Полша може да стане 7-та ядрена база на САЩ в Европа

Pan.bg 10 мар 2020 | 10:03 views (387) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://www.segabg.com/

В медиите се появи информация, че САЩ са транспортирали голяма част от ядрените си оръжия от Турция в Полша. Според информацията, тази операция е извършена на 20-21 февруари с участието на транспортни самолети C-17 Globmaster III. Новината за разполагането на част от запасите от ядрено оръжие на САЩ в Полша, разбира се, предизвиква много емоции, но е съмнително това да е истина, коментират от варшавското издание Polityka в материал, представен от Агенция Фокус.

САЩ вече имат ядрено оръжие в Европа

САЩ разполагат с шест бази за ядрено оръжие в Европа. Става дума за бомби В61 с различна мощност. Тези бомби са на въоръжение от 1979 г., а първо са разработени през 1963 г. Два американски склада с ядрено оръжие има в италианските авиобази Авиано и Геди и по един в турската авиобаза Инджирлик, германската Бюхел, нидерландската Волкел и белгийската Клайне Брогел.
В Турция се предполага, че има 50 ядрени оръжия, а в останалите бази – по 20.
В Авиано е базирана 31-а изтребителна ескадрила на ВВС на САЩ, състояща се от машини F-16C Attacking Falcon. В Бюхсел се намира 33-а тактическа ескадрила с бомбардировачи Tornado. В останалите бази се намират още шест ескадрили, които разполагат с тактически бомбардировачи и самолети F-16AM MLU.

Преместване на ядреното оръжие от Турция

Четири държави участват в програмата на НАТО за споделяне на ядрени оръжия: Белгия, Холандия, Германия и Италия. Доскоро Турция също принадлежеше към тази група, но бомбите, предназначени за нейните изтребителни ескадрили в базите Акънджъ и Балъкесир бяха прехвърлени в Инджирлик, където не са разположени нито турски, нито американски военни сили. Там е разположено 39-то авиационно крило на ВВС на САЩ, а мястото е логистична база за единици, които могат да бъдат разположени там. До 2001 г. и в Гърция се съхраняваха ядрени оръжия, а до 2006 г. такива имаше и в британската база Лахенхет, където е разположена американската 48-ма изтребителна ескадрила със самолети F-15E.
Американците отдавна обмислят възможността да преместят ядрения си арсенал от Турция в Германия. По тази тема се води дискусия и тя продължава от октомври 2019 г. Тъй като НАТО се връща към стратегията за ядрено задържане на потенциални противници, това означава, че САЩ ще запазят арсенала си в Европа, като се предполага, че ядрените
оръжия ще останат причислени към авиационни бойни единици.

Ядрените оръжия не стоят на склад

Ядрените оръжия не стоят по складовете просто така. Съхраняването им се извършва в съответствие със специални процедури и изисква скъпо оборудване. Безопасността стои на първо място: бомбите трябва да се съхраняват в специални условия. Всички изброени бази са снабдени с бетонни бункери, наподобяващи хангари за военни самолети. Вътре има системи за съхранение и сигурност на ядрените оръжия, скрити в подземни ниши с много електронни сензори, оборудвани с камери за видеонаблюдение и термични изображения, които се наблюдават постоянно.
Има сензори за движение, сензори за околната среда и вероятно устройства, които реагират на звуци. Цялото оборудване за едно ядрено оръжие струва около милион долара. В бункерите няма запалими материали. Има само бетон, стомана и огнеупорна изолация. Всяко такова съоръжение се охранява от специален екип, чийто персонал е внимателно подбран и преминава през обучение.

Ядрено оръжие в Полша?

Какво означава всичко това за Полша? Да започнем с политическите аспекти. По-рано заместник-министърът на отбраната Томаш Сатковски каза, че Варшава желае да се присъедини към програмата за споделяне на ядрени оръжия на НАТО. Изглежда обаче, че американците няма да се съгласят на това, защото смятат страната за недостатъчно стабилна. Освен това те не искат да провокират Русия с подобно действие. Новината за разполагането на американско ядрено оръжие в Полша със сигурност би предизвикала възмущение в Кремъл.
Нека да преминем към военните аспекти. В момента няма потвърждение, че самолетите F-16 на полските ВВС са пригодени за носители на ядрено оръжие. Освен това е известно, че в страната не е разположена нито една американска авиационна единица, която може да използва ядрено оръжие. В Полша няма специални складове с подходящо оборудване. Разбира се, те винаги могат да бъдат построени. Американските военни вече са в Полша, а базите непрекъснато се разширяват и ремонтират. Такъв проект обаче ще бъде трудно да се запази в тайна в Полша, където за такава необичайна инвестиция би се разчуло бързо.
И накрая, най-важният аспект. Тъй като САЩ разполагат със складове с такова оръжие в Германия, Холандия и Италия, в случай на конфликт, тези оръжия могат да бъдат транспортирани и до Полша. Операцията отнема от четири до шест часа, но ще се изисква много повече време, за да се вземе решение за използването на ядрено оръжие.
Този метод на действие гарантира повече сигурност, отколкото съхраняването на ядрено оръжие в набързо построени бази в страната, където врагът може бързо да ги неутрализира, като това важи и за балтийските страни.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка