Доц. Петър Ненков, военен историк: Сериозен принос за подготовката на Парашутната дружина има командирът й капитан Любомир Ноев

Pan.bg 20 окт 2019 | 07:36 views (300) commentaries(0)
img
"Фокус"София. Парашутната дружина е най-елитното подразделение на Българската армия в годините на Втората световна война, обучено и окомплектовано изцяло по немски образец. Това каза в предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ военният историк доц. Петър Ненков, по повод Денят на военния парашутист 18 октомври. Ненков изтъкна, че Парашутната дружина остава в историята, след като с цената на много човешки жертви успява да пробие немската отбрана и да превземат връх Стражин по време на Страцино-Кумановската настъпателна операция в заключителния етап на Втората световна война.
„Главнокомандващият Българската армия в заключителния етап на войната – ген. лейтенант Иван Маринов пита след боя ген. Владимир Стойчев: „Защо парашутната дружина, която е обучена във Военнопарашутното училище в Брауншвайг, Германия, обучена за съвсем други задачи, е хвърлена брутално в атаката срещу Стражин. Тогава командващият Първа Българска армия, без да се замисли, отговаря: Защото нямаше кой друг да направи пробива“, разказа историкът.
Доц. Петър Ненков опроверга твърдението, че властта след 9 септември 1944 година е недолюбвала обучените в Германия парашутисти и затова ги ползвала като пушечно месо в битката за Стражин. Историкът уточни, че обучението на Парашутната дружина в Брауншвайг, Германия е трябвало да продължи шест месеца, но е било съкратено на три месеца. „Макар и все още съюзници във войната, немците крият от българите някой от тънкостите за тактиката на въздушния десант. Момчетата са дообучени като парашутисти от командира на Парашутната дружина капитан Любомир Ноев, който взима от немската школа ръководства и методики и разработва първите програми за обучение. Той оцелява в боевете при Стражин, но е убит в заключителната фаза на войната през 1945 в Словения.
Тялото на Любомир Ноев, който посмъртно е произведен в подполковник, е погребано при неговите бойни другари на Алеята на парашутисти на Централните софийските гробища.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка