За подправяне на регистрационен номер на кола наказанието е като за убийство

Pan.bg 07 мар 2020 | 13:04 views (579) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Ако шофьор прегази пътник на пешеходна пътека, наказанието е между 5 и 15 г. затвор, но ако това стане на тротоара или превозното средство е навлязло в двора или в къщата на човека, наказанието е от между 3 и 10 г. Този пример за несъразмерност на наказанията в законодателство даде проф. Пламен Панайотов в интервю за радио "Дарик" Той коментира представената тези дни нова Концепция за наказателна политика, в чиято подготовка е участвал.

За подправяне на регистрационен номер на кола предвиденото наказание е същото като за убийство на поне две лица в състояние на афект - между 3 и 10 г. затвор, даде друг пример преподавателят в Софийския университет, който е и ръководител на катедрата по наказателно правни науки в Юридическия факултет.

Прояви с относително еднаква степен на обществена опасност се наказват по различен начин, подчерта той.
"Ако някой, страдайки от венерическа болест, зарази друг, се наказва с лишаване от свобода и глоба, а ако зарази две или повече лица - с лишаване от свобода или с глоба. Тоест законът практически ви е напътил, ако страдате от венерическа болест, да карате наред", иронизира Панайотов.

С уговорката, че юристите не могат да задължат народните представители какви закони и с какво съдържание да приемат, той препоръча на Народното събрание да не бърза с промените в наказателното законодателство, а след като тази концепция се приеме, да следва ясните граници, лимити и основни положения в нея.

В отговор на въпроси юристът разкритикува идеите на депутати от управляващото мнозинство за ужесточаване на някои наказания и да не реагират "съгласно злобата на деня". Като пример за това той даде идеята със затвор между 3 и 5 г. да се наказват извършващите нерегламентирани превози. Това според Панайотов е пример как наказателното право се използва за защита на интересите само на една професионавна общност.

Пламен Панайотов нарече абсурден по съдържание и законопроекта на ГЕРБ, с който непълнолетни да бъдат съдени за тежки престъпления наравно с възрастните. Напомни, че това противоречи и на Закона за закрила на детето, и на европейското и международното право.

Проекта на "Атака" за отпадане на давността за някои престъпления, между които и в процеса на приватизацията, Панайотов определи като откровено антиконституционен. А идеята на групата да се промени и конституцията
в същата посока, коментира с думите: " Значи да запишем в основния закон, че се отказваме да сме правова държава, отказваме се от това правната ни система да е предвидима".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка