Енергиен експерт: Страната ни изпусна голяма част от възможностите си

Pan.bg 26 фев 2020 | 09:34 views (311) commentaries(1)
img
frognews.bg


Времето си върви и ще изпуснем възможностите, които дава самата Зелена сделка за региони в преход. Тя не изисква буквално да се затворят топлоелектрическите централи в България, но смисълът на европейските регламенти е такъв. Страната ни изпусна голяма част от възможностите си.

Това заяви енергийният експерт проф. Георги Касчиев пред бТВ и допълни, че каквото и да се прави сега, то трябва да се случи до 2025 г., защото е заплашен енергийният баланс на страната.

По думите му няма да се подписва Зелена сделка, а регламентите вече са приети.

„През 2014 г. в резултат на изследване за енергийния баланс ЕК приема „механизми за резервиране на капацитет“ и приема регламенти да подпомогне тези западащи централи. Още в началото на 2016 г. Полша и други страни кандидатстват по тези мерки. Февруари 2018 г. се подписват първите 6 договора със страни, сред които са Италия, Гърция, Германия, Белгия и Полша. Варшава подписва договори за своите централи, включително за няколко, които се строят“, посочи той.

„Доколкото е известно, миналата година октомври или ноември (България) е изпратила документи в ЕК за започване на тази процедура. Какво съдържат очевидно е една от най-пазените държавни тайни, защото никой не знае“, заяви проф. Касчиев.

Резултат от преговорите ще има чак след 2 години, както е било при другите страни. „Само че има една особеност, която много енергийни експерти явно са я пропуснали, миналата година юни месец се подписва един нов регламент – 943, който влиза в влиза от юли и в чл. 22 е записано, че от юли 2025 г. всички централи с огромни въглеродни емисии, няма да получават държавна помощ“, обясни енергийният експерт, като изключение ще правят централи, за които е бил подписан вече договор.

„Няма задължение да се затварят централите, но те вече ще зависят много от цените на въглеродни емисии“, казва експертът.

Проф. Касчиев отбеляза, че топлоцентралите в басейна на Марица са изключително важни за енергийния ни баланс и дават около 3000 мегавата. Според него АЕЦ „Белене“ не може да ги замени, още повече че се предвижда атомната централа да влее в експлоатация да влезе в експлоатация през 2036 или 2037 г., според Касчиев този проект няма да бъде осъществен, защото пред него има много пречки, включително се води и
дело.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 26 фев 2020, 10:21
   
  1
   
  3

  Това са много дългосрочни неща!
  До тогава може и ЕС да се разпадне :)!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker