Валдис Домбровскис: Няма причина България да се опасява от ”гръцки сценарий”

Pan.bg 23 фев 2020 | 20:25 views (273) commentaries(0)
img
frognews.bg


Гърция има най-високото съотношение държавен дълг/БВП в ЕС, а България – второто най-ниско. Ако България продължи с настоящите си предпазливи фискални и макроикономически политики, няма причина да се опасяваме от „гръцки“ сценарий, до който се стигна поради голям фискален дисбаланс в Гърция. Напротив, приемането на еврото ще бъде полезно за икономиката.

Това каза пред „120 минути“ вицепрезидентът на Европейската комисия с ресор евро и социален диалог Валдис Домбровскис.

Латвийският политик посочи, че още преди въвеждането на новата валута търговците трябва да обозначат и двете цени – в лева и в евро, така че потребителите да свикнат по-лесно с новите суми.

Той коментира и кога България ще влезе в чакалнята на еврозоната: Както знаем, България още през юли 2018 г. пое определени ангажименти, за да гарантира положително решение за присъединяването към валутния механизъм. По отношение изпълнение на ангажиментите, за тези, които се наблюдават от Европейската комисия, мога да кажа, че се движат общо взето по план. За тези, които се наблюдават от Европейската централна банка, мисля, че има нужда от още работа, за опасенията от прегледа на качеството на активите в българската банкова система и рекапитализацията на банките. Българските банки трябва да бъдат рекапитализирани и българските власти следва да работят по въпроса с ЕЦБ. Ако това се движи по план, решението може да бъде взето сравнително скоро, бих казал до половин година, обясни Домбровскис.

Приемането на еврото впоследствие ще пренесе икономическите ползи от еврозоната в България и ще подпомогне икономическото развитие и подобряването на стандарта на живот в страната, посочи вицепрезидентът на ЕК.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker