Д-р Искрен Иванов: Макрон стана жертва на Наполеонов комплекс

Pan.bg 21 ное 2019 | 03:06 views (320) commentaries(0)
img
/КРОСС/ След Френската революция французите винаги са били разделени на две - онази група, които искрено вярват в културната стойност на Френската революция, и тези, които смятат, че се е случило нещо ужасно.

Френският президент Еманюел Макрон стана жертва на т.нар. "Наполеонов комплекс" - смятайки, че Франция след Brexit може да обедини Европа, заяви д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Притеснително е случващото се в Северна Македония и позицията на Русия относно евроинтеграцията на страната, както и коментарите относно НАТО".

"След края на Втората световна война Франция престава да бъде глобален актьор. Тя винаги ще остане в икономическата сянка на Германия. Германия подкрепи САЩ във въшнополитически план не само заради гарантирането на германската независимост, но и заради това, че Германия ще бъде основният икономически актьор в Европа след Brexit. Различията между Франция и Германия стават все по-отчетливи. Зараждат се националистически движения", подчерта гостът.

"Ако Макрон наистина си мисли, че Франция може да обедини самостоятелно Европа с помощта на Русия, интегрирайки я в колективната система за сигурност, се опасявам, че така френският президент работи срещу националния интерес на собствената си държава".

Интересите на Русия на Балканския полуостров се свеждат преди всичко до това да създаде геостратегическа ос, културна ос, която да бъде проевразийска, коментира д-р Искрен Иванов.

"Разследването за руската намеса в американските избори рано или късно ще трябва да приключи", смята д-р Иванов.

Гостът даде и един пример. В САЩ той е разговарял с членове на политическия елит, които относно руската намеса са казали, че смятат, че става дума за индиректна намеса, която е разделила общественото мнение в САЩ, за да се стигне до избора на Доналд Тръмп.

Русия демонстрира поведение на стремеж към завръщането на международната сцена като глобален актьор. Тя иска да възроди СССР, само че този път терминът е евразийска империя".

Москва/Киев


"При всички положения има затопляне на отношенията между Русия и Украйна", твърди Искрен Иванов, допълвайки, че Украйна има два избора - да отстоява твърдо антируската линия, или да се сближи с Москва. По думите на госта независимостта на Украйна обаче трябва да бъде поставена от самата нея на първо място в случая.
реклама
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка