Известен учен огласи сценариите за начало на ядрена война!

Pan.bg 17 сеп 2019 | 20:14 views (470) commentaries(0)
img
blitz.bg


Според Алексей Арбатов прекратяването на ДРСМО само увеличава тези рискове

Ядрената война между Русия и САЩ може да започне в два най-вероятни сценария. Те са описани от ръководителя на Центъра за международна сигурност на ИМЕМО на РАН академик Алексей Арбатов, пише pogled.info.

Алексей Арбатов смята, че никоя от държавите вероятно няма да се съгласи на преднамерен конфликт с използването на ядрено оръжие, тъй като има разбиране, че е невъзможно да се спечели такава война.

Въпреки това, опасността от конфликт поради случайна техническа неизправност не може да бъде изключена. Ако в резултат на това системите за предупреждение за ракетни атаки сработят изведнъж по погрешка и някоя от страните реагира на фалшивата тревога с реален удар, е напълно възможно да започне пълномащабна ядрена война. Нещо повече, не само техническа неизправност, но и провокация на терористи може да доведе до това.

Също така, не трябва да се изключва вероятността от ядрена война поради ескалация на локален конфликт, в който двете страни се сблъскват, в глобален.

“Страната, която започне да губи, може да вземе решение за ограничена употреба на ядрени оръжия, за да спре конфликта, да извърши така наречената деескалация.

Но в отговор на тази употреба, другата страна също ще използва ядрено оръжие и така обменът на атаки ще се увеличи по стълбите на ескалация: първо с нивото на тактически, след това среден обсег и след това стратегически”, обясни експертът.

Според него прекратяването на ДРСМО само увеличава тези рискове.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка