Мария Захарова коментира вероятността за разполагане на американско ядрено оръжие в България

Pan.bg 18 юли 2019 | 23:59 views (3245) commentaries(11)
img
/КРОСС/ F-16, които ще купува България, могат да носят ядрено оръжие. Това една от опасностите, които почти никой не иска до коментира публично. Обяснение защо именно F-16 от този тип и в такава обстановка ни се натрапва, даде преди дни инженерът от българските ВВС , години работил като военен разузнавач, полковник Чавдар Борачев. Инфраструктурата, която се подготвя на наша територия е предвидена и за съхранение на ядрени боеприпаси.

В началото на седмицата избухна скандал след изтичането на документи на НАТО, които осветлиха базите, където е разположено американско ядрено оръжие в Европа. Една от тях е Инджирлик в Турция. Във връзка с всичко това и днешното напрежение между Турция и САЩ заради покупката на С-400, беше зададен журналистически въпрос на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова:
Сега в центъра на международната общност е въпросът за закупуването на руските С-400 от Турция и недоволството на САЩ и НАТО относно този факт. Но от друга страна, България бива принудена да купи от американците F-16, които според техническите характеристики могат да носят ракети термоядрените бомби В-61. Във връзка с това, ако САЩ решат по някаква причина да преместят своя инвентар и оборудване от военната база Инджерлик в някоя друга база, тогава възможно ли е да възникне ядрена заплаха за Европа?

На това Захарова отговори: „Ядрената заплаха за Европа не е преставала да съществува. Защото, сигурно знаете, какво количество ядрени материали се намират на териториите на страните от Европа и дори в тези, които не са членове на НАТО, това е американско ядрено оръжие. И това не трябва да се забравя, защото между другото, мнозина дори не знаят за това.

Преди няколко години този факт доведе до шок европейците, това че на техните територии се намира ядрено оръжие, което дори не е тяхно и е неуправлявано от тях. Затова какво повече да говорим за някаква заплаха или сигурност. Този факт просто трябва да се помни.", коментира Захарова и допълни.

"Ние не разполагаме с информация за плановете на Вашингтон да предислоцира ядрените си бомби В-61 на българска земя или някъде другаде на териториите на страните членки на НАТО. Нямаме такава информация. Виждали сме спекулации или някакви фейкови публикации по този въпрос, но ако говорим за факти, нямаме потвърдена информация за
това. Преди около 3 години се появи информация за уж предислоциране на американско ядрено оръжие от Турция в Румъния, но тя после беше опровергана.", каза още Захарова.

Позицията на Русия относно разполагането на американски ядрени оръжия в Европа, не се е променила.

Всички бомби В-61 трябва да бъдат преместени на територията на страната собственик на това оръжие, а именно в Съединените щати.

Също така трябва да бъде ликвидирана цялата инфраструктура, която обезпечава разгръщането на тези оръжия, при това разбира се, следва да се прекрати практиката на съвместните мисии на Алианса, които включват елементи на ядрено планиране, отработване на навиците по използването на американско ядрено оръжие и използването му с привличане на неядрени държави. Такива действия са в пряко противоречие с Договора за неразпространение на ядреното оръжие според 1 и 2 точка от този договор. По-горе описаният подход на САЩ към изпълняване на своите задължения по този договор, смятаме за неприемлив и безотговорен.", заключи Захарова.

Тя каза още, че този факт по никакъв начин не помага за деескалацията на напрежението, а обратното - остава едно от най-сериозните предизвикателства в ядрената сфера, на което международната общност трябва да обърне голямо внимание.

Русия няма официална информация на този етап за такава подготовка, но това не означава, че не се подготвя или че не е възможно да бъде предприета такава стъпка.

Въпросът е - искаме ли да проверим на свой гръб, дали американците ще донесат покрай F-16, ядрените си бомби B-61? И като знаем практиката им в нарушение на ядрените договори да се привличат в ядрени учения неядрени страни - ще се случи ли това и у нас. Относно такива учения Русия неведнъж е изказвала възмущението си.

Имаме ли гаранции, че САЩ няма да донесат ядрено оръжие тук? Искаме ли гаранции, че това няма да се случи, някаква предпазна мярка?
Защото подготовката за това може да бъде засечена по странични белези.

Не си ли струва да се замислим защо Соломон Паси, обяснявайки се за изтребителите, се изцепи, че на Балканите е нужно ядрено оръжие? Беше ли подсказване за нещо, което ще се случи, за да се провери обществената реакция.

Бомбите B61, които в момента са в Инджирлик могат да се използват от самолети на тактическата авиация - F-16, F-18, F-22. Заради покупката на С-400 от Турция, има напрежение между Анкара и Ванигтон.

Какъв според Вас е шанса покрай сделката за F-16 да ни натресат американско ядрено оръжие в България? Ако това се случи - да напомним на всички - то ще бъде под американски контрол, а не под български и ще ни превърне в заложник на американските авантюри.

А официалната позиция на Кремъл относно разполагането на американски ракети и ядрено оръжие в Европа е пределно ясна - отговорът ще бъде огледален и заради американските игри срещу нас ще бъдат обърнати руските ядрени ракети.


реклама
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  атомянич 19 юли 2019, 02:20
   
  8
   
  33

  Казва се “Програма на НАТО за ядрено споделяне”.
  Има и “Комитет на НАТО за ядрено планиране”.
  Всичко е ясно и точно обяснено на официалната интернет страница на Алианса. Нарича се “Прозрачност” (transparency) - атрибут на цивилизованото общество. В Русия е непознато, опитват се да го имитират с нещо, което те си наричат “гласност”.
  Излиза, че Франция, Великобритания, Германия, Италия, Холандия, Белгия и Турция са много тъпи държави, защото имат ядрени способности и изтребители, носители на ядрени бомби.
  Официално беше обявено, че Белгия купува Ф-35, за да запази ядрените си способности.
  Германия в момента избира как да запази ядрените си способности - дали с американски или френски изтребител, дали с Ф-18 или с Рафал.
  Програмата на НАТО за ядрено споделяне е отдавна разяснена на обществото. Различни членове на НАТО имат ядрени способности, като разполагат с американски ядрени бомби и собствени изтребители и екипажи. Използването на тези американски ядрени бомби става само от самолет и екипаж на държавата по Програмата и по заповед от собственото й правителство. САЩ си запазват собствеността върху бомбите и осигуряват съхранението, поддръжката и охраната. На практика използването на тези бомби става само по съвместно решение на САЩ и държавата-домакин. Бомбата се подготвя за задача от американци, по заповед от американските командири, но се използва от пилота на страната-домакин по заповед от националните му командири.
  Когато България беше окупирана от Русия от 1944 г. до 1989 г., имаше няколко български ескадрили, носители на ядрено оръжие и пилоти, обучени да го използват, но руснаците никога не позволиха на България да разполага с ядрено оръжие на своя територия, докато САЩ на своите съюзници Турция и Гърция довериха своите бомби.
  Когато през 1989 г. САЩ освободиха Европа от Русия, руснаците се изнесоха от България, но веднага я принудиха да унищожи атомоносните си системи. Сега руснаците дигат пушилка, че България може да се възползва от правото си на член на НАТО и да придобие ядрени способности. Защо Русия продава модерни ракети на Турция, която има ядрени способности, а реве срещу България?
  В турски или руски интерес реват някои срещу български Ф-16?
  Може би става на въпрос за едни пари, които Турция получава като безвъзмездна военна помощ от САЩ всяка година. С тях сега ще плаща за С-400 на Русия.

 2. #2
  бивш полковник 19 юли 2019, 08:17
   
  30
   
  7

  "България бива принудена да купи от американците F-16, които според техническите характеристики могат да носят ракети термоядрените бомби В-61.Не си ли струва да се замислим защо Соломон Паси, обяснявайки се за изтребителите, се изцепи, че на Балканите е нужно ядрено оръжие? Беше ли подсказване за нещо, което ще се случи, за да се провери обществената реакция?" Много точно казано. България е васална територия на тъпите янки. К вото заповяда чичко Тръмпец,това става тук.

 3. #3
  До отомянич 19 юли 2019, 11:46
   
  24
   
  2

  Твърдението, че "руснаците никога не позволиха на България да разполага с ядрено оръжие на своя територия, докато САЩ на своите съюзници Турция и Гърция довериха своите бомби" е абсолютно неверно!
  И на трите места ядреното оръжие е било в пълно владение само на страната производител!

 4. #4
  ducho 19 юли 2019, 21:34
   
  11
   
  0

  До 3 Абсолютно вярно.

 5. #5
  Бай Руско 19 юли 2019, 22:16
   
  3
   
  9

  А бе защо се връзвате на приказките на устатото Марче. НАТО няма да разположи елементи от ядрения си потенциал толкова близо до периферията си. Турция е случай от периода на Студената война, но при вариант още по-голямо усложняване на отношенията между САЩ и нея, не е изключено ядрените боеприпаси да бъдат изтеглени от турска територия. Къде ще отидат, това ще реши Комитета за ядрено планиране на НАТО, а не Марчето.

 6. #6
  Borei 20 юли 2019, 00:41
   
  16
   
  2

  Шефът на Натото са САЩ.
  А тези не им пука изобщо за "съюзниците" им, за Европа и за хората по света...

  И какво е България? Една подчинена на хазарите територия.
  Паси (НЕбългарин) ни вкара в тази хазарска, военно-престъпна организация, за да им служим на тях, на задкулисното световно правителство!
  Като нищо могат да ни използват за каквото си искат, включително и за мишена на руснаците. Могат и ядрени бомби или ракети да разположат у нас. Никой не може да им каже нищо напротив!

  Всичките "наши" "правителствени лица", "президенти", "народни представители" и т.н. само ще слушкат и ще си мълчат, каквото и да предприемат ОКУПАТОРИТЕ с нас!!!!

  Това е положението!!! БГ де-факто е окупирана от хазарската мафия страна!

 7. #7
  Борейчо 20 юли 2019, 08:35
   
  3
   
  19

  Отговор на коментар: #6

  ти си ясен,програмиран си с съветска аналогова програма и не подлежиш на никакъв ъпдейт...добре е че вече сме в дигитален свят и аналоговото си отива...лека по лека...

 8. #8
  Borei 20 юли 2019, 11:24
   
  17
   
  2

  Отговор на коментар: #7

  ---> #7

  "Борейчо" не е програмиран от никого! Някои други тука са програмирани от изродите, за да им оправдават престъпленията по света... и залъгват раята...
  И какви са тези "дълбоки" "разбирания" за света :)???

  "...добре е че вече сме в дигитален свят и аналоговото си отива..."

  Напълно си неадекватен!!!! Не ти ли е станало ясно, че светът НАВЪН е аналогов? Дигитален е само в главите и в несъвършенните приборчета, сътворени от двуногите?
  И знаеш ли какво "си отива"? Точно ТЕ, двуногите с тяхната измишльотина.. Те са против природата, а тя ще ги унищожи!

 9. #9
  полковникът 20 юли 2019, 19:25
   
  5
   
  1

  Кви ядрени бомби, кви 5 лв? Самолети няма, летци няма, вие докарахте ЯАБ! Кой, защо, кога и как ще ви ги даде? Шест бойни самолета, след 3-та година ще летят 1-2! Платформите трябва да имат спец. оборудване за целта, което никой няма да даде на източно-европ. държава (в краен случай на Полша). "Не бойте се деца, за утрешния ден!"-всичко е хибридна заплаха!

 10. #10
  До №9 полковникът 21 юли 2019, 10:49
   
  8
   
  0

  "Не бойте се деца, за утрешния ден!"-всичко е хибридна заплаха!

  Докато не стане реалност.

 11. #11
  Стайков 23 юли 2019, 06:27
   
  0
   
  0

  Готвят Земята за катастрофа. Дано Земята се нямеси, за да се защити.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker