Не се предвижда вдигане на базата за определяне на военните заплати

Pan.bg 23 окт 2019 | 12:35 views (596) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов


Актуализирането в съответствие със съществуващите пазарни условия на труд е необходимо, но средства в бюджета за следващата година не се предвиждат, става ясно от отговор на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на народния представител ген. Константин Попов.

„При последните консултации с Министерството на финансите в процеса на изготвяне на проектобюджета за 2020 г., за Министерството на отбраната са предвидени допълнително 83 млн. лв. разходи за персонал, което ще позволи възнагражденията на служителите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия да се повишат средно с 10 процента през 2020 г.” Това се посочва в писмения отговор на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпроса на народния представител ген. Константин Попов. Председателят на Комисията по отбрана попита министъра: „Какви усилия полага Министерството на отбраната за постигане на адекватно равнище на заплащане на хората в отбраната. Планира ли се промяна на базата за определяне на основното месечно възнаграждение на военнослужещите и какви конкрети мерки се предвиждат за 2020 г.“

От отговора става ясно, че базата от 380 лв. ще се запази и през следващата година. Министърът информира, че „Министерството на отбраната в рамките на провеждащия се Стратегически преглед на отбраната извършва и планира да извърши действия в посока на разработване на стратегическа политика с широк времеви хоризонт на действие за доходите на заетите в Министерството на отбраната, изградена на основата на изследвания и анализи, както и преразглеждане на действали и действащи нормативни актове, свързани с основните и допълнителните плащания, правата и доходите на работещите в нея.”

Базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност във Въоръжените сили е 380 лв. и тя не е променяна от 2009 г., т.е. вече десет години. И изостава чувствително от минималната работна заплата. През 2009 г., например, тя е била 376 лв., т.е. 57 на сто по-голяма от минималната работна заплата. В резултат на нейното замразяване през тази година минималната работна заплата е с 47 процента по-висока от базата. Така е не само за системата на Министерството на отбраната, но и за целия сектор на сигурността – МВР, ДАНС, НСО и ДАР. В отговора се подчертава, че за запазване
на социалния и моралния ефект от въвеждането на базата е необходимо тя да се актуализира в съответствие със съществуващите пазарни условия на труд.

Така че остава само 10-процентно увеличение на военните заплати, т.е. толкова, колкото и на целия държавен сектор, какото обеща премиерът Бойко Борисов. То обаче едва ли ще бъде достатъчна мотивация за военнослужещите и за кандидатите за приемане в аримята. От Щаба на отбраната прогнозират, че с тези плахи стъпки некомплектът от личен състав ще бъде преодолян едва след 5-6 години. Такова предложение имаше миналата година по това време. Парламентарната група „БСП за България” поиска между двете четения на закона за държавния бюджет за 2019 г. базата за изчисляване на военните заплати да се вдигне на 510 лв., която от години стои на 380 лв. Не тайна, че това е една от най-коментираните и най - ефективните възможности за повишаване социалния статус на военнослужещите и решаване на проблема от недостиг на личен състав. Управляващите, обаче се задоволиха с ръст на заплатите, който не дава очаквания резултат, макар че и от военното ръководство не криеха желанието си за изравняване на базата с минималната работна заплата за страната. Получава са така, че държавата дава милиарди за техника, но не и за хората в отбраната. Предстои да видим дали все пак в новия бюджет ще настъпи сериозна промяна в политиката им по възнагражденията на военнослужещите.

В Закона за отбраната и въоръжените сили е записано, че военнослужещите имат право на основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и с присвоеното им военно звание. Размерите на основното месечно възнаграждение се определят с акт на министъра на

отбраната. Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България, като месечното възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата, както следва: за офицери - не по-малко от 2,3; за офицерски кандидати и сержанти - не по-малко от 1,75; за войници (матроси) - не по-малко от 1,6. Законодателят е дал възможност на министъра на отбраната със свой акт да вдига военните заплати, като варира със споменатите коефициенти. При настоящата база от 380 лв. днес реалните коефициенти за разлиичните категории военнослужещи са от 2,2 до 3,2, се посочва в отговора.

Какво би могло да се случи? Ако правителството и Народното събрание погледнат с добро око към военнослужещите и всички служители в сектора на сигурността, е възможно базата да се вдигне на 560 лв., например, колкото е минималната работна заплата. Коефициентите зависят от решението на министъра на отбраната. Тогава лейтенантът може да започне офицерската си служба с основно месечно възнаграждение около 1600-1700 лв., а войникът – с 1100-1200 в. Защото колкото и да му се иска на министъра да вдига коефициентите, при 380 лв. база усилията му са обречени.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker