Warning: getimagesize(https://pogled.info/imagebank/cache/161005071757-320x181.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Американските “Томахавки” развързаха ръцете на Москва

Pan.bg 26 авг 2019 | 10:41 views (666) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''https://pogled.info/

Владимир Путин инструктира да се реагира симетрично на ракетата със среден обсег, изпитана в САЩ. Фактът, че ракетата е била изстреляна, предполага, че американците я имат, а освен това са готови да я разгърнат, включително и на руските граници. Експертите обаче смятат, че САЩ не са изчислили всички последици и решението им да се оттеглят от ДРСМО поставя Москва в по-благоприятно положение.
На среща с членове на Съвета за сигурност на Русия в петък Владимир Путин заяви, че Москва ще гарантира сигурността си, след като Съединените щати едностранно се оттеглят от Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Така президентът коментира изпитанието, проведено от американските военни по-рано тази седмица на ракета с наземно базиране с обсег на полета над 500 километра. Всъщност тази ракета може да се превърне в наземна версия на американската ракета “Томахоук” или нов аналог на “Пършинг”, които бяха унищожени в съответствие с изискванията на ДРСМО.
Путин обърна внимание на факта, че изпитанието се е провело едва 16 дни след прекратяването на договора. Според него това „не е било импровизация, а се е превърнало в поредното звено от верига събития, които бяха планирани и проведени по-рано“. Президентът подчерта, че САЩ “организират пропагандна кампания за предполагаемо неспазване от страна на Русия на разпоредбите на този договор”.
“В допълнение, използването на универсалната пускова установка Мк41 по време на изпитанието потвърждава напълно валидността на твърденията, които руската страна изрази към САЩ по време на действието на договора”, заяви Путин.
Държавният глава припомни, че Русия неведнъж е обръщала внимание на факта, че разполагането от американците на такива пускови установки на сушата, в базата за ПРО в Румъния, и тяхното предстоящо разполагане в Полша, са пряко нарушение на ДРСМО. „Американците упорито отхвърлиха това, твърдейки, че наземните Мк41 уж не са били в състояние да изстрелят крилати ракети “Томахоук”. Сега фактът на нарушението е очевиден, невъзможно е да се оспори - самите те казаха това. И, разбира се, възниква въпросът: как сега да разберем какво ще бъде разположено в Румъния и Полша? Системи за противоракетна отбрана или системи за ракетни удари с достатъчно дълъг обхват?”, допълни Путин.
Държавният глава подчерта, че Русия никога не е искала да се включва в надпревара с оръжие и все още
е отворена за равен и конструктивен диалог с Вашингтон за възстановяване на доверието и засилване на международната сигурност. Въпреки това, той също възложи на Министерството на отбраната и Министерството на външните работи да анализират нивото на заплахи за Русия в резултат на действия на САЩ, “и да предприемат всеобхватни мерки за подготовка на симетричен отговор”.
В Съвета на федерацията чуха в думите на Путин логичен отговор на „усилията на САЩ да спечелят превъзходство в ракетните оръжия“. „Съединените щати отдавна, докато все още бяха в рамките на ДРСМО, започнаха да го нарушават, като разработваха и създаваха ново поколение ракети със среден обсег”, заяви сенатор Алексей Пушков.
Според него след създаването на забранените ракети американците са започнали да търсят извинение за оттегляне от договора. Пушков нарече изявлението на ръководителя на Пентагона Марк Еспер косвено потвърждение на желанието на САЩ да разположат ракети със среден обсег в Азия. „Това означава, че ракетите съществуват. Защото ако нямаше ракети, то периодът на развитие, създаване и изпитване отнема няколко години. Така че, вече е имало ракети - и сега те решават къде да ги поставят”, отбеляза сенаторът.
Според него всички последни действия на САЩ доказват курса на Вашингтон за “превъзходство” в създаването на ракетно оръжие. „Следователно, отговорът на Москва за защита на страната ни е логичен и неизбежен. Това според мен следва от изявлението на президента Путин”, обобщи събеседникът.
Русия определено ще даде симетричен отговор на американците, вярва Александър Храмчихин, заместник-директор на Института за политически и военни анализи. Освен това той е сигурен, че излизането от ДРСМО е дори по-изгодно за Москва, отколкото за Вашингтон. „Като се има предвид нивото на съвременните руски технологии, това ни дава пълна свобода на избор във възможностите за осигуряване на нашата сигурност“, заяви Храмчихин.
Той припомни, че руските крилати ракети „Калибър“, които понастоящем са единствено във военноморския вариант, бяха вече демонстрирани в наземни контейнери на оръжейни изложения преди няколко години с цел да ги предложат на чуждестранни купувачи, „а сега те просто физически съществуват“.
„Именно тези ракети са все още най-ефективният отговор на новите американски модификации на ракети “Томахоук” увери Храмчихин. Освен „Калибър“ в наземната версия, подчертава експертът, системите „Топол“ или „Ярс“ с ракета без първа степен се превръщат в модерно и ефективно оръжие със среден обсег. „Що се отнася до противоракетната отбрана, дори предишното поколение вътрешни системи С-300 доста успешно се справя с “Томахоук”, да не говорим за съвременната система С-400 “Триумф”, заключва Храмчихин.
Първият вицепрезидент на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков е съгласен с Храмчихин. “Руската федерация вече има всичко необходимо, за да даде достоен отговор на предполагаемия враг”, заяви Сивков. “И няма нужда да създава нещо специално. Има „Калибър“, има „Искандер“, има системи за противовъздушна отбрана, има още много . Руската федерация има всички възможности да извършва ефективни превантивни атаки срещу противника и да защитава границите си с помощта на системи за противоракетна отбрана”.
По-рано военният експерт Дмитрий Дрозденко също отбеляза, че ако САЩ започнат да разполагат наземни ракети с обхват над 500 километра „в опасна близост до нашите граници, Русия ще направи същото“. “Нищо чудно, че Върховният главнокомандващ нареди да се разработи наземна модификация “Калибър”. Тази ракета превъзхожда “Томахоук” в някои технически характеристики. Също така в близко бъдеще комплексът "Искандер" ще бъде преработен за тези нужди”, смята Дрозденко.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker