Да не би иракската армия в същността си да “стане руска”?

Pan.bg 21 фев 2020 | 10:29 views (498) commentaries(0)
img
Източник:''Svodka.start.bg''; https://pogled.info/

Пред Ирак се очерта перспективата за разширяване на военното сътрудничество с Русия. В светлината на напрежението със САЩ, флиртът на Ирак с руска военна техника от десетилетие може скоро да се развие в по-сериозни отношения.
В края на 2000-те някои анализатори предположиха, че иракската армия ще бъде въоръжена с предимно американска техника, използвайки американската армия като модел за изграждане на своите въоръжени сили. Ирак обаче все повече се обръща към Русия за военна помощ.
Русия вече е основен доставчик на оръжие за иракската армия и през последното десетилетие Багдад все повече се обръща към Москва за доставки на военна техника, а не към Вашингтон.

Съединените щати доставиха на Багдад 140 ремонтирани бойни танка M1 “Ейбрамс” между 2010 и 2012 година. Въпреки това, когато тези танкове попаднаха в ръцете на иракската шиитска милиция „Хашд ал Шааби“, при това един от тях беше безславно загубен в битка с кюрдската “Пешмерга” през октомври 2017 г., САЩ отказаха техническа поддръжка, за да принудят Багдад да върне бронетехниката.

Поради това Ирак се сблъска с трудности при поддържането на своя флот „Ейбрамс“.
Оттогава Ирак поръча и получи 73 руски танка Т-90С/СК и дори замени „Ейбрамс“, които са част от 35-та бригада на 9-та дивизия на иракската армия, с нови руски танкове.
Освен това Ирак се сдоби с руски Ми-28 и Ми-35, за да оборудва националната си армия вместо американските бойни хеликоптери AH-64 “Апач”, най-вероятно защото Русия не налага строги условия за тяхното използване, а също и защото Багдад има повече опит в експлоатацията и поддръжката на руско оборудване.
Друг пример е оборудването на иракските ВВС с изтребители F-16 IQ “Вайпър”, произведени от американската компания “Локхийд Мартин”. Доставките на самолети по време на войната срещу “Ислямска държава” бяха положителен признак за нарастващото военно сътрудничество между САЩ и Ирак.
Тези изтребители обаче могат също да станат плячка на настоящата криза в отношенията между САЩ и Ирак.

Самолетите F-16, разбира се, са най-модерният самолет в иракския арсенал и за Багдад е много трудно да го обслужва и експлоатира без помощта на САЩ.
Иракските самолети, които нанесоха най-много въздушни удари по време на въздушната операция срещу “Ислямска държава”, бяха щурмовиците Су-25, произведени от Русия, доставени от Москва и Техеран през юни 2014 г., както и транспортните самолети Ан-32, преоборудвани
в бомбардировачи.
Ако иракските военни продължават да се борят срещу “Ислямска държава” без подкрепата на ръководената от САЩ коалиция, тези самолети вероятно ще продължат да извършват по-голямата част от бомбардировките.
В допълнение, F-16 IQ е въоръжен само с ракети въздух-въздух с малък обсег, за разлика от изтребителите F-16 на въздушните сили на съседни Йордания и Турция, оборудвани с ракети с далечен обсег AIM-120 AMRAAM.

Специалистът от Близкия изток Тимур Ахметов, който работи в Анкара от името на Съвета по външни работи на Русия, сподели мислите си за това, което може да доведе до разширяване на военното сътрудничество между Багдад и Москва.
„Мисля, че приоритет във всички преговори между Русия и Ирак ще бъдат оръжията, използвани в антитерористичните операции“, каза той.
"Русия се стреми да укрепи стабилността на държавните институции в Ирак и може да гарантира стабилността на икономическата активност в петролния сектор и стабилността на ситуацията на иракско-сирийската граница”, допълни той.

Москва може да предложи на Багдад различни оръжейни системи, „подходящи за тази задача“. Те варират от артилерийски системи до щурмови хеликоптери.
„Мисля, че Русия е готова да продаде тези видове оръжия, особено след като демонстрира успешната им употреба в Сирия“, заяви Ахметов. Той отбеляза също, че евтиният Су-25, който не изисква големи оперативни разходи, "е по-подходящ за задачите, пред които иракското правителство се сблъсква в момента".

Експертът не е сигурен дали Багдад ще поиска по-усъвършенствани руски многоцелеви самолети като Су-30, Су-34 или Су-35, които могат да използват ракети въздух-въздух Р-77, руският аналог на AMRAAM. Той очаква, че всичко това ще зависи “от това какви приоритети имат иракските ВВС в момента ”.
„Не съм чел новините относно текущите преговори за новите доставки на изтребители“, каза той. “Ако бях на мястото на иракчаните, първо щях да повдигна въпроса за хеликоптерите, а след това да увелича доставките на Су-25 и едва тогава, вероятно, на няколко нови изтребителя”.

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker