Психолог: Причината за паниката в Сливен е добре дирижирана масова психоза

Pan.bg 08 окт 2019 | 20:53 views (344) commentaries(0)
img
frognews.bg


Вече има досъдебно производство срещу неизвестен извършител за създаване на паника и страх сред населението в Сливен. Психологът Младен Владимиров определи случилото се като масова психоза, добре дирижирана.

В ромската махала в Сливен смятат, че тази невярна информация е тръгнала от ромски пастори, които са около 29 в кв "Надежда", съобщава БНТ. Според пастора Сашо Василев обаче, те не са казвали децата да не ходят на училище, а местните просто са повярвали на една фалшива новина.

Местният семеен лекар д-р Стефан Панайотов обясни, че е много важно компетентните органи да си свършат работата бързо, защото в случая има заиграване с хората и утре може да се пусне друг слух.

"Стратегията я няма и на нейно място остана вакуум, сега този вакуум го запълваме със страховете", така психологът Младен Владимиров описа случващото се с реакцията срещу неприетата Стратегия за детето и паниката, че някой ще отнеме деца от родителите им.

Според психолога този процес се случва по организиран начин в социалните мрежи в последните месеци. А в момента се използва моментът, че учебната година е започнала.

"В момента ние чуваме за първи път ясно да се артикулира и аргументира, че стратегията не съществува. Нещо, което трябваше да се случи много отдавна", обясни той. По мнение на психолога липсва мисия и визия за политиката спрямо децата.

"Идеята на стратегията, дали ще бъде тази, дали ще бъде следващата, е да създаде една по-добра среда за нашите деца. И никой, нито норвежци, шведи, Тимбукту, ще дойде да вземе тези деца", допълни той.

Младен Владимиров каза, че трябва да се поговори с родителите, които в момента се притесняват за децата си, защото страховете им трябва да бъде анализирани.

Причините за доверието във фалшива информация, Владимиров обясни така:

"Две важни неща - защото когато има една лъжа, трябва да ѝ се даде опровержение. Това, което направиха представителите на изпълнителната власт от вчерашния ден. И второто - защото в социалните мрежи много бързо се развиват слухове", допълни още той.

Според него в ромските общности тази информация се разпространява бързо, защото там пасторите се ползват с много сериозно доверие. Въпреки това, той допълни и че много интелигентни хора, работещи в институции, свързани с деца, вярват на подобни слухове.

"Това, че няма стратегия е страшното. На нас ни трябва
цел, мисия и визия къде трябва да бъдат българските деца, защото българското дете е най-голямата ценност", заключи Младен Владимиров.

Обстановката в Сливен и района вече се успокоява и повечето деца са на училище.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка