С проекта за бойните машини на пехотата се случват хубави неща

Pan.bg 07 ное 2019 | 13:07 views (1633) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

„Както е известно, вече изпратихме исканията за оферти. Очакваме до 16 декември те да бъдат при нас. Веднага след това започваме обработката и оценката. Оптимистичната ми прогноза е, че до средата на февруари офертите да бъдат оценени и да преминем към втория етап на оценката.” Това каза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, отговаряйки на въпроси на журналисти на учебен центърл „Сливница”.

-Г-н генерал-майор, свършиха ли изпитанията на Сухопътни войски за тази година?

- Не са. В момента продължават ротните тактически учения, които ще завършат в началото на декември. Като цяло, обаче, годината е добра за нас. Успяхме да задържим способностите си, които притежаваме. Успяхме да изпълним всички задачи, поставени по трите мисии. Ние бяхме там, където трябва да бъдем и там, където имаше нужда от нас. Оценяваме годината, като добра.

-По-малко ли офицери и войници си тръгнаха от Сухопътни войски, отколкото постъпиха?

- Да, през тази година броят на приетите войници е по-голям от брой на напусналите. Същото, в някаква степен, важи и за офицерите. Броят на напусналите през тази и миналата година е почти един и същ. През тази година випускът от офицери беше по-голям. Очакваме с нетърпение следващите години до 2021 г., когато випуските на военното училище ще бъдат значително по-големи. Това ни дава надежда. Не зная дали по отношение на войниците това е тенденция. Надявам се да е тенденция. Ако през следващата година постигнем същите резултати, наистина ще бъдем доволни и това ще покаже, че нещата вървят в правилната посока. Искрено се надявам, че усилията на министър Каракачанов и кампанията „Бъди войник” да дадат своите резултати, което сега е така и ще продължи през следващата година.

-Какъв е анализът ви по този въпрос?

- Имаме още един конкурс, който ще приключи. Като видим резултатите от него, ще направим анализ за Сухопътни войски.

-Какви са впечатленията Ви от физическото и здравословно състояние на кандидатите? Има ли и нормативни промени по тази тема?


- Бяха съкратени някои от сроковете. Беше дадена възможност първоначалните медицински прегледи да се провеждат не само във ВМА в София, но и във военните болници в страната. Това е добро, ще има резултат. Ние сме едни от първите, които виждат недостатъчния физически статус на подрастващите. Това, че толкова много
кандидати отпадат на изпита по физическа подготовка, говори за лошото физическо състояние на момчетата и на момичетата. Категорично, обаче не сме съгласни да бъдат намалявани изискванията, както за медицинските прегледи, така и за физическите тестове. На пръв поглед, това ще ни даде възможност да приеме повече хора. Следствията, обаче ще бъдат ужасни. Тези хора няма да бъдат в строя, а във военните болници, а ние не искаме това.

-Продължава ли ремонтът на танковете Т-72?

- Да, и искам да отбележа, че ремонтът, който колегите в ТЕРЕМ извършиха е много добър. През следващата година също имаме предвидени танкове за ремонт. Това за нас е много важно. Ще започнем ремонт и на автомобилите „Татра” и обновяваме, доколкото е възможно. Работим в тази посока.

-Какво се случва с основния проект за модернизиране на Сухопътни войски за доставяне на бойни бронирани машини?

- С този проект се случват хубави неща. През миналата година бях умерен оптимист и с тенденции към влошаване. Тази година съм умерен оптимист по отношение на проекта. Както е известно, вече изпратихме исканията за оферти. Очакваме до 16 декември те да бъдат при нас. Веднага след това започваме обработката и оценката. Оптимистичната ми прогноза е, че до средата на февруари офертите да бъдат оценени и да преминем към втория етап на оценката. На втория етап от двамата избрани изпълнители ще се поиска да представят поне основната машина и някои от системите, които да бъдат тествани дали покриват качествата, които са декларирани от фирмите.

-Структурни промени в Сухопътни войски ще има ли през 2020 г., включително ликвидиране на формирования?

- За ликвидиране изобщо не се говори. През 2020 г. завършва План 2020. В него има леки промени по отношение на личен състав, но не и сериозни структурни промени. Когато излязат резултатите от Прегледа на отбраната, тогава ще можем да говорим какво предстои на Сухопътни войски, като структурни промени, нови формирования и увеличаване на личен състав. Но това е много далеч в бъдещето.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker