Warning: getimagesize(https://static.webvariant.com/imagebank/cache/190917214918-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Time: Големите военни държави не проявяват особено желание да забранят роботите-убийци

Pan.bg 18 сеп 2019 | 04:39 views (485) commentaries(0)
img https://pogled.info/svetoven/Time-golemite-voenni-darzhavi-ne-proyavyavat-osobeno-zhelanie-da-zabranyat-robotite-ubiitsi.108707


Поглед.инфо/ Големите военни сили - предимно САЩ и Китай - не проявяват голямо желание да забранят роботите-убийци, пише Time. Както обяснява изданието, това отчасти се дължи на факта, че отбранителната индустрия е обвързана с изкуствения интелект.

В неотдавнашна дискусия на ООН относно забраната за използване на роботи-убийци и изкуствен интелект Русия саботира дискусията и „работи усилено, за да възпрепятства напредъка в тази област“, пише Time. А Москва има „по-тих“ партньор по този въпрос - Китай.

Китай се държи уклончиво при тези дискусии, които се провеждат от 2014 г. поне веднъж годишно. Участниците в дискусията дават минимален принос по въпроса и често изпращат смесени сигнали.

Дори и Вашингтон, въпреки че не пречи на преговорите, също не изглежда да движи нещата напред.

Отчасти нежеланието на големите военни сили да забранят роботите убийци се дължи на степента, в която отбранителните индустрии на тези страни са обвързани с изкуствения интелект. В допълнение към САЩ и Китай, такива страни като Великобритания, Австралия, Израел, Южна Корея и няколко други разработват ИИ в областта на въоръженията. Но именно Китай стана най-сериозният конкурент на САЩ в областта на изкуствения интелект.

Китайският президент Си Цзинпин призова сънародниците да гарантират, че Поднебесната империя до 2030 г. ще стане световен лидер в ИИ. Той постави военните иновации в центъра на програма, която насърчава Народоосвободителната армия на Китай (НОАК) да работи със стартиращи компании в частния сектор, както и с университетите.

В допълнение, НОАК заяви, че планира разработването на нови видове бойни сили, включително безпилотни и използване на ИИ, тоест почти автономни и автономни бойни системи.

„Роботите-убийци все още не съществуват, но наблюдаваме тенденция към увеличаване на автономността“, казва Даан Кайсър от проекта PAX. „Много сме близо до преминаването на тази линия. Има много проекти, по които страните работят - разбира се, те не казват, че ще бъдат роботи-убийци. Но ако виждаме такива характеристики като „автономия в насочването“, тогава говорим за нещо много близко до автономните оръжия“.

Ако се вземат предвид всички обстоятелства, тогава поведението на Китай в ООН има практически смисъл, отбелязва изданието. Подобно на други държави, той вече разработва умни оръжия. Технологията бързо изпреварва дискусията на ООН за забрана на подобно развитие и тази дискусия ще продължи още две години, ако не и повече.

Без ясни международни
правни параметри най-големите армии са принудени да инвестират в автономни технологии, при условие че другите правят точно същото.

Друга област, която не е обхваната от международното право, е космосът. Тук Китай вижда някои възможности да задмине САЩ по отношение на технологиите. Според Пекин, в случай на конфликт, Съединените щати ще бъдат изключително уязвими поради зависимостта си от информационни технологии, като GPS, която не само помага за движението на военните и цивилните, но и улеснява функционирането на борсите и банкоматите. В същото време китайският сателит Shiyan-7 е способен не само да маневрира и скачва с по-големи космически обекти, но и, според специалистите, да улавя и деактивира космическите кораби на противника.

„Съвременните космически оръжия, роботите убийци, както и САЩ, и Китай, подготвящи се за Третата световна война, всичко това може да изглежда сюрреалистично, като вълнуваща научна фантастика. Но ако погледнете проектодокументите, разменени от бюрократите в залите на ООН, се оказва, че страните се подготвят за това “, подчертава изданието.

Но работата се усложнява от факта, че докато дейностите по забрана на роботите-убийци имат превантивен характер и проверката на прилагането на забраната, ако бъде приета, ще бъде трудно и може би дори нереалистично, пише Time.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Time
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка