Русия зарадва ветерните си за 75 години от Втората световна война, а България...?

Pan.bg 20 яну 2020 | 11:19 views (408) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Еднократно плащане за 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война ще възлиза на 75 хиляди рубли (2150 лева) за всеки ветеран и 50 хиляди рубли (1430 лв.) за работниците от тила. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с ветерани и представители на обществени патриотични сдружения, предава ТАСС.

Той припомни, че обикновено на годишнината от Победата еднократните плащания са 10 хиляди рубли (285 лв.) за ветерани и 5 хиляди рубли (145 лв) за работниците от тила. „През тази година отбелязваме 75 години от Победата, затова ще окажем помощ, свързана с тази дата: ще дадем по 75 хиляди рубли на ветераните и всички категории, приравнени с тях, и по 50 хиляди на тружениците от тила“, заяви държавният глава.

Ще бъде чест за българското правителство, ако вземе подобно решение и за българските ветерани от Втората световна война. Сметката по около 2000 лв. на човек почти няма да се отрази на държавния бюджет. От друга страна този скромен жест ще покаже уважение на българската държава към тези мъже и жени, които преди повече от седем десетилетия не се поколебаха да се жертват в борбата срещу хитлерофашизма.

Не може да има съмнение, че тези българи, които сега са на възраст между 92 и 102 години заслужават такова внимание. Те бяха в състава на нашата армия, която с решителни действия в заключителния етап на Втората световна война се отдалечава на повече от 1000 км от родината и достига подножието на Австрийските Алпи.
За първи път в тринадесетвековната ни история български войски действат толкова далеч. Някога воините на Крум и Омуртаг водят боеве с аварите и франките по долините на Сава, Драва и Мур, но не достигат планините, от които извират тези реки. Това правят единадесет века по- късно техните потомци, воините от Първа българска армия. Победите по бойните фронтове на Европа са с цената на 12 587 загинали и много повече ранени.

А тези, които се върнаха живи продължиха да служат на Родината си в различни професионални области.


Чест и слава за всеки от тях!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker