Сталин отмени празника на 9 май, три години след Победата. От какво и от кого се страхуваше? /СНИМКИ/

Pan.bg 08 май 2020 | 20:53 views (2216) commentaries(0)
img
pan.bg


Русия и други страни от бившия СССР на 9 май 2020 г. ще отбележат 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война. В същото време, по времето на Сталин, този празник е отменен през 1947 г., което прави деня на разгрома на фашистките войски отново работен ден.

Сталин обаче не се докосна до други съветски празници, те се празнуваха все по-широко. Защо лидерът на СССР реши да се откаже от Деня на победата, от какво и от кого се страхува и какви стъпки е готов да предприеме, за да не загуби по време на войната и след нейното приключване - каза за Lente.ru Константин Залески, историк, вицепрезидент на Асоциацията на историците от Втората световна война.

Казват, че Сталин е върнал на 9 май статуса на работен ден, защото се страхувал от фронтовите войници, които все още не са били стари, те са наблюдавали как живее освободената от тях Европа и могат да задават неприятни въпроси на съветския режим. Това близо ли е до истината?

Константин Залески: Това обяснение е близко до истината, но не важи съвсем за празнуването на Деня на победата. Чества се през 1945, 1946 и 1947 г., докато през декември 1947 г. е отменен. В случая това не се дължи на видяното в Европа. Наистина в Европа нашите фронтови войници видяха как живеят германците и те направиха много неблагоприятно сравнение с нашата страна. Дори да вземем разгромената Източна Прусия, всичко е същото в мемоарите на нашите войници и офицери (а не генерали), които сега се публикуват, виждаме, че хората бяха изненадани какви къщи имат, как живеят там. И търсят причината, поради която в страна на победоносен социализъм, където всичко принадлежи на народа, хората не живеят така. В този случай чрез прекратяване на честването на Деня на победата тези впечатления не можеха да бъдат „отменени“.

Сталин каза, че е време да спрем да носим ордените, получени за военни заслуги, и да започнем да се гордеем с ордените, които са получени за трудови заслуги. Тоест, за това празнуването на Деня на победата беше отменено. Да спрем да възхваляваме Победата и да се справим с текущите дела на възстановяването на страната, защото в този случай на дневен ред беше възстановяването на страната.

В крайна
сметка ситуацията беше доста лоша: европейска Русия беше победена през военните години, загубите на населението бяха много големи, плюс това имаше глад след войната. Като цяло проблемите бяха много сериозни и не само трябваше да се възстанови страната, беше необходимо да се продължи напред, защото САЩ не бяха отменени, те съществуват, развиват се и там няма война. В разработването на ядрени оръжия настигнахме американците, но това струваше много пари.

Затова Сталин считаше за излишно да се гордеем с Деня на победата. Той реши, че ако се гордеем с Деня на победата, това ще наложи редица нови мерки. Например, сега, когато празнуваме Ден на победата, ние се гордеем с тази победа. И следва, да предположим, президентски указ, че за Деня на победата всички ветерани ще получат 75 или 50 хиляди рубли. Говори се, че нашите фронтови войници получават повече пенсия. Срещат се с по-младото поколение, канят ги на различни места и т.н.

По времето на Сталин възникна тази ситуация: в страната има около 500 хиляди човека с увреждания от три групи. Плащат им стотинки - 180 или 160 рубли - защото самите хора са напълно безполезни за социализма, тоест не могат да работят в полза на социалистическото отечество. А трябва да им плащат пари. Да, гладуват, просят милостиня по улиците. Така че, ако се гордеем с победата, тогава трябва да плащаме на тези хора нормална пенсия, така че да живеят нормално. Страната няма пари за това.

Ако се гордеем с победата, тогава хората, които са допринесли за нея ( а тях можете да ги видите, те носят ордени) трябва да бъдат уважавани, трябва да се почитат. Как ще почита Йосиф Висарионович този много голям брой маршали и генерали? Трябва да им се осигурят добри позиции в партийния апарат, с тях трябва да се консултира. Ако се гордеем с победата.

Затова беше невъзможно да се гордеем с победата. Това може да стане само на международната арена. Там винаги сме били горди, винаги сме споменавали Великата победа в документи, насочени към публика извън страната. Тук бяхме горди, защото беше политически изгодно. А вътре в страната беше неизгодно. Вътре в страната беше необходимо да се изгради икономика, беше необходимо да е в подем, беше необходимо да се съживи и да продължи напред. И ако трябва да движите икономиката по-напред, мнението на военните няма значение.

image
Парад на победата, 1945г
Снимка: ТАСС

Армията, разбира се, беше намалена. През май 1945 г. имахме армия от 11 милиона души.Тя бе намалена до 5 милиона, но и тази численост беше голяма за страната. А ако армията рязко е съкратена, тогава и генералите трябва да бъдат отстранени.

image
Срещата на първия ешелон от бойци. Железопътна гара Белоруски в Москва
Снимка: Георги Петрусов / РИА Новости

Материалът е със съкращение!

Източник: belaruspartisan.by Снимка: lenta.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка