Навлиза ли в рецесия световната икономика?

Pan.bg 14 окт 2019 | 00:42 views (400) commentaries(0)
img
/КРОСС/ Най-горещата тема на световните финансови пазари е дали световната икономика се насочва към рецесия, пише Bloomberg.

Сигналната лампа за повечето развити икономики е да бъдат отчетени две последователни тримесечия на свиване на БВП. В САЩ, например, това разбиране лежи върху общото решение на група учени, сформирана от Националното бюро за икономически изследвания.

Когато обаче става въпрос за световната икономика, нещата не стоят така просто. Класическото определение за рецесия се използва за проследяване на икономически двигатели като САЩ и Германия, но в момента развиващите се пазари заемат по-голям дял от световния БВП и забавянето на растежа дори до умерени темпове на ръст е проблем. Такъв пример е Китай, за чиято икономика се бие алармен сигнал доста преди икономиката да започне да се свива.

Преди десетилетие, когато светът за последно беше в рецесия, Международният валутен фонд опита да промени определението за глобална рецесия спрямо използваното от по-рано за ръст от под 3%.

При направено проучване през април 2009 г. икономистите решиха, че намаляването на БВП на глава от населението е основният индикатор за анализ на икономиката заедно с нивата на безработица, търговия, индустриална продукция и търсене на петрол в световен мащаб. Според прилагането на такива критерии глобални рецесии е имало през 1975 г., 1982 г., 1991 г. и 2009 г. Някои икономисти включват и 2001 г.

И докато Международният валутен фонд е напът да намали прогнозите си за глобалния растеж през тази година от сегашните 3,2%, което така или иначе е най-слабото представяне от 2009 г., то от институцията не говорят за рецесия. Управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева засега предпочита да предупреждава „за синхронизирано забавяне“.

„Докато инерцията в световната икономика очевидно се забави през последната година, ние все още смятаме, че рискът от глобална рецесия е едва около 30% през следващите две години“, заяви Якоб Ехолд Кристенсен от Danske. Според анализаторът една от причините е, че все още се има възможност централните банки и националните правителства да стимулират своите икономики, за да смекчат евентуален продължителен спад.

„Според нас най-големият риск за световната икономика е допълнителна ескалация на търговската война между САЩ и Китай", каза още Кристенсен.
реклама
Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция "КРОСС"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка