Български "Спартан" с мисия в Либия

Pan.bg 29 юни 2011 | 21:08 views (3299) commentaries(1)
img На 28 юни български "Спартан", борд 073 от авиобаза "Враждебна кацна на летището в Бенгази. Въпреки въздушната блокада на Либия, българският военен самолет получи разрешение от НАТО да кацне в Бенгази. На борда му бе и външния ни министър Николай Младенов.
Хуманитарна помощ, лекарства и други животоспасяващи средства за населението на Бенгази достави вчера наша делегация, водена от външния министър Николай Младенов. Той пристигна на еднодневно изненадващо посещение в бастиона на бунтовниците срещу режима на Муамар Кадафи.

image
Снимка - БТВ

Военнотранспортният самолет "Спартан" с топдипломата ни се приземи успешно вчера по обяд в раздираната от февруари насам в жестока гражданска война северноафриканска страна, в която до момента са загинали над 15 000 души. Краят й обаче е съвсем неясен на фона на продължаващия безмилостен обстрел на силите на Кадафи срещу собствения му народ и ракети и бомби на НАТО в отговор на престъпленията на диктатора.

image

image
Борд 072 по време на авиошоуто на "Тъндърбърдс" на 25 юни

Бихме приели отново български здравни работници в Бенгази. Това заявил председателят на Националния преходен съвет на Либия Мустафа Абдел Джалил на срещата си с българския външен министър. Вчера той посети Бенгази за първа среща с либийските бунтовници, на която бил коментиран и случаят с петте медицински сестри, осъдени на смърт в Джамахирията. И Джалил, и Младенов били единодушни, че миналото си е минало и трябва да се гледа напред. Шефът на либийската опозиция заявил, че вероятно случаят със сестрите е бил инсцениран от службите на Кадафи.
В подобен дух бяха и думите на Младенов на пресконференция по-късно, на която той заяви, че отговорността за случилото се не лежи нито върху хората на Бенгази, нито върху медиците ни. Джалил заявил пред първия ни дипломат, че България е оставила трайна следа в изграждането на либийското здравеопазване. Либийските бунтовници са отправили призив за подкрепа под формата на медицински служители и лекарства. Случаят със сестрите обаче не е забравен сред хората на Бенгази и беше отправен като въпрос към Младенов от един от местните журналисти на пресконференция.
По време на срещите си с членовете на Временния национален съвет Младенов им разказал и за неотдавнашния
тримесечен арест на българския лекар Атанас Кръстев, обвинен в шпионаж. "Единственият му грях е бил, че имаше това в себе си", каза Младенов на брифинг с Джалил, показвайки трицветното либийско знаме, датиращо от времето преди режима на полковника, което бунтовниците реабилитираха. Случаят с Кръстев беше посочен и като опит за влошаване на отношенията между България и Либия. "Нашите народи са свързани от много десетилетия и въпреки опитите на някои диктатори да попречат на развитието на това приятелство то ще е по-силно от тях", каза министър Младенов, визирайки Муамар Кадафи.
Вчера стана ясно, че България приема Временния национален съвет като представител на либийския народ, или с други думи, го приема наред с Триполи за свой легитимен партньор. Това направи в същия ден и Хърватия, като Младенов беше упълномощен да говори и от нейно име. Младенов обясни, че правим това сега заради грижата за българската общност и нейната безопасност в Либия. България подкрепя всички, които се опитват да изградят държави на базата на демокрацията, правото и защитата на човешките права. Вашият съвет е заявил, че това са целите му, каза Младенов. Той направи паралел с българската история, заявявайки, че ние също сме извървели прехода от диктатура към демокрация. Ние оценяваме високо правителството на България, което ни подкрепя от началото, включително в качеството си на член на ЕС, каза от своя страна Мустафа Джалил. По време на срещата с членовете на опозиционното правителство Младенов подари на домакините си книгата на Екатерина Петрова "Непозната светлина - история на Либия". Той се снима с предизвикалото масов интерес малко момченце в традиционна либийска одежда, след което сам направи знака на победата. Зам. външният министър Али ал Исауи призова Младенов да ходатайства пред международната общност за размразяване на авоарите на Кадафи в полза на бунтовниците. Точно когато българският министър обещаваше подкрепа за опозицията, българското знаме зад него се свлече на земята, но бързо бе вдигнато от домакините. На срещата Младенов и домакините му договорили визита на делегация на Временния съвет в София в близко бъдеще.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Стършел 29 юни 2011, 23:07
   
  0
   
  0

  В Графа на 25 юни беше борд 072, за информация само.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка