Георги Марков: Падането на Берлинската стена и разпадането на Съветския блок изненада дори САЩ

Pan.bg 13 авг 2019 | 19:30 views (489) commentaries(0)
img http://epicenter.bg

Тази стена беше един мрачен символ на разделението, посочва историкът

Имало е преминаване на стената през тунели, но има и много загинали или убити в опити за незаконно преминаване, припомня академикът


Падането на Берлинската стена и разпадането на Съветския блок беше изненада дори за САЩ.

Това каза историкът академик Георги Марков за построяването на Берлинската стена, в интервю за Агенция „Фокус“.Той добави, че самото падане на стената е комично. „Тогава се решава граждани от Източен Берлин, които имат роднини в Западен Берлин, да могат да преминават с личните си паспорти, а не със задграничните“, поясни той като каза още, че хиляди хора от Източен Берлин се отправят към стената с паспортите си и никой не смее да ги спре. „Пропускат ги и просто стената пада“, заяви той.


Академик Марков коментира и това как се чувствали хората след построяването и преди падането на стената. „Хората възприемаха построяването на Берлинската стена като наказание“, каза той и добави, че хората по това време се чувстват потиснати от Втората световна война. „Тази стена беше един мрачен символ на разделението“, заяви той и добави, че все пак е имало преминаване на стената през тунели, но има и много загинали или убити в опити за незаконно преминаване.Ето и цялото интервю на акад. Георги Марков за "Фокус":- Академик Марков, на 13 август 1961 г. започва строенето на Берлинската стена. Как и защо е започнал този процес?
- Първо има политически причини, а след това и икономически. По това време между двете германски държави има възможност за среща на роднини. Поне една трета от гражданите на ГДР имат роднини във Федералната република Германия. И Хрушчов, тогава генералният секретар на КПСС, прави забележка на ръководството на ГДР, че внася идеологическа диверсия от Западна Германия. Икономическата причина е поради това че граждани от ГДР емигрират масово при своите роднини в Западна Германия и не се завръщат. Те остават там, за да си намерят по-добра и по-високоплатена работа. И така ГДР губи много квалифицирани специалисти, поради което има решение, то е съвместно, както на правителството в Източен Берлин, така и на Съветското правителство да се издигне стената. Стената започва да се издига от центъра. От начало има само телени заграждения, а
след това вече се превръща в бетонна стена със стражеви коли и стената се разширява и заобикаля плътно целия Западен Берлин. Така че никой да не може да премине свободно от Изток на Запад и от Северозапад на Изток. Това са двете основни причини и първоначално тази извънредна мярка, въпреки че някои правителства протестират, защото те същност имат окупационни войски – Съединените щати, Великобритания и Франция, в Западен Берлин въпреки протестите Съветският съюз налага своята гледна точка, че трябва да има стена и да има пълен контрол на движението през пропускателните пунктове.


- На какво е символ Берлинската стена?
- Символ е на разделението не само на Берлин, на Германия, но и на Европа и на Студената война. Наистина имаше един символ, аз понеже съм съвременник на тези събития, когато човек се движи по Берлин, говоря по Източен Берлин, изведнъж се озоваваш пред Бранденбургската врата, това е символът на Берлин и виждаш една врата, точно пред Бранденбургската врата и от там Райхстагът и виждаш оттатък хора, които също се струпват от към Западен Берлин, ние гледаме от източната част на Берлин - там е разделението. Много изкуствено, особено улици, които са разделени. Вървиш по улиците и стигаш предупредителен знак – стой, върни се след 100 метра. Това беше наистина мрачен символ на разделението и неслучайно, когато падна стената на 9 ноември 1989 г. неслучайно тя се превърна в символ на разпадането на Съветския лагер, както тогава го наричаха с падането на тази стена.


- Как хората са приели това разделение?
- Аз съм разговарял с германци от двете страни на стената, те са подтиснати от синдрома за вина от Втората световна война. Те го възприемаха това като наказание, разбира се има преминаване на стената, има тунели по стената, има загинали, убити. Сега има паметник на загиналите в Берлин, но се примиряваха като казваха - ето, ние загубихме Втората световна война и другите велики сили за нашето разделение. Аз бях там една година преди да падне стената на международна конференция и сякаш никой не можеше да предвиди събитията, които станаха след една година. Дори самият Рейгън държи една реч на 12 юни 1987 г. при Бранденбургската врата, Западен Берлин естествено. Той се прави на Джон Кенеди и каза г-н Горбачов съборете тази позорна стена и после на съветника си, който му е написал речта споделя хубаво си я написал, добре я произнесох, но не вярвам дали ще доживеем. Падане на стената на Берлинската стена и разпадането на Съветския блок беше изненада дори за Съединените щати и ЦРУ и така нататък.


- Кога и защо е съборена?
- А самото падане на стената беше малко комично. Тогава вече перестройката, която отбеляза 40 години ГДР, това е в началото на октомври 1989 г., тогава Горбачов беше в Източен Берлин с парад, се перчеше и хората викаха горди, горди перестрои. Искаха смяна на Хонекер, вече на старото ръководство. Наистина Горбачов смени цялото ръководство на Германската единна социалистическа партия тогава и решиха да увеличат режима на общуване, тогава се решава граждани от Източен Берлин, които имат роднини в Западен Берлин да могат да преминават с личните си паспорти, а не със задграничните, без виза, да преминават през пропускателните пунктове. И един журналист запитва секретаря, който дава пресконференция, кога ще започне това, още втора вечер. Това просто става една грешка на езика и хиляди източноберлинчани се втурват към стената с паспортите си и никой не смее да ги спре. Пропускат Милке, който е министър на държавната сигурност, той казва няма кой да издаде заповед и ги пропускат и просто стената пада. Знаете какви събития настъпиха в България и в другите социалистически страни на следващия ден.- През ноември се навършват 30 години от събарянето на Берлинската стена. Отбелязват ли в Германия това събитие и как?
- Вероятно ще бъде, защото аз бях там преди 15 години, по случай 15 годишнината от радхауза в кметството на Берлин имаше голяма международна конференция. Тогава откриха и някои фондове на документи и дадоха някои сборници, имаше документални филми, защото същност това е едно много знаково събитие. Германците изведнъж се почувстваха свободни и те се приобщиха. ГДР и ФРГ след една година подписаха договор в Москва с всички победителки. В началото на октомври 1990 г. тогава беше официално обявено обединението, новото обединение на Германия. И Германия се утвърди като икономическата сила в Европа, това което заслужават германците, защото те са много страдали от некадърни политици. Така Германия, както и ние заедно загубихме и двете световни войни и бяхме наказани, разбира се те бяха наказани като водач на коалициите.- След разрушаването и сегмент от нея е дарен на София. Къде се намира той сега?
- Мисля че зад НДК, там има един природен музей. Мисля че е там. Мисля че имаше такъв дар и в другите столици, но в Германия, в Берлин има една част от стената - оставили са я като мрачен спомен и са я изрисували в най-различни цветни бои, с различни лица дори и на политици и на карикатури и така нататък. Една част е като паметник и там водят и туристите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка