Мустафа Карадайъ: ГЕРБ и БСП имат договорка за увеличаване на партийната субсидия

Pan.bg 05 дек 2019 | 14:15 views (331) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ предупреди, че лидерите на ГЕРБ и ДПС са се договорили да прокарат увеличаване на партийната субсидия на 8 лева на глас. В проекта за бюджет за 2020 г., който в момента се гласува окончателно от Народното събрание, е предвидено партийната субсидия догодина да бъде 1 лев на глас. Между двете четения обаче БСП поиска субсидията да бъде 8 лева на глас, но предложението беше отхвърлено от ресорната комисия.

"Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП", каза днес пред журналисти в парламента Мустафа Карадайъ. Той припомни позицията на ДПС, че с намаляването на субсидията на 1 лев ще бъдат ощетени най-малките партии, които няма да могат да финансират дейността си.

Партийната субсидия беше намалена от 11 лева на 1 лев за глас през юли тази година с промяна в Закона за държавния бюджет за 2019 г., която получи подкрепата на ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Атака". С орязването на държавната субсидия обаче се позволи бизнесът да финансира без лимит политическите партии. До промяна в начина на финансиране на партиите се стигна, след като "Шоуто на Слави" представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Оказа се, че сумите се формират на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на гласовете за съответната политическа сила с право на субсидия. Тогава финансовият министър Владислав Горанов оправда разминаването със законови несъвършенства.

Сега Мустафа Карадайъ разказа, че още тогава ДПС са имали среща с ГЕРБ, на която е присъствала и председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. "На срещата ние заявихме, че 1 лв. субсидия е популистки ход. "Или 0 лв. за политическите партии, за да могат да финансират дейността си чрез дарения, прозрачно и открито. Г-жа Стоянова от ГЕРБ тогава заяви, че популисткото предложение на ГЕРБ е временна мярка и до внасянето на държавния бюджет ГЕРБ ще инициират широк обществен дебат по темата, за да се намери най-правилното решение за субсидиите на политическите партии. Днес сме
свидетели, че такъв обществен дебат не е проведен", заяви председателят на ДПС.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов каза, че не знае за договорка между лидерите на ГЕРБ и БСП.

"Не ми е известна договорка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова за партийните субсидии, нашата позиция остава непроменена", заяви Горанов и призова да се изчака гласуването в пленарна зала, "да видим дали тези подозрения на г-н Карадайъ ще се материализират". По думите му от лятото, когато субсидията бе намалена, досега нищо не се е променило.

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че думите на Карадайъ са лъжа. Тя обяви, че това е опит ДПС да прикрие известния и сред децата факт, че участва в управлението. Освен това - на движението било удобно партиите да се финансират от лобита, които да диктуват политиката. "Един лев субсидия на партиите е убийство за опозицията", каза Нинова, след което обяви, че е канила партиите на консултации за друг размер на субсидията, но не са се разбрали.

Същевременно вчера депутатът от БСП и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин съобщи, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е препоръчала да бъде отменено решението на българския парламент за орязване на субсидиите. Той обясни, че е поискал становището, а ОССЕ е изразила опасения във връзка с принципа на политическия плурализъм. По думите му организацията е посочила, че е необходима гаранция, че системата на финансиране на политическите формации цели защита на политическия плурализъм, и е препоръчала да бъдат въведени лимити за даренията от бизнеса и частни лица. Днес Нинова цитира това становище.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка