COVID-19: „Secret Défense“: Авиобаза AB 110 в Крей, клъстър на коронавируси, който Франция се опитва да прикрие?

Pan.bg 31 мар 2020 | 13:26 views (572) commentaries(0)
img Pan.bg
Цивилен служител в авиобаза Крей, където се проведе първото репатриране на французи от Ухан, е хоспитализиран от средата на февруари, страдащ от Covid-19. Опитвайки се да разбере как го е получил, съпругата му се натъква на пълно мълчание, обяснява тя пред вестник Parisien.
Повече от месец Натали се опитва да разбере как съпругът й, контрольор на доставкит в авиобаза ВА 110 в Крей (Оаз), е успял да се зарази коронавируса. Той е в критично състояние от средата на февруари и това е открито едва 10 дни по-късно. Съпругата му изрази гнева си пред вестник Parisien и вярва, че правителството е отговорно за съдбата на нейния съпруг.
55-годишният мъж не е пътувал до Китай, но е бил в контакт със съпруга на стюардеса от екипажа на самолета, който репатрира първите французи от Ухан на 31 януари.
„Той работеше с него в базата. Не виждам как може да бъде по друг начин. С изключение на това, че когато поискам обяснения в базата, ми се отговаря "secret Défense" („секретност Отбрана“)", свидетелства Натали пред всекидневника.
Тя твърди, че съпругът й се разболял, докато бил в контакт с колеги, които несъзнателно били заразени с коронавирус. За съжаление, нито правителството, нито "командването на базата никога няма да признаят", че съпругът й се е заразил с болестта на място в базата, се оплаква тя, "това би означавало, че не са направили това беше необходимо ”.

Подложен на тест едва след 10 дни

Освен мълчанието на властите, тази жена осъжда начина, по който са се отнасяли с нейния съпруг. Той показа първите симптоми на 13 февруари. Състоянието му се влоши три дни по-късно, когато имаше затруднено дишане. Нито фелдшерът, който го е транспортирал, нито медицинските сестри, които са го лекували в болница Компиен, не са носили предпазна екипировка.
Той не бил тестван, като мерките са се отнасяли само за хора, които се връщат от Китай. Седмица по-късно състоянието му се влошава допълнително и той е настанен за лечение в реанимация. В събота, 22 февруари, той е транспортиран до университетската болница в Амиен, която най-накрая реши да го тества на следващия понеделник, 24 февруари. Положителният резултат е регистриран на следващия ден. След месец и половина хоспитализация той вече е отрицателен за Covid-19, но все още
е в критично състояние.
„Той излезе от изкуствена кома в сряда след четири седмици. Вирусът е увредил изцяло дробовете му. Ще го виждаме три пъти седмично, в продължение на час. Живеем ден за ден “, заключи Натали пред Le Parisien.

Отговорът на Министерството на въоръжените сили (МО на Франция)

„Кабинният екипаж“ беше оборудван с „маски, ръкавици и очила FFP2“, отговориха представители на Министерството на въоръжените сили, все още цитирано от Le Parisien. Те твърдят, че тези, които са участвали в тази мисия, „се върнали по домовете си, без да преминат през авиобазата в Крей и се възползвали от протокола за наблюдение за 14 дни“. Що се отнася до роднините на тези служители, „те не са били подложени на същите последващи действия“, призна представител на френското МО.
Случаите все пак са се увеличили в авиобазата, включително с трима войници и няколко летци. Военната администрация твърди, че никой, който е участвал в мисията, не е развил симптоми.
Така версията на Натали, че предаването се осъществява чрез здрав носител, остава правдоподобна, пише Le Parisien.


Източник: Le Parisien
Снимка: © AFP / LOU BENOIST
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker