Warning: getimagesize(https://static.webvariant.com/imagebank/cache/151229190616-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Джордж Фридман - основателят на "ЦРУ в сянка" прогнозира разпадането на Европейския съюз

Pan.bg 07 апр 2020 | 06:00 views (839) commentaries(1)
img https://pogled.info/svetoven/dzhordzh-fridman-osnovatelyat-na-tsru-v-syanka-prognozira-razpadaneto-na-evropeiskiya-sayuz.115111


Анна Илинская


/Поглед.инфо/ Пандемията от коронавирус и икономическите и политически процеси, които провокира, променят баланса на силите в света. ЕС показа провала си и на практика престана да съществува като управленска структура. Тази гледна точка беше изразена в интервю на унгарския Маджар Немзет с известния американски политолог, основател на "ЦРУ в сянка" - Аналитичния и прогнозен център на Stratfor, Джордж Фридман.

COVID-19 променя живота на цели държави. Един от основните въпроси, които интересуваха унгарските журналисти, беше как според мнението на опитния политолог светът ще се промени след отшумяването на пандемията от коронавирус?

Американският анализатор Джордж Фридман, който стана известен с точните си прогнози, отбеляза, че е невъзможно да се предвиди появата на опасна инфекция и кризата, провокирана от нея. "Този изблик не е политическо събитие," обясни той. "Хората са склонни да вярват, че те управляват света, но не е така."

Вече се вижда как епидемията и кризисните процеси, причинени от нея, променят баланса на силите на международната арена. "Най-важната промяна е, че Европейският съюз вече е изчезнал", казва анализаторът. "Има Берлин, Будапеща, Париж - те вземат решения и се грижат за своите граждани. Винаги има силни национални държави в Европа. Европейският съюз, като "суперправителство", се оказа само временна структура."

Според него въпросът не е в това, че националните държави ще се преродят, а в това, че те не изчезнаха никъде. „Сигурен съм, че някаква европейска зона ще действа, например, Европейската общност като форма на бизнес сътрудничество и винаги е била добра идея, казва Фридман. „Но идеята за общоевропейско управление беше грешка: ЕС нямаше достатъчно власт и решителност."

Анализаторът е сигурен: Европейският съюз вече е показал границите на своята ефективност. "Както видяхме, по време на война или епидемия Брюксел не е в състояние да вземе правилни и отговорни решения", каза политологът.

В същото време той добави, че няма проблем със създаването на зона за свободна търговия, тъй като Европа има нужда от това. "Тук живеем в Северна Америка", даде пример Фридман. "Но това не означава, че канадците могат да ни диктуват как да оформяме политическата си система."

Превод: Поглед.инфо

Източник: Politros.com

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 07 апр 2020, 11:22
   
  8
   
  3

  Е, защо само ЕС?
  Трябва и Натото и САЩ да се разпаднат!
  Тези доказаха на практика, че няма много смисъл от тях!

  Един, нищо и никакъв вирус, огъна целия Запад и го доказа, като несъстоятелна система. Неспособна да се справи с такива критични развития...
  Да, да правят рекламки и дълги конференции, колко са "велики", да печатят "пари" от нищо и подобни, показаха, че могат....

  Но до тука... Здравната им система, ориентирана само на печалби се срина и не си изпълнява правилно функцията...
  Натото отмени разни учения, придвижване на войски и подобни... В САЩ няма единство, по отношение опазване на здравето на военните и как да се процедира, при такива епидемии и т.н...

  Е, нали единият от възможните начини на съвременна война е точно такъв? Нападение с бактериологични ОМП?
  И пак имахме късмет, че този вирус не е като Еболата или друг подобен, с много по-голяма смъртност. А щяхме да им гледаме трагедията на целият този колективен Запад!!!

  Ако цивилните не са подготвени и не се справят, то следващото ниво е да отстъпят всичко на армията да поеме цялата отговорност и да си спасява населението... Поне армията трябва да е добре подготвена за такъв тип война!

  Но след като се приключи с тази епидемия, много неща ще бъдат преразгледани и променени!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker