Красимир Райдовски: Нинова няма да подаде оставка, десницата е бутафорна, тя се пръкна от бездарни членове на БКП

Pan.bg 16 ное 2019 | 11:54 views (491) commentaries(0)
img
pik.bgБСП отново заприлича на врящ котел след местните избори. За пореден път се заговори за потенциална оставка на лидерката Корнелия Нинова. Самата тя пък обяви, че е БСП е умножила резултатите на столетницата в сравнение с предшестващите избори.Вътрешнопартийната опозиция разпространи апел за оставка на Нинова в навечерието на утрешното заседание на пленума, когато ще се обсъжда представянето на столетницата на местните избори. Под документа се подписаха 50 социалисти, сред които Михаил Миков, Ангел Найденов, Велислава Дърева, Георги Божинов, Красимир Янков. Писмото е разпратено по електронната поща до всички членове на Националния съвет на БСП.

Градската десница, която доскоро се смяташе за мъртва, пък за първи път от десетилетия излезе от сянката. Този път обаче тя бе атакувана като политическа формация, която работи с БСП.

Потърсихме за коментар Красимир Райдовски, шеф на пресцентъра на правителството на Жан Виденов и дългогодишен наблюдател на процесите в БСП.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Обикновено след избори всички партии се оказват победители. След този вот Корнелия Нинова обяви, че БСП е постигнала добри резултати. Какво е вашето мнение за представянето на столетницата г-н Райдовски?

– Съгласен съм с оценката на госпожа Нинова, резултатите не са добри, те са „непоносимо добри“. Но според мен тази оценка не е обективна.

Обективността на оценката зависи от базата за сравнение. Зависи от нивото, до което си вдигнал летвата на нормата на успеха.

В този случай летвата е близо до нивото на нулата.

И за да не съм голословен, вижте доклада на Михаил Миков като председател на БСП от 2015 година: БСП има 930 общински съветници,к метовете на общини са 60.

След общинските избори 2019 г. , според госпожа Нинова кметовете на БСП са 61 и 1005 общински съветници

Е, това не е ли „мега добър“ резултат!

Според мен, на фона на изборите от 2015 г. реално добри резултати, харесва ли ни или не, постигна ДПС.

Движението постигна 916 общински съветници, кметовете са 47.

- Като наблюдател на БСП от самото й начало пред 89-те години на миналия век бихте ли описали какво е състоянието й сега?

– Опортюнизмът и демагогията на опортюнистите могат да намерят място само в такава социалистическа партия, в която теоретическата подготовка
отсъства или е слаба.

Това не съм го измислил аз. Казал го е Дядото преди повече от 160 години. Не дядото - Велислава Дърева, а Дядото – Димитър Благоев. Генезисът на актуалното състояние и процесите за идейното обезличаване на БСП днес са заложени в началото на 90-те години от другарите Андрей Луканов и Александър Лилов.

Кризата в БСП се задълбочава непрекъснато. Обезличена идеологически, съсипвана от вътрешно-партийни боричкания с цел – овладяване на властовия ресурс за постигане на лични интереси.

Постоянна загуба на доверието на хората в резултат на изоставени социални каузи, без ясна, категорична опозиционна политика. Днес, когато хора като Светлана Шаренкова, Димитър Иванов-Гестапото, Бригадир Аспарухов, Тома Томов, Георги Михайлов са емблемите на БСП, за каква партия говорим?!

- Ще подаде ли оставка Корнелия Нинова? След изборите пак се заговори за това.

- Не бива да се очаква, че оставката на госпожа Нинова ще реши проблемите и ще възстанови авторитета на БСП. Били сме зрители на цирка с оставката на госпожата. А не се знае дали, както се говори, Румен Овчаров отново ще я посъветва да се оттегли.

Не съм човекът, който може да каже кой и защо да застане начело на БСП след госпожата Нинова. Тя каквото можа, даде от себе си. В тази партия има хора, които могат да работят за възстановяване на нейния авторитет, за извеждането й на полагащото й се место в политическото пространство. Но те не са в редиците на реваншистите на герговци и мерджановци. Проблемът на тази партия е концептуален и според мен, дори и един съвременен Данко (б.а. - герой на Максим Горки. Той изтръгва сърцето си, за да спаси народа си) трудно може да я изправи на крака.

„Мега“ резултатите от последните избори дават възможности на госпожа Нинова за разчистване на лични сметки и бетониране на ръководните си позиции във връзка с предстоящия партиен конгрес. Да прехвърли вината върху други и да започне лова на вещиците. Според източници, близки до „Позитано“, основната цел на гнева й ще бъде организационният секретар на БСП.

- Ако все пак подаде оставка, има ли кой да застане начело на БСП? Има ли изявени лидери в партията в момента?

- Решението на ръководството на БСП за обща борба срещу ГЕРБ ми припомня Гърция от 1989 година. На парламентарните избори тогава в Гърция гръцката компартия се коалира с дясната Нова Демокрация срещу ПАСОК. Коалиционното правителство просъществува по-малко от година, а гръцката компартия вече 30 години е в будна политическа кома.

Подобна беше и ситуацията по време на последните общински избори.

Госпожа Манолова правеше всичко възможно да се разграничи от БСП - партията, която я извади от нищото. И отврати, според мен, голям процент от хората, които биха гласували за кандидата на БСП.

- Обединиха ли се леви и десни срещу ГЕРБ на изборите или се получи нещо друго?

- По своя генезис десницата в България е бутафорна. Спомнете си как се пръкна след ноемврийския преврат през 1989 година - бездарни, амбициозни членове на БКП решиха,че са бащите на десницата.

Трагичното е, че им повярваха, защото автентичните противници на комунистическата власт бяха елиминирани от тези палячовци.

Конкретен пример – Елеонора Николова, избрана за кмет на Русе с листата на СДС през 2002 година откровеничи – станах член на БКП за да правя кариера като юрист. Два пъти мъжът на годината Иван Костов доказа, че съм имал право.

Той осъществи това, което госпожа Нинова прави сега с БСП.

Според моето скромно мнение, мен за господин Костов няма нищо по-свято от парите. Ако не беше така, би ли ми предложил, чрез централния печат през 97 година, да ме вземе съветник в Министерския съвет ако му донеса куфарче с пари?!

Доказа го и чрез договора на дъщеря си с КТБ, който стана публично известен преди няколко години. За него не бива да се говори като за политик, както и самият той каза.

- Какво представлява десницата в момента? Има ли я наистина? В едно интервю за нас преди време казахте, че Иван Костов е унищожил СДС и истинската десница безвъзвратно. Още ли мислите така?

- В България няма класическо ляво и дясно. В България се реализира прогнозата на гурото на госпожа Нинова , голфъра –социолог и прогресивен младеж , артикулирана в навечерието на президентските избори през 1996 г.

„ …… сменя се не просто формата на собствеността, нацията се разделя на бедни и богати, за дълго време, ако ние искаме да вървим в посока европейски континент. Тоест ако бъде много несправедлив процес, когато едните се оказват богати, а другите бедни, го смятаме за необходим, за да имаме подем на нацията……“

И естествено мястото на идеолозите на този преход трябва да е в групичката на богатите, а другите ги яли кучетата.

- Какво е бъдещето на лявото и дясното в България?

- На практика, разликата между „лявото“ и „дясното“ е само в сферата на вербалните послания за масова консумация.

В България идеологията на лявото и на дясното са парите, и колкото повече толкова повече, както би казал бащата на Мечо Пух - Алън Милн. Важи особено за т.н. „леви“, които са леви, но с десен джоб. Както ни казва Библията – за всичко си има време…..
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка