Ценни съвети как да спирате върху лед

Pan.bg 20 фев 2020 | 09:43 views (438) commentaries(0)
img
auto.blitz.bg


Зимното шофиране изисква специален подход и повишено внимание, особено при трудни метеорологични условия. Експерти дават ценни съвето за това как да спирате в лед.

"Основното правило е да спазвате дистанцията и да започнете да спирате в запас, независимо какъв автомобил имате и с кои системи за активна безопасност е оборудван", пише Иля Пименов.

Ако колата ви е оборудвана с ABS, тогава повечето неприятности под формата на пързаляне и завой с рязко спиране могат да бъдат избегнати - електрониката ще преразпредели спирачните сили на всяко колело. Включването на ABS-системата може да се разбере от трептенето на педала на спирачката и характерното „бърборене“.

Задачата на водача е да не освобождава педала на спирачката и, ако е необходимо, да натиска възможно най-силно, за да спре по-бързо. Важно е, че когато се задейства ABS, автомобилът да остане под вашето управление и да можете да регулирате посоката на му на движение на автомобила.

И така, първата и най-важна грешка на шофьорите на хлъзгав път беше и остава - неспазването на дистанция.

Втората грешка е в спешен случай да се опитват да забавят скороста на автомобила с ръчна скоростна кутия.

Ефективността на подобна маневра ще бъде много по-ниска от натискането на педала на спирачката.

Третата грешка е да се опитате сами да симулирате работата на ABS, ако колата не е оборудвана с такава система. Човек не е в състояние да натисне и освободи педала 10-20 пъти в секунда - така само увеличавате спирачния път.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker