атакувана от ГДБОП - арестуваният бил топ експерт по киберсигурност, имал красива приятелка

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Тилски 18 юли 2019, 08:54
   
  0
   
  0

  Е,като имаш пълен джоб,здраве и готина мацка,кво ти трябва повече?! Защо ти трябва да си рушиш живота?

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker