Историк за значението на съветско-финландската война и ролята й за победата на СССР във ВСВ

Pan.bg 28 мар 2020 | 10:05 views (727) commentaries(4)
img pan.bg


Съветско-финландската война от 1939-1940 г. е „незаслужено“ и „упорито“ забравена, въпреки че тази победа не позволи на германците да превземат Ленинград и помогна за спечелването на Великата отечествена война, заяви в събота експертът на РВИО Алексей Плотников.

През март 2020 г. се навършиха 80 години от сключването на съветско-финландския мирен договор от 1940 г., с който приключи кратката и тежка война за СССР.

Историкът уверява, че в условията на неизбежно предстоящата война с Германия въпросът за преместването на границата от Ленинград на запад доколкото е възможно стана не просто жизненоважен, а въпрос на националната сигурност и съществуването на града на Нева.

"От 1938 г. съветското правителство многократно предлага на Финландия лека промяна на граница за несравнимо по-голяма териториална компенсация, но всеки път получаваше твърд отказ от официалния Хелзинки. Във Финландия те разбраха, че това ще направи войната почти неизбежна", каза Плотников.

Той уточни, че през 1935 г. Финландия, въпреки че се обявява за неутрална държава, има открито прогерманска ориентация. Според Плотников финландската преса приветства желанието на Германия да осигури "жизнено пространство" на изток.

Историкът припомни, че от есента на 1939 г. подготовката на Финландия за война е станала конкретна и открита и страната започва да се мобилизира и да поставя войските си в готовност: на 12 октомври 1939 г. е извършена обща мобилизация и евакуация на 150 хиляди цивилни от големи градове и погранични градове

"До края на ноември 1939 г. Финландия е съсредоточила 15 пехотни дивизии и седем специални бригади близо до границите на СССР. Общият брой на въвлечените във войната войски от Финландия е от 500 до 600 хиляди", каза Плотников.

Според историка противниковата група съветски войски включва 18 стрелкови дивизии, един танков корпус, три танкови бригади, както и 16 отделни артилерийски полка, 644 бойни самолета - до един милион души.

" Общото съотношение на силите беше в полза на съветските войски, но не значителна. Броят на пехотните батальони беше 2,5 пъти, артилерията 3,5 пъти, авиацията четири пъти, танковете почти равни," - каза Плотников.

Експертът на РВИО припомни, че войната е придружена от значителни загуби както от съветската, така и от финландската страна.

"Но основното, което трябва да се подчертае, е, че не сме затрупали финландците с трупове, както често се твърди в някои проучвания. Наистина загубите
на съветските войски са 2,5-3 пъти по-големи от финландските. Това е много, но, от гледна точка на теорията на военното изкуство, нападателят винаги носи тежки загуби, а съветските войски се бориха в трудни условия и те трябваше да преодолеят едно от най-мощните военни укрепления от онова време - линията Манерхайм “, каза историкът.

Той уточни, че това фортификационно съоръжение има три защитни пояса с дълбочина 90 километра и представлява различни укрепления: канавки, блокажи, телени огради, кухини с широчина до 15-20 километра. По всички линии на полосата Манерхайм имаше над 1000 бункера, от които 296 са мощни крепости, отбелязва Плотников. Всички укрепления били свързани със система от окопи, подземни проходи и били оборудвани с храна и боеприпаси, необходими за дългосрочна автономна битка. Дебелината на стените и таваните на бункерите са от стоманобетон и гранит достигат два метра. На върха на бункерите са със земни насипи с дебелина до три метра с растяща гора, заключава историкът.

"Независимо от това, в рамките на 3,5 месеца упорита и кървава битка, резултатът беше пробив на съветските войски, който беше считан от мнозина за непревземаната линия на Манерхайм. Червената армия постигна целите си: през март 1940 г. тя достигна западната част на Залив Виборг и окупира Виборг", казва експертът на РВИО

Историкът припомни, че победата позволява да се прокара държавната граница на почти 160 километра от Ленинград, през 1939 г. западната граница на СССР и Финландия минава само на 35 километра от града.

"Оправдани ли са жертвите, дадени за тези територи? Отговорът на този въпрос от политическа и военна гледна точка е очевиден. Ако през юни 1941 г. финландците и германците бяха започнали офанзива от предишните граници, тогава щеше да бъде невъзможно да се задържи Ленинград. Това щеше доведе до тежки последици "- убеден е Плотников.

Историкът смята, че победата в тази кампания даде безценен боен опит в трудни зимни условия, който беше толкова полезен през годините на Втората световна война.
"Следователно войниците на Червената армия, загинали в тази война, се биеха не напразно. Победата им до голяма степен гарантира победа във Великата Отечествена война. И забравянето на паметта им - без значение как политическите мотиви могат да го обяснят - е неморално и разрушително в политическо и морално отношение. Особено за образованието на бъдещите поколения. "- казва експертът.

Той припомни, че според резултатите от войната Финландия е загубила 40 хиляди квадратни километра, което е десет процента от нейната предвоенна територия, а към СССР се присъединиха Карелският провлак (градовете Виборг и Сортавала), няколко острова във Финския залив, част от финландска територия с град Куолаярви и част от Полуостровите Рибачи и Средни. Освен това СССР получи под наем част от полуостров Ханко (Гангут).

Източник: РИА Новости
Превод и редакция: Любчо Вълев / pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Цивилен отстрани 28 мар 2020, 11:46
   
  5
   
  13

  А може би ако СССР не бе нападнал Финландия, тя щеше да остане неутрална....... И Ленинград нямаше да бъде блокиран.... Нещо подобно на Испания на Франко, може би...

 2. #2
  САМО НАПРЕД 28 мар 2020, 13:37
   
  11
   
  6

  Отговор на коментар: #1

  ВЯРВАЙ СИ,ЧЕ АДОЛФ ЩЕШЕ ДА ОСТАВИ ФИНЛАНДИЯ НЕЗАВИСИМА....,
  ТА ТОЙ НАРУШИ ДОГОВОРА ЗА НЕНАПАДЕНИЕ С ДРУГАРЯ СТАЛИН.....,НО ГОСПОД Е РУСНАК !

 3. #3
  Анализатор 28 мар 2020, 21:46
   
  4
   
  7

  Ако СССР не бе нападнал Финландия, то Хитлер нямаше да посмее да ги нападне СССР.

 4. #4
  Цивилен отстрани 28 мар 2020, 23:04
   
  5
   
  7

  Отговор на коментар: #3
  Много правилно казано.
  Въпреки антисъветските си убеждения, финландците не са нацисти, техните евреи не са закачани. Антисъветските настроения са поради реалния "износ на революция" от СССР след ВОСР. Участието им във ВСВ на страната на Германия бе от реваншистки характер. Те търсеха вариант да си върнат заграбеното. Ако не бе Зимната война, щяха да си траят. Те от СССР не търсеха повече от това, което си е тяхно...
  Впрочем самия Сталин уважава Финландия. Условията на мира са относително леки... След войната се получава доста интересна симбиоза - Финландия не е враг на СССР, че даже му е и приятел. А също така не е и страна с комунистическо управление.
  Ако Финландия бе останал неутрална щеше да има сериозен гръб от Швеция. И влиянието на Хитлер щеше да бъде елиминирано.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker