Четирима болни с коронавирус у нас /ОБНОВЕНА)

Pan.bg 08 мар 2020 | 12:32 views (406) commentaries(0)
img
pik.bg


Четири случая на коронавирус в България обявиха от Оперативния щаб на извънреден брифинг в Министерски съвет.От Плевен са изпратени 24 проби, които са били контактни с пациента, от Габрово 46 проби, заяви ген. Мутафчийски.

Доц. Тодор Кантарджиев допълни, че новите проби, които са взети и резултатите показват, че от Плевен има положителен резултат на 27-годишния мъж. При изледваните 24 от Плевен в отделението по белодробни болести е доказан втори положителен случай при мъж на 61-годишна възраст.

За резутатите в Габрово има положителна проба на възрастната жена. От останалите 46 проби има една проба на лице, което е част от медицинския персонал.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че болниците са под карантина, издирват се всички лица. Събира се информация и за останалите, които са били в контакт с тях. "Развитието на ситуацията в България повтаря почти на сто процента това, което се случва и в останалите европейски страни. В двете болници се изпращат указанията, разработени в Китай, за да бъдат улеснени в работата си".

Ген. Мутафчийски заяви, че щабовете заседават, Министернски съвет също работи активно за мерките, които да се вземат в тези градове и ще се наложат драстични мерки. "Ако сега имаше препоръчителен характер, сега ще бъдат задължителни. Търсят се резерви и в самите болници, които са в карантинно състояние. Тече процес на дезинфекция. Няма основание за паника, защото пациентите, които са открити са в оздравяващ период. Дори и пациентката, която е на 75 години се чувства добре", заяви шефът на ВМА и допълни, че ще бъдат разкрити нови легла в тези болници за хора със съмнение на коронавирус.


За защитните облекла шефът на ВМА заяви, че в Плевен РЗИ имат достатъчно такива, а в Габрово ще им бъдат изпратени допълнителни, тъй като се установило, че те имат недостиг на такива. Паника сред персонала няма и те си вършат съвестно работата. "Апелираме да не се извършват преследвания или установяване на болните, защото това е грубо нарушение на личното пространство. Тези контактни или заразени лица не са прокажени и не могат да бъдат публично показвани", призова още ген. Мутафчийски.

Шефът на ВМА обяви, че истинско предизвикателство е да се установи нулевия пациент, но всички които са били в контакт ще бъдат издиране
и карантирани. Той допълни, че вчера Финландия са обявили, че имат проблем с пробите и е трябвало да закупуват нова апаратура. В България има четири открити лаборатории, плюс една във ВМА, като приоритетни ще бъдат пробите от втората линия. Той не пожела да се ангажира с конкретен час за нова информация, а лабораториите не са спирали да работят и при първа получена информация тя се представя на обществото.

"Премиера и всички министри са ангажирани за организация, намиране на консумативи и всичко, което е необходимо", допълни ген. Мутафчийски. Той подчерта, че при тази ситуация, която е от вчера е различна от предишните дни, защото имат достоверна и точна информация. За областните градове с установен коронавирус, шефът на ВМА заяви, че ще имат по-строги мерки и решението по препоръка на щаба за грипна ваканция се е оказало много удачно.

На хората поставени под карантина са предоставени всички нормални условия, като имат инсталирани телевизор и интернет, за да се чувстват добре.

"Грипната ваканция е обявена до сряда, обстановката е динамична и, ако има понижение за грип Б няма повод да бъде удължена, а за градовете с установен коронавирус ще има отделни мерки", заяви ген. Мутафчийски.

Цвета Караянчева с коментар за опасността от коронавирус в България: Нека сами да си помогнем, за да ни помогне и Господ. Президентът разделя нацията, медсестрите извиват ръцете на кабинета
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК И ПИК TV!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка