Warning: getimagesize(https://static.webvariant.com/imagebank/cache/190815235344-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Politico: В търговската война Тръмп не разбира, че сринатата икономика на Китай ще повлече след себе си САЩ

Pan.bg 26 авг 2019 | 05:51 views (791) commentaries(0)
img https://pogled.info/svetoven/Politico-v-targovskata-voina-tramp-ne-razbira-che-srinatata-ikonomika-na-kitai-shte-povleche-sled-sebe-si-sasht.107937/Поглед.инфо/ В контекста на глобализацията икономиките на Америка и Китай са тясно преплетени и Доналд Тръмп не може незабавно да прекъсне тази връзка с няколко твърди изявления и мита, твърди наблюдателят на Politico Закари Карабел. Според журналиста ръководителят на Белия дом не осъзнава, че опитвайки се да съсипе китайската икономика, той може да предизвика глобална криза, която няма да заобиколи Америка.

Ожесточавайки митата върху китайските стоки, администрацията на президента Доналд Тръмп подчертава сериозните щети, които нанасят тези мерки на икономиката на Пекин и Поднебесната, пише журналистът от Politico Закари Карабел. „Те не причиняват вреда на никого (в САЩ - ИноТВ). Те нанасят удар по Китай.”, заяви съветникът на Тръмп по въпросите на търговията Питър Наваро.

Ръководителят на Белия дом и неговите привърженици често прибягват до подобни аргументи, когато става дума за митата, които понастоящем се прилагат за стоки, произведени от Китай, на обща стойност около $250 млрд. Митата, според Тръмп и неговите сътрудници, в крайна сметка ще принудят Китай да направи отстъпки за достъп до своя пазар или ожесточаване на мерките за защита на интелектуалната собственост.

Когато Китай наскоро обяви забавяне на темповете на ръст в сравнение с предходното тримесечие от 6.4% до 6.2%, американският лидер побърза да присвои заслугите за това на своите мита и подчерта, че Китай всеки момент ще сключи сделка. Изглежда, че настоящият президент на САЩ е особено доволен, което създава проблеми на китайците. Както отбелязаха анализатори на Foreign Affairs „стана ясно, че администрацията е решена да развали, вместо да установи отношения с Пекин“.

Само че тази политика се основава на идеята, че само Китай може да пострада от търговска война, а САЩ и останалият свят няма да усетят нищо, обръща внимание Карабел. Това не може да бъде. „Да смятаме, че икономическата слабост на Китай не се развива в икономическа слабост на САЩ е като да живееш във фентъзи от 50-те години, като отричаш нивото на „Шоуто на Труман“, подчертава авторът на статията. Тръмп смята, че в конфронтацията с Поднебесната може да има само един победител и един губещ - ако всичко е лошо за Китай, тогава Америка ще успее, но само че в света на глобализацията в дългосрочен план, най-вероятно падайки, едната държава ще повлече със себе
си другата.

През последните 20 години САЩ и Китай изградиха силни търговски отношения. Поднебесната се превърна във втората икономика в света, тясно свързана с глобалните канали за доставки, които са обвързани с операции и множество големи американски компании, които от своя страна осигуряват милиони работни места в Съединените щати. По този начин идеята, че Китай може да се „легне от икономическа настинка, а останалият свят дори да не кихне“ е просто безсмислена.

След като Китай отказа да закупи основния американски износ за Поднебесната - селскостопанската продукция, фермерите в Съединените щати изпитаха трудности. Вашингтон дори трябваше да отдели $28 млрд за подкрепа на предприемачите в беда и това е повече от печалбата на САЩ от митата, които всъщност се плащат от американските компании, които си сътрудничат с Китай. Освен това обемът на директните инвестиции на Поднебесната в Америка намалява значително - от $40 млрд. през 2016 г. на $10 млрд.. Освен това китайците се въздържат да купуват недвижими имоти в САЩ, не изпращат децата си да учат там и предпочитат други дестинации за пътуване.

Спадналата китайска икономика, според журналиста, ще засегне цяла Азия, особено Япония и Южна Корея, снабдяващи Поднебесната с много скъпи продукти. Същото се отнася и за немската икономика в Европейския съюз, а проблемите на Берлин от своя страна могат да се превърнат в проблеми на целия блок. В резултат на това не е изключено светът да го чака глобална рецесия, която очевидно няма да заобиколи САЩ.

Както обяснява Карабел, тази година икономическите неволи на Китай отчасти не са свързани с търговската война с Америка. Поднебесната има много свои собствени вътрешни проблеми, започвайки с огромния държавен дълг и завършвайки с нежеланието на властите да реформират разрасналия се и неефективен държавен сектор. Режимът на Си Цзинпин активно се бори с корупцията, защото възпрепятства икономическото развитие, но за това той трябваше да затегне по-силно винтовете, което анулира всички опити за иновации. Американските мита, разбира се, усложняват ситуацията, но само САЩ не разбират, че ерата на тяхното господство в еднополюсен свят вече е отминала.

Вече се забелязват признаци на забавяне на икономическото възстановяване на Америка. „Белият дом може би е успял да се убеди, че може да направи всичко с Китай и няма да му се случи нищо, но най-новите цифри в икономиката говорят различно“, заяви Politico. А и американската общественост все повече се застъпва за свободната търговия, по-скоро признавайки, че въпреки обвиненията за неизгодни сделки за САЩ, търговията с Китай донесе огромни плюсове и за двете страни.

Урокът, според Карабел, е очевиден тук: да се каже, че ерата на глобализацията е приключила е по-лесно, отколкото да й сложим край в действителност. Сложната система, която се е развивала в течение на години, не е толкова лесно да се счупи за една нощ без загуба. Тръмп обеща, че ще може да подчини Китай на волята си и Америка няма да пострада, само че става все по-трудно тази история да бъде „продадена“ на публиката. Измина една година и е трудно да се спори с икономическите показатели.

Можете да правите твърди изявления колкото искате, но това няма да промени факта, че икономиките на САЩ и Китай са тясно преплетени помежду си. Те могат да бъдат „разделени“ с помощта на системни промени, но това ще отнеме много повече време и ще донесе много повече загуби, отколкото Белият дом обеща.

Превод: М.Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Politico
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка