Водният потенциал в България не е напълно усвоен

Pan.bg 23 яну 2020 | 12:12 views (320) commentaries(1)
img
news.bg


Водният потенциал в България не е напълно усвоен и това се знае от еспертите. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Валентин Колев, бивш директор на ЕСО и преподавател в Техническия университет.

"Ако в Европейските държави водният ресурс е развит около 60%, то в България е до 40%, посочи Колев и допълни, че страната ни има все още неизползван воден потенциал.

На въпроса дали отклоняването на водата от Белмекен към Перник може да рефлектира върху сигурността на АЕЦ "Козлодуй", Колев коментира, че проблемът се корени в това, че според данните на Асоциациите на хидропроизводителите притоците са с 30% по-малко за 2019 г.Колев обясни, че язовирите на големите водноелектрически централи са пълни на около 67%.

Цената на електрическата енергия в България е най-висока от цяла Европа. Причината затова са цените на емисиите въглероден диоксид, заяви Валенитн Колев по темата за цената на електрическа енергия и дали водната криза ще има отражение. Производството на ток от водноелектрически централи участва, в зависимост от годината, между 5% и 10% в енергийния баланс.

Еленко Божков поясни, че 300 литра на секунда за Перник, за които говори министър-председателят, са 9,5 куб. метра за година. Той добави, че трите генератора на ПАВЕЦ "Чаира" и петте на ПАВЕЦ "Белмекен" дават общо 1000 мегавата, с които може да се замести хилядникът на атомната централа при авария. Колко ще похарчат те?", коментира бившият член на КЕВР Еленко Божков.

"Тези 10 милиона, които Перник ще похарчи за една година, тези централи ще произведат електрическа енергия за 15 часа. Това е времето, за което бяха отстранени двете аварии в Козлодуй, миналата година. С липсата на тази вода от деривация Грънчар се намаля сигурността на електроенергийната ни система", поясни още бившият член на КЕВР Еленко Божков.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 23 яну 2020, 12:26
   
  4
   
  0

  То е смешно в България да няма вода? Имаме толкова реки, езера и даже и море...
  Не сме в пустиня.
  Иска се обаче да има сондажи за подземни води, тръбопроводи и пречиствателни, преработващи станции и ето ти от природна вода, станало питейна за битови нужди!
  НО, някога България беше индустриално силна страна и щеше и сама да си разработи съоръженията за такива станции...
  "Демокрацията", капитализма унищожи това, което имаше, а младите, умни и образовани българи, разработват сега всякаква сложна техника, при тези, от които дойде насам "демокрацията" :)!

  Пък сега нямало вода? То няма вече хора, вие за вода сте тръгнали да се тревожите :)?
  Хората са къде, къде по-важни, но и вода си трябва :)!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker