Георги Марков: 5 г. след голямата мигрантска вълна всички дойдоха на Орбановия акъл

Pan.bg 09 мар 2020 | 09:32 views (631) commentaries(1)
img 24chasa.bg


Митьо Маринов


Борисов на часа отиде в Анкара и благодарение на това бежанците не тръгнаха към България

ОЩЕ АКЦЕНТИ:

Пратете европейски войници да помагат на гръцките

Европа стига до безумия от толерантност

Новите европейски партии не са крайнодесни, а християнски

И Борисов, и Радев ще си изкарат мандатите

- Г-н Марков, задава се нова мигрантска криза в Европа. Хиляди се опитаха да преминат от Турция в Гърция. Какви са приликите с 2015 г.?

- Не може да не се прави връзка между 2020-а и 2015 г. Тогава над 1 млн. души, орди от ислямистки нашественици, преминаха незаконно границата на суверенни държави. Извършиха масови престъпления, тъй като преминаване на граница не на законно установеното място и не по законно установения ред е престъпление във всяка европейска страна. У нас се наказва с 5 г. лишаване от свобода. Минаха и бяха поканени от германския канцлер с думите: “Елате, ще се справим!”.

По-късно Меркел се похвали, че ислямът станал част от Германия. В това си безумно дело тя беше подкрепена много от френския президент Оланд, от Жан-Клод Юнкер, който беше сложен в ЕК от Франция и Германия против волята на Англия. Една от причините за Брекзит беше това. Стигна се до това, за което предупреждаваше Виктор Орбан - че това не са никакви бежанци, а ислямски нашественици и троянски кон на тероризма. 5 г. по-късно може да кажем, че Европа беше потопена в кръв и изнасилвания. Няма германски град, където да нямаше миграция на ножа. Като се започне от Фрайбург, мине се през Кемниц и се стигне до Берлин, където навръх Коледа бяха премазани с камион множество християни.

Днес обаче всички дойдоха на Орбановия акъл. Австрийският вестник Die Presse преди дни излезе с водеща статия “Европа да се извини на Орбан”. Изведнъж същата ситуация като през 2015 г., но в по-малки размери има на гръцката граница. Гърция е подкрепена от европейските лидери. Правилно сега казват, че южната ни съседка защитава границите си. Моят въпрос като народен представител от гражданската квота, защото не ангажирам със своите мисли ГЕРБ, е: “Къде са европейските войници?”. Пратете войници да помагат на гръцките. И ще се извините ли за приказките си тогава по адрес на Унгария и унгарския министър-председател, който изгради двойна ограда? Кога ще му изплатите
парите, с които брани външната граница на Европа? Къде е ЕП сега и защо не казва, че се посяга на християнския характер на Европа?

Европа беше със свалени гащи последните 5 г. Отиде на килимчето при Ердоган той да пази Европа. Въпросът е защо не я пази НАТО?

- Много западни лидери казаха, че Ердоган извива ръцете на ЕС за пари. Как вие виждате ситуацията?

- Първо, сега западни лидери няма. Това бяха навремето Маргарет Тачър, Франсоа Митеран, Хелмут Кол. В момента не са лидери, но те ни надуха главите колко лош е Ердоган, как няма демокрация, в Турция, за което сигурно са прави. В същото време отидоха на килимчето Турция да пази Европа. Естествено в положението, в което се намира - на силния, а той има и най-силната армия в Европа, Ердоган ще прави това, което намери за добре. Той е в ситуация да диктува нещата. Добре е, че в случая нашият премиер Борисов е в отлични отношения с него. Ползва се с голям авторитет и уважение. Начаса отиде на среща в Анкара. Беше приет радушно като приятел. В днешно време традиционната дипломация е изместена от личните контакти, уважение и доверие.

Благодарение на тази намеса на Борисов, с което показа, че няма алтернатива като премиер, мигрантите не бяха насочени към България и тръгнаха към Гърция. Винаги съм казвал, че Ердоган ще пусне в удобен за него момент порция мигранти и ние на него за това не можем да се сърдим.

- Навярно сред всички мигранти има и такива, които наистина бягат от война. Нима сред тях няма лекари, инженери и др. специалисти, които търсят нормален живот?

- Всеки, който търси нормален живот, трябва да отиде на КПП, да си покаже паспорта, да бъде проверен за оръжия, за коронавирус и т.н. Да обясни от какво е репресиран и от какво е депресиран. Вие като европейски гражданин на страна - членка на ЕС, ако слезете на летището във Франкфурт и хукнете през самолетите да си минете през оградата, ще ви застрелят като куче. Вие нямате ли право на по-хубав живот? Ама не го правите. Какви са тези двойни стандарти?!

Въобще не става дума, че сред мигрантите има лекари, а че има терористи, които извършиха безобразни кланета в цяла Европа. Да си спомним последния случай в Париж на четиримата убити полицаи в гръб с керамичен нож, да си спомним и за думите на външния министър на Франция Жерар Колон, който си хвърли оставката, като каза, че става нетърпимо и войната между исляма и християнството не е на 9 планини разстояние. В момента в Западна Европа се стига до безумия от толерантност и неолибералщина. Коледните празници се наричат зимни, а дядо Коледа се нарча дядо Мраз.

- Докъде ще докара Европа либералната политика?

- Вече виждаме докъде я докара. Дотам, че за първи път от Втората световна война партията на Меркел - Християндемократичният съюз, е с най-нисък резултат. Гушналите се с нея от няколко мандата социалдемократи пък са под 15%. Стигна се дотам, че републиканците за Франция на големите политици Жискар д'Есен и Жак Ширак стигнаха 8%, а френските социалисти директно умряха. Партията на Митеран е в клинична смърт - на 5%. Не случайно Марион Марешал на голям християнски форум на 4 и 5 февруари в Рим каза: “Аз ще се боря моята страна да не бъде повече племенница на исляма.”

Тази млада звезда на френската политика, племенница на Льо Пен, е на 30 г. и е с впечатляващ ум и красота. Неслучайно и Макрон като по-млад и бодър се събра с вишеградската четворка и успя да отсвири Франк Тимерманс, тази ужасна фигура на европейската политика. Септември 2019 г. Макрон неслучайно събра всички френски посланици от целия свят, за да каже, че ревизира отношенията към вишеградците и Виктор Орбан, че те в много отношения са прави и трябва да си сътрудничат. В Германия се роди крайнодясната “Алтернатива за Германия”. Тя е във всички 16 провинциални парламента и е втора политическа сила в бившата ГДР. Има крах на традиционните партии в Западна Европа и се появяват нови политически субекти.

- Тези нови формации са крайнодесни, нали така?

- Не са крайнодесни, а християнски. През мандатите на Мартин Шулц, Жан Клод Юнкер, Доналд Туск чуло ли се е от устата им един път да са говорили за християнство. Говорили са бла-бла за европейски ценности. Европейските ценности са християнството и животът и здравето на гражданите. Орбан защити живота и здравето на своите граждани. Същото направиха Полша, Чехия и Словакия. Сега в Европа се създава християнски блок. На месеци сме от неговото създаване и той няма да копира ПЕС и ЕНП, които са приключили вече своята роля. Орбан написа преди 3 седмици много огнен меморандум и го разпрати на всички в ЕНП. Попита: “Вие ще бъдете ли християнска формация, както се е създала ЕНП, или ще си карате със социалдемократите, либералите, неолибералите, зелените и хората на Сорос от Скандинавието. Ако така ще продължавате, аз съм на сантиметър от напускането и ще си правим нов блок.”

- В интервю за “24 часа” председателката на правната комисия Анна Александрова каза, че премиерът Борисов е наредил юристите на ГЕРБ да обмислят промени в конституцията. Има ли нужда конституцията от промени и къде са най-нужни те?

- Не мисля, че конституцията се нуждае от някакви промени. Първо, аз съм противник на конституционната жалба. Теоретично всеки професор, доцент по конституционно прово ще каже, че това е крачка напред за правосъдието на България. Теоретично това е така. Ако конституционната жалба влезе в парламента, аз ще стана да се изкажа: “Всичко е Мара втасала, само конституционна жалба не е подала.” Ако баба Мара реши да чете конституцията, още в първите редове ще ѝ извади очите, че България е социална държава. Ще си извади фиша от пенсията и ще види, че е 125 евро. Ако го кажеш на Урсула фон дер Лайен, ще помисли, че е на ден. И баба Мара ще наеме адвокат да пусне жалба до Конституционния съд да се отмени този закон, който ѝ е направил пенсията 125 евро. Как се живее с тях в социална държава? Филтър от юристи в съда ще върне жалбата на баба Мара и тя ще каже, че тази жалба беше “Пунта Мара”.

- Трябва ли да отпадне давността за приватизацията?

- Сега няма да променяме конституцията заради Иван Костов или заради Александър Томов. Няма как за изтекла давност да се каже, че не е изтекла и да се възобнови. Такова упражнение е немислимо. Нито мисля, че прокуратурата може да бъде извадена от съдебната власт, ако има и такива идеи. В момента е немислимо да се свика Велико народно събрание, защото партиите са много слаби. Само ГЕРБ е над милион. Другите нямат обществена подкрепа и не могат да се излъчат 400 качествени депутати, които да извършат такива промени. Ако в нещо трябва да се съсредоточим, то е накъде вървим демографски.

- В последните месеци се разрази сблъсък на генерали между Борисов и Радев. Зароди се институционална война. Може ли тя да бъде потушена?

- Преживял съм много институционални войни. Като си спомня конфликтите между Желю Желев и Филип Димитров, хем от една политическа сила бяха. Стоянов и Костов също. Как се разделиха и Станишев и Първанов. Има напрежение между двете институции и сега. Аз не съм гласувал за президента Радев, уважавам го, защото уважавам институцията президент. Той няколко пъти влиза в ситуация, която не отива на държавен глава, като например да каже, че ако се започне процедура по импийчмънт, което е конституционно право, хората ще излязат на площадите. Какви са тези заплахи? Няколко пъти, включително и на Нова година той говори, че има проблеми с легитимността на изборите в България и ни набутва тази идея за машинно гласуване. А той как беше избран без машини? Същия ден, когато победи, Борисов го поздрави. И кои избори оспорва той? Сега бях в 20 града, представям книгата си за Орбан. Падна ми шапката ГЕРБ какви кметове има, и то не само по големите градове, ами в по-малките. В хасковския избирателен район, където най-силното оръжие на БСП - Йончева, беше хвърлена да копае гроба на ГЕРБ и Делян Добрев и падна вътре. Загубиха 52% на 14% в Хасково. С просто око се вижда, че БСП не може да победи ГЕРБ, защото няма кандидати за кметове в по-голямата част в населените места. Това пристрастие на президента си заслужаваше дебат в парламента. И Борисов, и Радев ще си изкарат мандатите.

- Какво смятате за машинното гласуване?

- Смятам, че машинното гласуване е обидно за България, тъй като имаше дебат дали сме дебили, или не сме. В този дебат преобладаващото мнение беше, че българите не са дебили. Аз питам кой в Европа е избран машинно? Ангела Меркел в Германия? Макрон във Франция? Конте в Италия? Орбан в Унгария? Бабиш в Чехия? Педро Санчес в Испания? Къде го има това чудо? За мен ГЕРБ ще направи огромна грешка, ако приеме машинното гласуване. Ще стане “Костинброд 2”, ще настъпи хаос и обвинения, че изборите са незаконни, защото ГЕРБ е купил машините, те са от Китай, в тях има коронавирус. Цялата логика на БСП и, за съжаление, на президента е да не признава резултатите от изборите.

- Наближава 70-ият ви рожден ви ден. Какво все още не сте свършили, а искате да направите?

- Вече отивам към юбилей, при който човек като се събуди и трябва да си вика: “Честито!” Нямам някаква амбиция оттук нататък. Мисля, че да си бил конституционен съдия, хич не е малко. Както и да си бил председател на УС на ФК “Левски”, когато влезе в Шампионската лига. Също и да си бил мажоритарно избран във Великото народно събрание, не е малко. Липсва ми, че 70-годишнината си ще посрещна без съпругата си, която толкова много обичах.

- Как ще отпразнувате рождения си ден?

- Ще бъда при дъщеря ми Елизабет в Унгария. А това, което искам да правя, е да гледам европейското по плуване в Будапеща, да гледам на 9 май първи кръг на “Джиро Италия”, който за пръв път ще е из улиците на Будапеща. На 20 юни ще гледам и европейското по футбол. Намерил съм си билет на фантастичния стадион “Ференц Пушкаш” в Унгария срещу световния шампион Франция. Ако се класираме ще играем с България. Не мога само да си намеря билет за Селин Дион на 7 юли. Вече имам такива желания. Разбира се, да съм здрав аз и дъщеря ми. Не желая нищо друго.

- Като се върнете назад във времето, кои са най-приятните ви моменти?

- Като политик най-приятният ми момент беше, като гласувах срещу Истанбулската конвенция. В резултат на което Борисов я спря и я прати на Конституционния съд. Това гласуване е нещо, с което винаги ще се гордея. Иначе, ако си направя равносметка на живота, много са хубавите моменти. Имах шанс да се оженя за жена ми, Бог да я прости. Тя беше чудесен необикновен човек, много добра съпруга. Успя да ни създаде дом в Унгария, в който и сега се чувствам много добре, а по времето на соца видях неща, които в България бяха немислими да видиш. Да гледаш “Куин” през 1986 г., “Котките” през 1983 г. и Формула 1.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 09 мар 2020, 11:06
   
  6
   
  1

  Ще им дойде акъл, ама защо трябваше да се превръща Европа в гето? И да загинат доста хора тука от незаконно-дошлите нашественици?

  И за какво е това Нато с военен бюджет над 1 трилион долара? Да излязат от казармите и да почнат да изтребват нашествениците в Европа!
  И да стегнат силно границите на ЕС!

  За какво плащат европейците толкова пари? За да не са защитени от никого ли? То и полицията "дреме", понеже е получила заповед, да не пипа "бежнаците", дори и да заколят Меркелицата :)!!!
  Какво стана с Европа изобщо?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка