Голямата мистерия с Людмила Живкова, неразгадана и до днес

Pan.bg 21 юли 2019 | 16:28 views (815) commentaries(5)
img
blitz.bg


И до днес съществуват много версии и спекулации за кончината й

Днес, 21 юли 2019 г. се отбелязват 38 години от изненадващата кончина на Людмила Живкова, дъщеря на комунистическия диктатор Тодор Живков, пише lupa.bg

Оплювана в годините на прехода заради произхода си и възхвалявана от хиляди българи заради безспорните й заслуги в областта на културата, най-голямата мистерия около щерката на Тато е свързана именно със смъртта й. И до днес съществуват много версии и спекулации за кончината й.

През лятото на 1981 г. Людмила Живкова прекарва близо месец в планинския курорт Боровец заедно с баща си – Тодор Живков. На 20 юли Людмила тръгва за София без предупреждение заедно с шофьора си – Кирил Зефиров, и телохранителя - Димитър Мурджев. В резиденция „Бояна“ те пристига към 15 часа и тя остава сама във вилата само с една камериерка.

В 18 часа камериерката вика по телефона Мурджев и шофьора. Те веднага се отзовават и откриват в банята безжизненото тяло на Людмила Живкова. Бърза помощ е незабавно повикана, но линейката закъснява с 1 час заради... спукана гума. На другия ден медицинската комисия публикувала официалното си заключение. Те констатират, че Живкова е починала от мозъчен кръвоизлив.

Нейни познати споделят, че една случка я е променила коренно няколко години преди смъртта ѝ и е допринесла за ранната й кончина. През 1973 г. Людмила Живкова пътува към летището, за да изпрати баща си, заминаващ за Полша. На връщане тя катастрофира. Нейната „Волга“ е ударена челно от „Москвич“, който неправилно изпреварва камион. Людмила Живкова изпада в безсъзнание, а цялото й лице е нарязано.

Дъщерята на Тодор Живков се възстановява дълго време след катастрофата. Тя става вегетарианка и се обръща към източните учения. По нейна инициатива са стартирани проекти, свързани с честването на „1300 години България“, което не било одобрено от СССР.

Интересът ѝ към окултните науки, влечението към несоциалистически страни наред с това, че е гласена за наследничка на Тодор Живков правят Людмила изключително неудобна за мнозина както в България, така и в СССР. Заради това и до днес съществуват съмнения, че дъщерята на Първия е ликвидирана, като убийството е замаскирано като естествена смърт.

След 1989 г. Тодор Живков започнал открито са изказва съмненията си за кончината на дъщеря си. Той допускал възможността, че дъщеря му може и да е убита.

Руският писател – Аркадий Ваксберг, който лично познавал Живкова, отбелязва, че един от подписите върху медицинското заключение за причините за смъртта й е на чичо ѝ – Атанас Малеев, който по това време се намирал на конгрес в Италия. Любопитно е, че версиите на шофьора и телохранителя на Живкова също се разминават.

Десет години след смъртта на Людмила, нейния шофьор Димитър Муржев лансира версията, че тя се е самоубила с приспивателни. Според него тя е изпива цяла опаковка „Дормопан“, която по-късно била подменена от медицинската сестра на Живкови – Ани Младенова, с друга опаковка, в която липсвали само 2 хапчета.

Шофьорът Кирил Зефиров има съвсем различна версия. Той разказва, че след като оставили Людмила, двамата с Мурджев се върнали в резиденцията към 18 ч. и няколко минути след това чули вика на камериерката. Зефиров твърди, че Людмила била в безсъзнание, но била жива.

Обстоятелствата около смъртта на Людмила Живкова си остават неизяснени и до днес. Голяма част от обкръжението ѝ се обединяват около идеята, че е убита, но доказателства за тази версия не са представени. За краткия си живот, продължил само 39 години, Людмила Живкова остави трайна диря в съзнанието на културните дейци. Тя не доживя края на комунизма, но живя не като социалист, а като модерен европеец.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  зелен фасул 22 юли 2019, 07:02
   
  4
   
  0

  чичо ѝ – Атанас Малеев АТАНАС МАЛЕЕВ Й Е ВУЙЧО,А НЕ ЧИЧО,БРАТ Е НА МАЙКА Й-МАРА МАЛЕЕВА.

 2. #2
  Стойо 22 юли 2019, 08:06
   
  4
   
  2

  Стига с тези хвалебствия за Людмила Живкова. Тя беше далеч от живота на българина. Завършила елитни университети и колежи в чужбина на разноски на държавата. Първият й работен ден беше като зам. председател на Комитета за култура /с ранг на министерство и то най-добре обгрижваното/. След няколко години стана и председател на Комитета.
  Заедно с други съпруги на членове на Политбюро
  ходеше "на пазар" с правителствения самолет в Милано, Париж и др. Отвори срещу петцифрена сума в долари Лувъра в Париж, защото се случил неработен ден за музея, а тя трябвало задължително да го разгледа.
  Занимаваше с източни мистики. При посещения в други държави посланици са докладвали, че са я намирали в хотела гола сред запалени свещи. И колко още издънки. И този кукундел ни го гласяха за първи човек на държавата.
  Народът я нарече принцеса, а за майтап, когато си купувахме "принцеси" /запечена филия хляб с кайма/, казвахме "Дай ми една "людмилка".
  Не живя като социалистка. Абсолютно верно е. Живя като принцеса.

 3. #3
  социопат 22 юли 2019, 08:39
   
  1
   
  2

  намирали са я в хотела гола сред запалени свещи. МИ КЕФ,КВО! Търсела е мъжко внимание,жената. Гола мадама,седяща на леглото, на свещи и с чаша шампанско в ръка,капеща капки вино по прелестите си. Не е ли чудесно?! Някой съвременен пенсионер ще ви попита: "- А представяте ли си к ва пенсия щеше да вземе с увеличението от първи юли?". И ще ви се подсмихне лукаво.

 4. #4
  Европейци ли 22 юли 2019, 12:25
   
  4
   
  1

  По тошово време имаше виц за наследството на бай Тошо: на Людмила - Партията мила, на Владко - поста на татко,на милия ми зет - Министерският съвет. А някой наивно пита - а за Дража? За Дража - багажа. /Дража Вълчева беше БКП-ейска шефка в Пловдив и я одумваха,че била държанка на бай Тошо,след като съпругата му починала./ Вицът много се разправяше,но не съм чул някой да е пострадал. Истината е,че Людмила беше шемет и се беше накълвала с индийска мистика и идеите на теософите,конкретно с откачалщините на Елена Блаватска и Николай Райнов. При Людмила в Комитета за култура се баше наврял и Жельо Желката,след като го върнаха от родното село на жена му. Европейци ли - чисти индоромски шемети.

 5. #5
  Кашика 22 юли 2019, 23:14
   
  0
   
  0

  Изровете и скелета, и я питайте.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker